Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ 2022
Η πανδημία και ο ... ιός των απώτερων ανταγωνισμών

Associated Press

Σε λιγότερο από μια βδομάδα (Παρασκευή 4 Φλεβάρη) ξεκινούν επίσημα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου με την τελετή έναρξης, ενώ το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά ήδη από την Τετάρτη 2 Φλεβάρη. Πρόκειται για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του 2022, μαζί με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ στα τέλη της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τους Αγώνες της Κίνας, αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 3.000 αθλητές από όλο τον κόσμο, ενώ στη διοργάνωση εμπλέκονται σε διάφορους τομείς (μέλη ομάδων, εργαζόμενοι, προσωπικό ασφαλείας) πάνω από 25.000 άτομα.

Η κουβέντα γύρω από τους Αγώνες, πάντως, έχει ανοίξει εδώ και καιρό, πολύ πριν την έναρξη της διοργάνωσης, τουλάχιστον σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί διανύουν νέα φάση έντασης, η φιλοξενία μιας μεγάλης, διεθνούς εμβέλειας αθλητικής διοργάνωσης από έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στους εν λόγω ανταγωνισμούς έχει τη δική της θέση σε αυτούς, όπου εκδηλώνονται και αντανακλώνται πολυεπίπεδες κόντρες.

Ο κορονοϊός και οι κόντρες για το εμβόλιο

Εδώ και περίπου δυο χρόνια οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο μιας συζήτησης για το αν - λόγω πανδημίας - πρέπει να πραγματοποιηθούν ή όχι. Καταλυτική ως προς αυτό ήταν η απόφαση της ΔΟΕ, στα τέλη του 2020, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2021, με έναν χρόνο καθυστέρηση και υπό ειδικές συνθήκες. Οπως δε και σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και σ' αυτήν των Αγώνων του Πεκίνου καθοριστικό ρόλο στο να αποφασιστεί η κανονική διεξαγωγή τους έπαιξαν τα όσα διακυβεύονται στο οικονομικό κομμάτι, με τις ρήτρες στα συμβόλαια με τις πολυεθνικές κ.λπ. Μια σειρά χώρες βέβαια - διόλου τυχαία, ανταγωνιστικές με την Κίνα - συνέχισαν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.


Από πλευράς διοργανωτών έγινε λόγος για αυστηρά μέτρα και για ένα σχέδιο «φούσκας», βάσει του οποίου οι ξένες αποστολές από την άφιξή τους μέχρι και την αναχώρησή τους από τη χώρα θα κινούνται σε συγκεκριμένους χώρους. Στις κόντρες σχετικά με την πανδημία και τους Αγώνες, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού μπήκε στο τραπέζι και το ζήτημα των εμβολίων. Η συμφωνία της ΔΟΕ και της κινεζικής κυβέρνησης για αποκλειστικό εμβολιασμό με το κινεζικό εμβόλιο όσων αθλητών και μελών των αποστολών δώσουν το «παρών» και δεν έχουν εμβολιαστεί, προκάλεσε νέες αντιδράσεις. ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία πρωτοστάτησαν σε αυτές, εγείροντας ζήτημα γύρω από την αξιοπιστία του συγκεκριμένου εμβολίου και κατηγορώντας τη ΔΟΕ για επικίνδυνη απόφαση.

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» για τα app

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την πανδημία και τις ειδικές καταστάσεις που δημιουργούνται το τελευταίο τρίμηνο, φαίνεται να έχει ανοίξει μία ακόμα πλευρά στη διεθνή αντιπαράθεση, με επίκεντρο τις προθέσεις των διοργανωτών για ηλεκτρονική καταγραφή όσων επισκεφθούν το Πεκίνο για τη διοργάνωση (αθλητές, προπονητές, μέλη αποστολών, δημοσιογράφοι) προκειμένου να υπάρχει - όπως τονίζεται από κινεζικής πλευράς - καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας (ιχνηλάτηση επαφών, άμεση ειδοποίηση για κρούσμα κ.λπ.).


Σύμφωνα με το σχέδιο των διοργανωτών, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα, τη «my2022», δίνοντας τα στοιχεία τους, ή θα πρέπει να εγγραφούν - επίσης με τα στοιχεία τους - σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα προκειμένου να αποκτήσουν έναν ειδικό κωδικό πρόσβασης για τις μετακινήσεις τους στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.

Το θέμα εξαρχής προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλές χώρες να καλούν τη ΔΟΕ να παρέμβει. Από την πλευρά της η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μετά από σχετική έρευνα η εφαρμογή «τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές και τις διατάξεις του κινεζικού Δικαίου». Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, δημοσίευμα της γερμανικής «Deutsche Welle» έριξε νέο «λάδι στη φωτιά», επικαλούμενο έρευνα διεθνούς ινστιτούτου για την κυβερνοασφάλεια, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στην οποία γινόταν λόγος για σοβαρά κενά ασφαλείας όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Περαιτέρω, συνεχίστηκε η συζήτηση γύρω από δημοσιεύματα ότι στις συγκεκριμένες εφαρμογές υπάρχει κρυπτογραφημένη ενσωματωμένη λίστα «λογοκρισίας» λέξεων και εκφράσεων για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την Κίνα και τις πολιτικές της (π.χ. θέματα για Χονγκ Κονγκ και Θιβέτ).

Μετά τα δημοσιεύματα μια σειρά χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία, απηύθυναν έκκληση προς τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών που θα μετάσχουν στη διοργάνωση να μην πάρουν μαζί τους ιδιωτικές συσκευές τηλεφώνου, ούτε προσωπικούς υπολογιστές, ενώ ζήτησαν και από πολυεθνικές - κολοσσούς στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου να παρέμβουν για το ζήτημα. Ενα βήμα παραπέρα προχώρησε η Ολλανδία, η οποία απαγόρευσε στα μέλη της αποστολής της στο Πεκίνο να έχουν μαζί τους δικές τους συσκευές και τους κάλεσε να προμηθευτούν νέες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από πλευράς κινεζικής κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στο εν λόγω δημοσίευμα, ωστόσο αξιωματούχοι της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022» αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η εφαρμογή έχει «εξεταστεί με επιτυχία» από επιχειρήσεις όπως η «Google», η «Apple» και η «Samsung».


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ