Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ετοιμάζονται για νέες συμμαχίες στον Ειρηνικό

Από συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ιαπωνίας στο περιθώριο πρόσφατης Συνόδου του G7

AFP OR LICENSORS

Από συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ιαπωνίας στο περιθώριο πρόσφατης Συνόδου του G7
Με το βλέμμα στραμμένο στη ραγδαία άνοδο της Κίνας, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες να δυναμώσουν παλιές και νέες συμμαχίες στον Ειρηνικό και ευρύτερα.

Μετά τη πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Ιαπωνίας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν μια νέα συνεργασία στον τομέα της «ασφάλειας», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις «αναδυόμενες απειλές», συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων και των διαστημικών ικανοτήτων.

Οπως είπε, η διμερής συμμαχία «δεν πρέπει απλώς να ενισχύσει τα εργαλεία που ήδη διαθέτουμε, αλλά και να αναπτύξει νέα», επικαλούμενος μάλιστα και την κατάσταση στην Ουκρανία, τις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν και την πρόσφατη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Σε κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Ιαπωνίας εκφράστηκε «ανησυχία» για τις απόπειρες της Κίνας «να υπονομεύσει την τάξη που βασίζεται σε κανόνες», οι οποίες εγείρουν «πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην περιοχή και στον κόσμο». Συμφώνησαν δε «να εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή». Στάθηκαν μεταξύ άλλων σε «σοβαρές και συνεχείς ανησυχίες» για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επίσημα και στις δύο χώρες, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, επικαλούμενο το κινεζικό ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ