Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Με συναντήσεις σε Μόσχα και Ουάσιγκτον συνεχίζονται παζάρια και προετοιμασίες

Μακροπρόθεσμες «αναπτύξεις» στην Ανατολική Ευρώπη «εξετάζει» το ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ συντηρούν τις «προειδοποιήσεις» για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Από τη χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Σολτς στον Λευκό Οίκο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Σολτς στον Λευκό Οίκο
Με «μπαράζ» επαφών και σύνθετων παζαριών «όλων με όλους», και ενώ οι ΗΠΑ συντηρούν το σενάριο μιας «πιθανής ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση γύρω από την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με αιχμή τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ακόμα δεν έχει απαντήσει επίσημα στις θέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι συνομιλίες της Δύσης με τη Ρωσία, την Ουκρανία αλλά και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, από τις οποίες ενδεχομένως θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, οξύνοντας παραπέρα τις εντάσεις, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «προειδοποίησαν» ότι η Ρωσία «διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία» και μπορεί να διαθέτει επαρκή στρατιωτική δύναμη 150.000 στρατιωτών για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημέρωσαν μέλη του Κογκρέσου. Αν το Κρεμλίνο επιλέξει τη γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, προκαλώντας την αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το Κίεβο προσπαθεί να «μετριάσει» τη συνεχή αναπαραγωγή των σεναρίων για επικείμενη ρωσική επίθεση, εξαιτίας και του αντίκτυπου στην οικονομία και το «επενδυτικό περιβάλλον».

«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κούλεμπα, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία διαθέτει ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη». Αντίστοιχα ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» παραμένουν «σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, από πλευράς των ΗΠΑ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν εκτίμησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες, αλλά μπορεί και να επιλέξει τη διπλωματική οδό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, κυβερνοεπιθέσεις ή μία εισβολή πλήρους κλίμακας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» «σήκωσε» για λίγη ώρα θέμα με τίτλο «Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», το οποίο δήλωσε ότι έγινε κατά λάθος και ότι το περιστατικό θα ερευνηθεί. Αναφερόμενη στο περιστατικό, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η «λανθασμένη αρχή» που έκανε το πρακτορείο υποδηλώνει ότι όλα τα σχετικά υλικά είναι από πριν «έτοιμα για κάθε χρήση, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα» και ότι «το μόνο ερώτημα είναι πότε θα πατηθεί ή δεν θα πατηθεί αυτό το "κουμπί πληροφόρησης"».

Πολύωρη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν

Μετά από τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες την περασμένη βδομάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μετέβη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, σηματοδοτώντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η ΕΕ για μια «νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» σε διάλογο με τη Ρωσία και με επίκεντρο τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.

Τα δύο κράτη συμμετέχουν μαζί με Γερμανία και Ουκρανία στο αντίστοιχο διαπραγματευτικό «Σχήμα της Νορμανδίας», το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή στο Βερολίνο, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες, με στόχο την εφαρμογή των «ειρηνευτικών» συμφωνιών του Μινσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

«Θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση συλλογικών απαντήσεων, χρήσιμων τόσο για τη Ρωσία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια λεπτομερής απάντηση θα καταστήσει δυνατή την αποτροπή του πολέμου και την οικοδόμηση σταθερότητας, διαφάνειας και εμπιστοσύνης για όλους», είπε ο Μακρόν πριν την έναρξη των πολύωρων συνομιλιών.

«Η συζήτηση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αποκλιμάκωση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν ήταν το «Σχήμα της Νορμανδίας», η ασφάλεια στη Λευκορωσία και στην περιοχή και «σημαντικά ζητήματα συλλογικής ασφάλειας».

Ο Μακρόν υπενθύμισε ότι Γαλλία και Ρωσία «έθεσαν τις βάσεις για έναν πλήρη και ανοιχτό διάλογο το 2019», κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γαλλία. «Ενας τέτοιος διάλογος σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι απαραίτητος: Είναι ο μόνος τρόπος για ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη», επεσήμανε.

«Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τον διαχρονικό ρόλο της Γαλλίας «στην επίλυση θεμελιωδών ζητημάτων ευρωπαϊκής ασφάλειας», όπως «στην κρίση που ξέσπασε μετά την επίθεση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, με τις συμφωνίες του Μινσκ και την οργάνωση του Σχήματος της Νορμανδίας» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Ξέρω ότι έχετε το δικό σας όραμα για την κατάσταση», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, με φόντο τις δηλώσεις Μακρόν για «ξεχωριστές συνομιλίες» ΕΕ - Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Μακροπρόθεσμες «αναπτύξεις» στην Ανατολική Ευρώπη εξετάζει το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο προχώρησε και η προαναγγελθείσα μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τις ΗΠΑ σε Γερμανία και Πολωνία.

Επιπλέον, και η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα στείλει 350 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία (100 είχαν ήδη αναπτυχθεί κατά τη «μεταναστευτική κρίση» με τη Λευκορωσία), για «να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Βρετανία και η Πολωνία βρίσκονται δίπλα - δίπλα», είπε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας υποδεχόμενος τον Πολωνό ομόλογό του Μ. Μπλάστσακ.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, υποδεχόμενος με τη σειρά του τον Πολωνό Πρόεδρο και προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.

«Oι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους», είπε και συμπλήρωσε ότι ο «διάλογος με τη Ρωσία είναι σημαντικός για την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για τις προσπάθειές του να βρει πολιτική λύση στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και χαιρέτισε την ισχυρή πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία, την οποία προμηθεύει με drones «Bayraktar».

Πάντως, και χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «η Ουκρανία λαμβάνειενισχυμένη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Συνολικά τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει τα 1,5 δισ. δολάρια, ενώ παραδόθηκαν στην Ουκρανία 1.000 τόνοι αμυντικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε χτες ο Κούλεμπα.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Κογκρέσο και με εταίρους για να αυξήσουμε σημαντικά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί», δήλωσε χτες και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο χρόνο η Ουάσιγκτον παρείχε στην Ουκρανία «βοήθεια ασφαλείας» ύψους 650 εκατ. δολαρίων.

Απείλησε δε τη Ρωσία με «πραγματικές και βαθιές συνέπειες αν επιλέξει να συνεχίσει την επιθετικότητα».

Από την πλευρά της Ρωσίας, χτες μια ομάδα πλοίων του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω Γιβραλτάρ, για στρατιωτικές ασκήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Ειρηνικό. Τον περασμένο μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε εκτεταμένα ναυτικά γυμνάσια από τον Ειρηνικό έως τον Ατλαντικό.

Συνεχίζεται το «μπαράζ» επαφών

Στο Κίεβο βρέθηκαν χτες οι ΥΠΕΞ της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και στη συνέχεια της Γερμανίας, ενώ σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει επαφές με τον Ουκρανό ομόλογό του, επίσης στο Κίεβο.

Καθώς συνεχίζονται τα πολύπλευρα παζάρια αμέσως μετά τις επαφές τους σε Ουάσιγκτον, Μόσχα και Κίεβο, ο Εμ. Μακρόν και ο Γερμανίς καγκελάριος Ολ. Σολτς συναντιούνται σήμερα στο Βερολίνο με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρ. Ντούντα. Τα τρία κράτη συγκροτούν μια «συμμαχία», το λεγόμενο «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», ενώ έχουν διαφοροποιημένη στάση απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία, με την Πολωνία να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη στρατευμάτων, στον εξοπλισμό της Ουκρανίας, στην αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στις έντονες επικρίσεις κατά της Γερμανίας για τον αγωγό «Νord Stream 2».

Με φόντο τις αντιθέσεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα σχετικά με τη στάση απέναντι σε Ουκρανία και Ρωσία, όπως και τις «γκρίνιες» για «χλιαρή» αντίδραση της Γερμανίας απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα», ο Σολτς επισκέφτηκε χτες την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στο Κίεβο και την Τρίτη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, η Γερμανία δήλωσε ετοιμότητα να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να ενισχύσει την «άμυνα» στα κράτη της Βαλτικής, ενισχύοντας πιθανώς τις υπό γερμανική διοίκηση δυνάμεις στη Λιθουανία, είπε ο καγκελάριος, προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Πάντως απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο η Γερμανία να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα.

«Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε στο σημείο να δεχτεί η Ουκρανία στρατιωτική επίθεση» από τη Ρωσία, είπε ο Σολτς πριν από τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας πόσο «στενά συνδεδεμένοι» είναι Γερμανία, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για την «υπέρβαση αυτής της κρίσης».

«Η Γερμανία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής». Μαζί θέλουν να αποτρέψουν τη Ρωσία από επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, είπε ο Μπάιντεν μιλώντας στον Σολτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ