Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Συνέχεια καταθέσεων μαρτύρων

Συνεχίστηκε χτες η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2018, με 6 κατηγορούμενους - έναν μεσίτη, έναν κοσμηματοπώλη και 4 αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Τους γονείς του αδικοχαμένου Ζακ υποδέχτηκαν έξω από το δικαστήριο μουσικοί, μέλη της Ανοιχτής Ορχήστρας, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα να αποδοθεί δικαιοσύνη για το φρικτό έγκλημα.

Χτες στη δίκη κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Δ. Φραγκάκης, παθολόγος με ειδίκευση στην Προνοσοκομειακή Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος επιβεβαίωσε στην ουσία κι αυτός τα όσα έχουν καταθέσει οι τρεις ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και ο πραγματογνώμονας της οικογένειας: Οτι ο θάνατος του Ζακ οφείλεται αποκλειστικά στα χτυπήματα που υπέστη. Επίσης, μάρτυρας, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός, μακρινός συγγενής του θύματος, κατέθεσε ότι η βία των αστυνομικών ήταν υπερβάλλουσα και αμφισβήτησε τον χειρισμό της υπόθεσης, που είχε σκοπό επί της ουσίας τη συγκάλυψη των δραστών και όχι την προστασία του Ζακ. Κατέθεσε ακόμα η γιατρός Δ. Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, και μίλησε για στερεοτυπική και ρατσιστική συμπεριφορά, εξηγώντας ότι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί που έχουν εφημερία γνωρίζουν πως ένα μεγάλο κομμάτι της αστυνομίας επιφυλάσσει πολύ συγκεκριμένη μεταχείριση σε κατηγορίες πληθυσμών. Οταν βλέπουν π.χ. έναν άνθρωπο που πιστεύουν ότι έχει κάνει χρήση ουσιών, τον αντιμετωπίζουν σαν να μην έχει δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια και στην υγεία. «Ευθύνονται απολύτως για την άσκηση της βίας και για τη χειροπέδηση στον Ζαχαρία Κωστόπουλο», συνέχισε και τόνισε ότι ο τρόπος που χειροπεδήθηκε ένας ημιθανής άνθρωπος συνέβαλε στον θάνατό του.

Επίσης χτες αναγνώστηκε η κατάθεση στον ανακριτή αυτόπτη μάρτυρα που είχε δει τον Ζακ πριν εγκλωβιστεί στο κοσμηματοπωλείο. Αναφέρει ότι «βρισκόταν σε επιληπτική κρίση» και «αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της απόπειρας ληστείας», όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ