Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΣ
Σήμερα η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας αρχαιολογικών χώρων της νότιας Εύβοιας, μπαίνουν σήμερα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τα θέματα της έγκρισης ή μη της αναοριοθέτησης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Δρακόσπιτο» στην περιοχή του Πύργου Νημποριού στα Στύρα Εύβοιας, καθώς και της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών στη νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις Πυργάρι Νημποριού και Λόφος Αγίου Νικολάου Στύρων.

Ο σχεδιασμός για νέα αρχαιολογικά πάρκα στην περιοχή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από σωματεία του χώρου, συλλόγους και φορείς της περιοχής, καθώς απειλείται ότι θα υποβαθμιστούν περαιτέρω οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση. Ακόμα χειρότερα, το αιολικό πάρκο στη θέση Πυργάρι Νημποριού κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό έως και το παραλιακό του μέτωπο, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί και η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού.

Τον αγώνα αυτόν στηρίζει και το ΚΚΕ. Σε επιστολή που είχε στείλει στο ΚΑΣ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αναγκαίο να δικαιώσουν τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, που σύσσωμοι υποστηρίζουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα, ζητάμε: Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγ. Νικολάου, γιατί θα καταστεί άκρως καταστροφική. Να κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός και να στηριχθεί πολύπλευρα, με αδόμητες ζώνες που θα προστατεύουν τα μνημεία. Να εξασφαλιστεί συνεχής μέριμνα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του χώρου, να αποκατασταθούν ζημιές από τις πυρκαγιές. Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ