Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση για τη Χαρακτική

Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Φλεβάρη, ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση «Χαρακτική - Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα», που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και φιλοξενείται στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος).

Την τελευταία μέρα θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με κουαρτέτο εγχόρδων (Κωνσταντίνα Μπάλλα, Μιχάλης Γεννάδης, Ελένη Φουρλάνου και Μυρτώ Ξηρουχάκη) στις 20.00.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα γνωρίσει την εξέλιξη της Χαρακτικής και μαζί με αυτήν, την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Θα έρθει πρώτα σε επαφή με τα προϊστορικά έργα, με βραχοχαράξεις από την αρχαία Κίνα και από σπήλαια της Γαλλίας. Θα περάσει από έργα της ελληνικής αρχαιότητας, σπαράγματα, χαράγματα σε επιγραφές και αγγεία. Θα δει χαρακτικά έργα ξένων περιηγητών στην Ελλάδα και χαλκογραφίες του Αγίου Ορους, θα περάσει στην ευρωπαϊκή Χαρακτική και μετά θα δει ενδεικτικά έργα του 19ου και του 20ού αιώνα, σημαντικούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες - Τουλούζ Λωτρέκ, Ανρί Ματίς, Μαρκ Σαγκάλ, Ζωρζ Μπρακ, Φερνάν Λεζέ, Πάμπλο Πικάσο, Χουάν Μιρό κ.ά. Επίσης θα δει κάποια έργα ιαπωνικής τέχνης του 19ου αιώνα που επηρέασαν την ευρωπαϊκή Χαρακτική. Τέλος, θα περιηγηθεί σε σπουδαία έργα της ελληνικής Χαρακτικής από το 1885 έως το 2000. Θα γνωρίσει καταρχάς έργα ζωγράφων - χαρακτών που δεν ζουν πια και που το έργο τους ήταν σημαντικό για τον 20ό αιώνα στη χώρα μας, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Χαρακτική της Αντίστασης, και τέλος θα περιηγηθεί σε 222 έργα σύγχρονων καλλιτεχνών του τόπου μας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής (ξυλογραφία, λιθογραφία, χαλκογραφία, μεταξοτυπία, μεικτές τεχνικές) και φτάνουμε στο σήμερα, όπου πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει τη Χαρακτική στην ψηφιακή εποχή.

Λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας και της διάθεσης πολλών ακόμα να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση, το πρόγραμμα της έκθεσης διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 21.00, Σάββατο 11.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 20.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ