Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Κατακόρυφη αύξηση των κινδύνων από την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις

Συνέντευξη με τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, για τις εξελίξεις στη βάση της Σούδας και στην Ανατολική Μεσόγειο

-- Τι σημαίνει για τον λαό της Κρήτης η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις και πώς αντέδρασαν ο λαός και το φιλειρηνικό κίνημα στην Κρήτη;

-- Προφανώς πρόκειται για μια κατάπτυστη Συμφωνία την οποία προώθησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στη Βουλή, αλλά και στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια της Κρήτης, την οποία μάλιστα ντύνουν και με δήθεν αναπτυξιακό μανδύα προς όφελος του λαού.

Η Συμφωνία, η οποία τυπικά είναι πλέον 5ετής, σημαίνει καταρχήν κατακόρυφη αύξηση του κινδύνων για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Κρήτης. Η επέκταση της επιχειρησιακής ικανότητας της βάσης της Σούδας - μνεία στην οποία έχουν κάνει κατά καιρούς διάφοροι Αμερικανοί Πρόεδροι - στο πλαίσιο των επιθετικών ευρωατλαντικών πολεμικών σχεδιασμών στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, απέναντι στους ανταγωνιστές τους, Κίνα, Ρωσία και Ιράν, προκαλεί εύλογα τις αντιδράσεις των τελευταίων. Η στοχοποίηση των υποδομών του νησιού μας από πλευράς Ρωσίας και Ιράν ως εχθρικών προς τα συμφέροντά τους και με απειλές περί ανταποδοτικού χτυπήματος είναι δημόσια δεδηλωμένη από επίσημα χείλη αρκετές φορές. Ταυτόχρονα, η ίδια η Συμφωνία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα του λαού της Κρήτης. Δηλαδή το ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες αξιοποιούν το έδαφος και τις υποδομές του νησιού για λογαριασμό των συμφερόντων των αστικών τάξεων της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής αστικής τάξης, για να είναι εφαλτήριο επιθέσεων που πληρώνουν οι λαοί της περιοχής με το αίμα τους, με ατελείωτη φτώχεια και προσφυγιά.

Επιπλέον μιλάμε και για μια ανυπολόγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, του υδροφόρου ορίζοντα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ακρωτηρίου και του απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς κόλπου της Σούδας. Οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από τα πολεμικά αεροπλάνα και πλοία, από χρησιμοποιημένα πυρομαχικά, πιθανώς ακόμα και πυρηνικά και άλλα τοξικά απόβλητα επίσης, είναι ανυπολόγιστες. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι εντοπίζεται μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων στα Χανιά σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη. Ακόμα υπάρχουν και οικονομικές συνέπειες για τον πληθυσμό από τη δέσμευση και αλλαγή χρήσης της γης στην περιοχή, όπως και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου, το οποίο στηρίζει την τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Οι κομμουνιστές βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να ενημερώσουν τον λαό για το περιεχόμενό της και να εκφραστεί η αντίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πολύμορφες πρωτοβουλίες πήραν οι Κομματικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, με πικετοφορίες και περιοδείες σε σχολεία, πανεπιστήμια και ειδικά στους εργάτες στις ΒΙΠΕ και στα ΒΙΟΠΑ της περιοχής. Ταυτόχρονα τέθηκε ψήφισμα στο Περιφερειακό και στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής από τους εκλεγμένους κομμουνιστές συμβούλους, το οποίο απέρριψαν οι πλειοψηφίες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού, αντίστοιχα, διακίνησαν πλατιά ψήφισμα, το οποίο στήριξαν δεκάδες σωματεία και άλλοι φορείς της Κρήτης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις και σχεδιάζουν κλιμάκωση της δράσης τους το επόμενο διάστημα.

Συνεχής η αναβάθμιση των δολοφονικών σχεδιασμών για τη Σούδα με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

-- Ποιος είναι ο ρόλος των ΝΑΤΟικών Κέντρων Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, σε συνδυασμό με το Πεδίο Βολής Κρήτης και τη βάση της Σούδας;

-- Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας γίνεται ειδική αναφορά στη στρατηγική σημασία της επέκτασης της βάσης της Σούδας, η οποία περιλαμβάνει και την αεροπορική βάση στον Μουζουρά Ακρωτηρίου. Επέκταση η οποία έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και στον πρόσφατο στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έχει επιδοτηθεί με εκατομμύρια δολάρια. Στόχος τους είναι να κατασκευαστεί ένα τεράστιο κέντρο logistics για τον γρήγορο ανεφοδιασμό μεγαλύτερου όγκου στρατιωτικών δυνάμεων.

Επίσης, νέο Διακλαδικό Κέντρο Διαχείρισης Κινητικότητας, το οποίο θα αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα για παροχή υπηρεσιών αεροπορικών επιχειρήσεων και αερομεταφορών, με αύξηση της δυνατότητας κυκλοφορίας αεροσκαφών και προσωπικού που μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα. Και επιπλέον σύγχρονες κατοικίες και ξενοδοχειακές υποδομές, για να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 40.000 πεζοναυτών μέσα στη βάση.

Το ΚΕΝΑΠ, το οποίο έχει Ελληνα διοικητή, συνεχώς αναβαθμίζεται και χαρακτηρίζεται το πιο σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης ναυτικών δυνάμεων χωρών του ΝΑΤΟ, με την ανώτερη πιστοποίηση στην εκπαίδευση για επιθετικές ενέργειες. Με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της πειρατείας και της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών», όπως για παράδειγμα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η αντιμετώπιση της οποίας φαίνεται ότι είναι μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά του. Αντίστοιχα, το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας αποτελεί άλλη μία στρατιωτική δομή στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή ακόμα και της Τουρκίας. Σκοπός του είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των επεμβάσεων σε βάρος των λαών, με τη διανομή της σχετικής δολοφονικής «τεχνογνωσίας» στις άλλες χώρες. Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβρη του 2018, στο πλαίσιο του περίφημου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, ως πρόταση συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, και που η ΝΔ τη συνέχισε απρόσκοπτα και την ολοκλήρωσε. Συνεχής είναι και η επιχειρησιακή αναβάθμιση του περίφημου κρηπιδώματος Κ14, του μοναδικού στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό αεροπλανοφόρων, όπως πρόσφατα το «Τρούμαν», με 5.000 στρατιωτικούς προσωπικό. Επιπλέον, ήδη έχει αναπτυχθεί η υποδομή για την υποδοχή των υπερσύγχρονων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του αμερικανικού Ναυτικού.

Και είναι δεδομένο ότι και το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι πλέον μια ΝΑΤΟική υποδομή, την οποία αξιοποιούν όλο και περισσότερες Ενοπλες Δυνάμεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και άλλων «συμμάχων» για ασκήσεις, λόγω των αυξημένων επιχειρησιακά δυνατοτήτων που παρέχει στους χρήστες της.

Ολα αυτά βέβαια πραγματοποιούνται με πλήρη φορολογική ασυλία και χωρίς να πληρώνουν ούτε καν ανταποδοτικά τέλη. Ενώ ο λαός, που ματώνει καθημερινά με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, τους πληρώνει κι από πάνω μέσω των υποχρεωτικών εισφορών στο ΝΑΤΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πεδίο όξυνσης ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ποια είναι η συμμετοχή της βάσης της Σούδας στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών;

-- Η βάση της Σούδας ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι τις μέρες μας διαρκώς επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Στηρίζει τον 6ο Αμερικανικό Στόλο και δουλεύει σε στενή συνεργασία με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Είναι η βάση που σε κάθε επιθετική επιχείρηση των ΗΠΑ (στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή) έπαιξε κομβικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των Αμερικανών για τον βομβαρδισμό αμάχων και το ξερίζωμα ανθρώπων από τις πατρίδες τους. Μην ξεχνάμε ότι από τη Σούδα ξεκινούσαν αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν τη Λιβύη. Και τώρα από τη βάση της Σούδας απογειώνονται κατασκοπευτικά αεροπλάνα και ανεφοδιάζονται τα πολεμικά πλοία που επιχειρούν στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπου ηχούν τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αλλωστε, καθόλου τυχαία, πολύ πρόσφατα ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ δήλωσε ανοιχτά σε συνέντευξή του ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα συμβάλει με τη βάση της Σούδας, την οποία χαρακτήρισε «ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα». Δίκαια το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα την έχει χαρακτηρίσει κέντρο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, ανεπιθύμητο για τον λαό μας.

-- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Κρήτης;

-- Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή μας, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα, ένα πρόβλημα που επιβαρύνει επιπλέον το εισόδημά τους είναι τα υψηλά ενοίκια που επικρατούν στην Κρήτη, λόγω της τουριστικής αξιοποίησης των ακινήτων. Ενώ προφανώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στέγασή τους από το υπουργείο Αμυνας. Και επιπλέον το μεγάλο κόστος στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετακίνησή τους στον τόπο καταγωγής τους για όσους δεν είναι Κρητικοί. Το οποίο επιβαρύνονται και όλοι οι υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι παρουσιάζονται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο, όπως επίσης οι ναύτες που υπηρετούν στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα. Σημαντικό πρόβλημα είναι και η παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικά των στρατώνων σε όλα τα στρατόπεδα, το οποίο εκτός του ότι δυσχεραίνει τις συνθήκες ζωής των φαντάρων που υπηρετούν τη θητεία τους, αποτελεί και σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή τους. Κίνδυνο που αναδείχθηκε με την πρόσφατη ισχυρή σεισμική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στο νησί, με πολλά ενεργά ρήγματα. Μάλιστα, ως δείγμα της αδιαφορίας του υπουργείου Αμυνας να πάρει μέτρα, αναφέρουμε ότι η διοίκηση της ΣΕΑΠ απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χρηματοδότησε με 100.000 ευρώ εργασίες στοιχειώδους συντήρησης των στρατώνων της, επιβαρύνοντας τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό της για τις ανάγκες του λαού της Κρήτης.

Οι απόστρατοι μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα να βρεθούν απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

-- Αρκετοί απόστρατοι κάνουν κριτική στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Θα θέλαμε να σας απευθύνουμε την εξής ερώτηση: Οι απόστρατοι, ιδιαίτερα αυτοί που ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, εδώ στην Κρήτη πώς πρέπει να αντιδράσουν;

-- Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις απόστρατων που έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Οτι η συμμετοχή της χώρας σε αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση των συνόρων μας από τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Εχουν συμφωνήσει επίσης στο ότι η παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος αποτελεί τεράστιο κίνδυνο, και όχι μέσο που εξασφαλίζει την προστασία του λαού. Αυτήν τους την εκτίμηση και την αντίθεσή τους με την παρουσία των βάσεων στην περιοχή την έχουν εκφράσει και έμπρακτα, με τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων κυρίως. Υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα αυτά, με κριτήριο τη θέση τους για στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, και έχουν δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας την καθαρή του θέση.

Η συζήτηση που γίνεται μαζί τους είναι στην κατεύθυνση να ενταχθούν και να δραστηριοποιηθούν στις Επιτροπές Ειρήνης και να στηρίξουν τη δράση τους, ειδικά στον δικό τους χώρο. Η επώνυμη αρθρογραφία τους στον Τύπο επίσης βοηθά πολύ στην ανάπτυξη και ενίσχυση των αντιβασικών αντιιμπεριαλιστικών αντανακλαστικών του λαού της νεολαίας και συνολικά του κινήματος στην περιοχή. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουμε να αποτελέσουν τον πυρήνα συγκρότησης επιτροπής αποστράτων πλάι στις Επιτροπές Ειρήνης, που θα δραστηριοποιεί ευρύτερες δυνάμεις αποστράτων απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην Ελληνοαμερικανική και την Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων και στη λειτουργία των φονικών βάσεων στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ