Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΦΩΤΟ 7

Η Βασιλική Χατζηπαπά και ο Μηνάς Μερτζανίδης προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση, στη μνήμη των αγαπημένων μας προσώπων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ: ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, αξιωματικός στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1947 στη μάχη των Μεταξάδων Εβρου. ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ ΜΟΡΦΩ, με παράσημο «ΗΛΕΚΤΡΑ», βαριά τραυματισμένη, αιχμαλωτίζεται, βασανίζεται και δολοφονείται. ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, σκοτώθηκε σε ανταρτοομάδα το 1949, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, σκοτώθηκε στο Μπέλες στις 26/08/1949. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Πλούσια η δράση του στην πολύχρονη συμμετοχή του, πέθανε στη Θεσσαλονίκη. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ (ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ) ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ, μαχήτρια του ΔΣΕ, πέθανε στη Θεσσαλονίκη. ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μαχητής στον λόχο του Λυκούργου, «έφυγε» από τη ζωή στις 13/12/2017.

***

ΦΩΤΟ

Δώδεκα χρόνια πέρασαν από τις 31/01/2010 που έκλεισε ο κύκλος της ζωής του συντρόφου μου, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό. Τα χρόνια περνούν αλλά η θύμησή του παραμένει έντονη. Στην άσβεστη μνήμη του, όπως έκανε πάντα και ο ίδιος, προσφέρω 300 ευρώ μέσω ΚΟ Βύρωνα για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στις αρχές του οποίου πίστευε και πάλευε για μια κοινωνία δίκαιη, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Ντέπυ Τσακίρογλου

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 21 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας τόσο πρόωρα και τόσο άδικα η πολυαγαπημένη μας αδελφή, μητέρα, σύντροφος, γιαγιά, ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ. Οσο ζούσε στιγμή δεν έπαψε να παλεύει για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος. Με σεμνότητα και αποφασιστικότητα πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ με την έγνοια να πραγματοποιηθεί το πέρασμα από τη σάπια και άδικη κοινωνία των λίγων στη νέα, δίκαιη κοινωνία των πολλών. Στη μνήμη της προσφέρουμε για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, που τόσο αγαπούσε, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κέντρου Αθήνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τα αδέλφια της, τα παιδιά της Τάνια, Νίκος, ο άνδρας της Θοδωρής και οι εγγονές της Ζωίτσα και Κυριακούλα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας ΑΥΡΑΣ ΚΟΥΤΗΡΗ, που «έφυγε» αναπάντεχα και άδικα από τη ζωή, χτυπημένη από τον κορονοϊό, οι ΚΟΒ Κυψέλης προσφέρουμε 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Συντρόφισσα Αύρα, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θυμόμαστε πόσο ακούραστα και με μεράκι έδωσες μαζί μας πέρσι την μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, θα ζεις πάντα στους αγώνες μας, θα είσαι παρούσα τη μέρα αυτή της μεγάλης μας νίκης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ, που πάλεψε και αγωνίστηκε για ένα καλύτερο μέλλον, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 60 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Οι εγγονές του Θάλεια - Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας ΤΕΡΨΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ οι ΚΟΒ Κυψέλης προσφέρουμε 200 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Η συντρόφισσα Τέρψη, κόρη σκληρά κυνηγημένων κομμουνιστών αγωνιστών και αδελφή του - επί σειρά ετών μέλους της ΚΕ και του ΠΓ - Ορέστη Κολοζώφ, η συντρόφισσα μέλος του Κόμματος στην ΚΟΒ Κυψέλης έως το τέλος της ζωής της, υπήρξε μια σεμνή αγωνίστρια του Κόμματος, μια δημιουργική και στρατευμένη καλλιτέχνιδα.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο Γεράσιμος Σκλαβούνος στη μνήμη του πατέρα του, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ, και της μητέρας του, ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ, προσφέρει στην ΤΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ 200 ευρώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
Ο Γιώργος Σκλαβούνος, από το χωριό Καλαφατιώνες Κέρκυρας, στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, διέθεσε όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και τον σοσιαλισμό. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού, στην Ηπειρο. Πριν από την απελευθέρωση, με εντολή του Κόμματος, επέστρεψε στην Κέρκυρα και ανέλαβε Γραμματέας της Αχτίδας Μέσης του Κόμματος. Στο ΚΚΕ βρήκε, όπως έγραφε σ' ένα κείμενό του, «να ψάχνω να βρίσκω την αλήθεια και να την υπερασπίζομαι με πάθος. Ν' αγωνίζομαι με τη δουλειά μου και με το μυαλό μου για να λάμψει η δικαιοσύνη, να λείψει η αδικία. Και αυτά τα βρήκα στο ΚΚΕ, που οργανώθηκα και πίστεψα. Και που χρωστάω ότι μπορεί να λέγομαι άνθρωπος σωστός όσο δύναται». Μετά την απελευθέρωση παντρεύτηκε την Χρυσάνθη, που στάθηκε άξια σύζυγος και σύντροφος στο πλάι του μέχρι το τέλος της ζωής του. Επειδή στην Κέρκυρα κυνηγήθηκε άγρια από το μισαλλόδοξο καθεστώς που ακολούθησε την απελευθέρωση, αναγκάστηκαν να φύγουν για την Αθήνα. Από τη χούντα εξορίστηκε στα Γιούρα με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του. Στα χρόνια αυτά της εξορίας η Χρυσάνθη στάθηκε πραγματικός βράχος συμπαραστεκόμενη στο σύζυγό της και αναθρέφοντας ταυτόχρονα το παιδί τους. Μέχρι το τέλος της ζωής τους και οι δύο παρέμειναν πιστοί στο ΚΚΕ. Για μας είναι υπόδειγμα, είναι αθάνατοι και θα τους έχουμε πάντα ζωντανούς στη μνήμη μας.

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου και φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα. Θα ζει πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας.

Χ. Τ.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ «έφυγε» από κοντά μας τον Αύγουστο του 2021. Τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ από την ένταξή του στην ΚΝΕ, στα 14 του χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του, στα 61 χρόνια του. Εδωσε όλες τις μάχες του Κόμματος χωρίς ούτε μια στιγμή να χάσει τον προσανατολισμό του και την εμπιστοσύνη στο Κόμμα του. Γνήσιος, λαϊκός αγωνιστής ως μέλος και στέλεχος του Κόμματος στην Οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη μνήμη του οι σ. Τάσος Λ., Νίκος Π. και Αντώνης Τ. προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 250 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αμυνταίου, της οποίας υπήρξε καθοδηγητής τα τελευταία του χρόνια.

***

ΦΩΤΟ

Στις 4/01/22 «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο ΑΔΑΜ Θ. ΖΕΛΙΟΣ. Πρωτοπόρος αγωνιστής στη ζωή και στο ταξικό κίνημα, από νεαρή ηλικία, ως ναυτεργάτης. Δεν έλειψε από κανέναν μικρότερο ή μεγαλύτερο αγώνα. Αργότερα ήταν πρωτοπόρος στο συνταξιουχικό κίνημα στους ναυτεργάτες και τα τελευταία χρόνια στο Παράρτημα Ναυπάκτου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης μέσα και από άλλους φορείς και Συλλόγους. Ηταν στο πλευρό του ΚΚΕ και στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέχρι τον θάνατό του.

Η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν στη μνήμη του 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ναυπάκτου του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΤΟΥ και του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΤΕ Θάσου.

Οι αδερφές της

***

Στη μνήμη της μητέρας μου, ΚΑΤΙΝΑΣ ΚΟΥΤΣΗ, πιστής οπαδού του Κόμματος, και των κομματικών μελών - παλιών Πετρουπολιωτών ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΠΑ, που μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστοί στην ιδεολογία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και αταλάντευτοι σε όλες τις δύσκολες μάχες στη διαδρομή του Κόμματος με τους εκτός και εντός εχθρούς του, προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας.

ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Μαρίνα Κοτσαμπά

***

ΦΩΤΟ

Στον ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, «το γελαστό παιδί». Ο Χρήστος μας ήταν ένα φωτεινό χαμόγελο στα δύσκολα και στα εύκολα. Σπούδασε γιατρός στη Σοβιετική Ενωση, έζησε εκεί τις δύσκολες στιγμές της ανατροπής, παρέμεινε πιστός υπερασπιστής των ιδεών και αξιών του Κόμματός μας με λόγο και πράξεις μέσα από το ιατρικό επάγγελμα. Πρόλαβε να δημιουργήσει επαγγελματική καριέρα, ευτυχισμένη ζωή με την σύντροφό του Λία και απέκτησαν δίδυμες κορούλες. Πάνω στην πιο δημιουργική του περίοδο τον πρόδωσε η καρδιά του και δεν πρόλαβε να χαρεί όσα δημιούργησε. Θα σε θυμόμαστε, σύντροφέ μας, που πάντα βοηθούσες στις ανάγκες της Οργάνωσης. Θα σε θυμούνται οι φίλοι και συγγενείς για την καλοσύνη σου.

Στη μνήμη σου οι γονείς και η σύζυγος προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 150 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΤΣΑΛΑΚΑΝΗ ΝΙΚΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, η γυναίκα του Δήμητρα προσφέρει το ποσό των 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Πεύκων στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Ο σύντροφος Νίκος από μικρός οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, συνελήφθη από τη χούντα και βασανίστηκε. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Συκεών. Το 1991 πάλεψε αταλάντευτα κατά της αντεπανάστασης, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος από τον οπορτουνισμό. Μέχρι το τέλος της ζωής του πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
***

ΦΩΤΟ

Στις 24/11/2021 «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ. Γεννημένος το 1926 στην Καρυά Λευκάδας, έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στις αρχές και τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Στη μνήμη του η γυναίκα του Σταμάτα Κατωπόδη και ο γιος του Παναγιώτης Κατωπόδης προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αιγάλεω - Περιστερίου του Τομέα Κατασκευών.

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που κλείνει έναν χρόνο που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Λογιστών ΕΒΕ 200 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Κώστας από το 1941 στην ΟΚΝΕ και από το 1943 στο ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του υπηρέτησε την υπόθεση του Κόμματος για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Με τη ζωή του και με τη στάση του ενέπνευσε τα επαναστατικά ιδανικά στην οικογένειά του, στους συναδέλφους του, στους φίλους και συγχωριανούς του. Υπεύθυνος της ΕΠΟΝ στην Εορδαία στην Κατοχή, αντάρτης του ΔΣΕ για 30 μήνες, πήρε μέρος στις μεγάλες και ηρωικές μάχες του Γράμμου για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την εργατική τάξη και τον λαό. Σε όλες τις καμπές στήριξε την επαναστατική γραμμή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο φάρος μας είναι η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Αυτή μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη νίκη της εργατικής τάξης. Πριν από έναν χρόνο «έφυγε» για να συναντήσει την αντάρτισσα γυναίκα του ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, τον αντάρτη αδερφό του ΗΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, τον εκτελεσμένο αντάρτη θείο του ΣΠΥΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ και τους αγωνιστές της Αντίστασης γονείς του ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΑΡΘΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ.

ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Δημήτρης Κωνσταντινίδης - Μαρία Καρλατήρα - Κώστας Κωνσταντινίδης - Εύα Κωνσταντινίδου


ΜΑΡΘΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΜΑΡΘΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

ΜΟΡΦΩ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ
ΜΟΡΦΩ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΛΑΚΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΛΑΚΑΝΗΣ

ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ΤΕΡΨΗ ΚΟΛΟΖΩΦ
ΤΕΡΨΗ ΚΟΛΟΖΩΦ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

ΑΔΑΜ ΖΕΛΙΟΣ
ΑΔΑΜ ΖΕΛΙΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ