Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Αναζωπυρώνει ανταγωνιστικές διεργασίες και στα Βαλκάνια

Καθώς φουντώνουν οι στρατιωτικές προετοιμασίες και τα σκληρά παζάρια Δύσης και Ρωσίας με αιχμή την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, αναζωπυρώνονται διεργασίες και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και στα Βαλκάνια.

Στο φόντο αντιθέσεων για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζ. Μιλάνοβιτς (προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις από την αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, δηλώνοντας: «Το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στην περιοχή αλλά εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά (...) Δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την πολιτική του Μπάιντεν. Εγώ εντοπίζω ασυνέπεια και μια επικίνδυνη συμπεριφορά». Υποστήριξε επίσης ότι «η Ουκρανία δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ. Είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο (...) Η Κροατία πρέπει να διαφύγει από όλο αυτό, αν υπάρξει ανάφλεξη δίπλα μας».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Α. Πλένκοβιτς (προέρχεται από την κεντροδεξιά Δημοκρατική Ενωση) «απολογήθηκε» δημόσια για τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, τις οποίες χαρακτήρισε «προσβλητικές» απέναντι στην Ουκρανία. Την περασμένη βδομάδα ο Πλένκοβιτς είχε δηλώσει ότι «η Κροατία δεν θέλει κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά θα αντιδράσει καθαρά και αποφασιστικά για να εμποδίσει κάθε αστάθεια».

Καθώς εντείνονται διεργασίες γύρω από τη στάση βαλκανικών κρατών στη συνολικότερη αντιπαράθεση, φουντώνουν κόντρες και στα ίδια τα Βαλκάνια, όπως συμβαίνει ενόψει και των τελικών διαπραγματεύσεων για την εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Καθεμία από τις οντότητες της χώρας (Σερβοβόσνιοι, Κροατοβόσνιοι και μουσουλμάνοι Βόσνιοι) επιδιώκει να αξιοποιήσει τη μεταρρύθμιση για να αναβαθμίσει τη θέση της σε σχέση με όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ντέιτον, από την οποία ξεπήδησε το «μόρφωμα» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ως αποτέλεσμα εύθραυστου συμβιβασμού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ εντείνονται οι δυτικές απειλές ενάντια στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μ. Ντόντικ και τις «φυγόκεντρες» κινήσεις του, ο Πρόεδρος της Κροατίας χαρακτήρισε τον Ντόντικ «εταίρο της Κροατίας στη Βοσνία», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα των μουσουλμάνων Βόσνιων, που «προσπερνούν» τους Κροατοβόσνιους, «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους Σέρβους». Υπενθυμίζεται ότι στη Βόσνιοι οι Κροατοβόσνιοι δεν εκπροσωπούνται με ξεχωριστή οντότητα, όπως οι Σερβοβόσνιοι, που έχουν τη «Σερβική Δημοκρατία».

Επανέρχεται το «non paper» για αλλαγές συνόρων

Ολα αυτά ενώ ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Β. Ιντζκο, μιλώντας σε σλοβενικά ΜΜΕ επανήλθε στο «non paper» για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια που την περασμένη άνοιξη είχε αποκαλυφθεί ότι «κυκλοφορούσε» σε συρτάρια αξιωματούχων της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το «non paper» βρισκόταν στα συρτάρια του εδώ και 4 χρόνια, χωρίς να αποκαλύψει τους συντάκτες του. Θυμίζουμε ότι αυτό είχε τον τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια - ένας δρόμος για να πάμε μπροστά» και μιλούσε για «ανεπίλυτα εθνικά ζητήματα» Σέρβων, Κροατών και Αλβανών, «τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω της δημιουργίας μιας Μεγάλης Σερβίας, μιας Μεγάλης Αλβανίας και μιας Μεγάλης Κροατίας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχτές έγινε η 6η Σύνοδος του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Σερβίας.

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η ευθυγράμμιση της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ έχει αυξηθεί, και ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει μια βιώσιμη τάση που υποστηρίζεται από συγκεκριμένες ενέργειες». Η εν λόγω «ευθυγράμμιση», βέβαια, προσκρούει στους στενούς και πολύμορφους δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, αλλά και το Πεκίνο.

Από τη μεριά της Σερβίας, η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ανέφερε ότι «η επιτυχία του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι ένα μεγάλο βήμα για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας», ενώ υποσχέθηκε επίσπευση μεταρρυθμίσεων και σχετικά με την «πράσινη ατζέντα», κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά καλά νέα σχετικά με την περαιτέρω ευρωπαϊκή μας πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ