Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Νέα φονική επίθεση κατά ξένων στρατιωτών

«Πλήρης υποστήριξη» στη Γαλλία από το ελληνικό ΥΠΕΞ...

Νέα αιματηρή επίθεση κατά στρατιωτών ξένης «ειρηνευτικής» δύναμης σημειώθηκε την Κυριακή στο Μάλι.

Συγκεκριμένα, 24χρονος Γάλλος δεκανέας έπεσε νεκρός στο Γκάο, στα βόρεια της χώρας, από πυρά που αποδίδονται σε τζιχαντιστές, ενώ στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι εννιά Γάλλοι στρατιωτικοί. Ηταν ο 53ος Γάλλος που σκοτώθηκε στο Σαχέλ από το 2013.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, επανέλαβε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη «να συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, στο πλευρό των εταίρων της», όπως «βαφτίζεται» η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας και άλλων συμμάχων της στην περιοχή για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Από κοντά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να εμπλέξει τη χώρα με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο πολεμικό σφαγείο του Σαχέλ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει πως «η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στο Μάλι και τη Γαλλία και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειές τους κατά της τρομοκρατίας».

Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Στο μεταξύ, σε άλλη μια εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή που είναι «καζάνι που βράζει», με παρεμβάσεις και επεμβάσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην Μπουρκίνα Φάσο εκδηλώθηκε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Προέδρου της, Ροκ Καμπορέ.

Το πραξικόπημα στη χώρα που βρίσκεται μεταξύ Μάλι και Γκάνας ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής στασιαστές στρατιωτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έθεσαν τον Καμπορέ υπό περιορισμό σε στρατώνα της πρωτεύουσας, Ουαγκαντούγκου.

Καθώς και εδώ ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» αξιοποιείται ως «μοχλός» στις εξελίξεις, οι στασιαστές ζήτησαν την αποχώρηση του επικεφαλής του ΓΕΣ και «κατάλληλα μέσα και όπλα» για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που εξαπολύουν επιθέσεις από το 2015.

Το εξελισσόμενο πραξικόπημα - που προστίθεται σε πολλά άλλα στην περιοχή - καταδίκασε η Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Χωρών (ECOWAS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ