Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Στον Νίγηρα η «καρδιά» των στρατευμάτων που φεύγουν από το Μάλι

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης
Στην αποχώρηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων από το Μάλι - οι οποίες αναπτύσσονται μέσω της γαλλικής αποστολής «Βarkhane» και της ευρωενωσιακής «Takuba» - μέσα στους επόμενους μήνες, κατέληξαν χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από επαφές τους κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο Εμ. Μακρόν ανέφερε πως η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι θα ξεκινήσει με εκκένωση των στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε συνεννόηση με τον μαλινέζικο στρατό. Οι γαλλικές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους 4 έως 6 μήνες. Ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η «αντιτρομοκρατική» αποστολή «Βarkhane» που ξεκίνησε τη δράση της στο Μάλι το 2013, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και έπειτα του «Ισλαμικού Κράτους», δεν απέτυχε. Ο τερματισμός της, ανέφερε, οφείλεται στις διαφορές στρατηγικής και στόχων που έχει η Γαλλία με το Μάλι. Για παρόμοιους λόγους αποφασίστηκε και ο τερματισμός της αποστολής «Takuba» της ΕΕ (στην οποία είχε σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής «αμυντικής» Συμφωνίας).

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίστηκε ότι τα στρατεύματα της Γαλλίας και των συμμάχων της θα παραμείνουν στο Σαχέλ, σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Νίγηρας: Μεγάλα ορυχεία ουρανίου, κρίσιμα για τη γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

«Η καρδιά αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα βρίσκεται πλέον στο Μάλι αλλά στον Νίγηρα (...) και ίσως με πιο ισορροπημένο τρόπο σε όλες τις χώρες της περιοχής που θέλουν τη βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. Σημειώνεται ότι δυνάμεις της «Barkhane» δρούσαν ήδη και στον Νίγηρα και στο Τσαντ, πάντα με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Στον δε Νίγηρα υπάρχουν τα μεγάλα ορυχεία ουρανίου που εκμεταλλεύεται η γαλλική πολυεθνική «Areva», η οποία τροφοδοτεί τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Εκεί ακριβώς μετακομίζει η «καρδιά» των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, την ώρα που η γαλλική αστική τάξη ιεραρχεί ως στρατηγικό στόχο την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας...

Αντίστοιχα, οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις Sabre θα αναπτυχθούν στην Μπουρκίνα Φάσο.

Παράλληλα, και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην «Takuba», όπως ο Καναδάς, ανακοίνωσαν την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Μάλι. Σε ανακοίνωσή τους εκτιμούν ότι δεν πληρούνται πλέον οι πολιτικές, επιχειρησιακές και νομικές συνθήκες προκειμένου να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους «δέσμευση» στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» στο Μάλι. Στην πραγματικότητα, καταλύτης των εξελίξεων είναι η σημαντική ενίσχυση των δεσμών της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης με τη Ρωσία, ενώ ήδη σημαντικές δυνάμεις Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων έχουν αναπτυχθεί στην αφρικανική χώρα.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το μέλλον των άλλων δύο αποστολών στρατιωτικής «εκπαίδευσης» της ΕΕ στο Μάλι, EUTM και ΕUCAP. Ανακοινώθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα εξεταστεί αν πληρούνται οι όροι και οι εγγυήσεις για τη διατήρηση των αποστολών «εκπαίδευσης» της ΕΕ στο Μάλι, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της Γαλλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Η εντολή της EUCAP, που εγκρίθηκε το 2015, παρατάθηκε μέχρι τις 31 Γενάρη 2023. Εκείνη της EUTM, από το 2013, λήγει στις 18 Μάη 2024.

Στο μεταξύ, η 6η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες με κοινή διακήρυξη κοινών στόχων έως το 2030, κοινή συνέντευξη Τύπου και ανακοινώσεις (βλ. περισσότερα στο σχετικό θέμα στη σελ. 5).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ