Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων

Η κηδεία των νεκρών μετατράπηκε χτες σε μεγάλη διαδήλωση Παλαιστινίων στην Τζενίν

Copyright 2022 The Associated

Η κηδεία των νεκρών μετατράπηκε χτες σε μεγάλη διαδήλωση Παλαιστινίων στην Τζενίν
Τον θάνατο τριών νεαρών Παλαιστίνιων προκάλεσαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στις πόλεις Τζενίν και Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στο πλαίσιο προκλητικής εφόδου που πραγματοποίησαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε προσφυγικό καταυλισμό, με πρόσχημα την αναζήτηση «υπόπτου για τρομοκρατική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι δύο άνδρες που έπεσαν νεκροί αργά προχτές το βράδυ στην Τζενίν από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών είναι ο 22χρονος Αμπντάλα αλ Χοσάρι και ο 18χρονος Σάντι Χάλεντ Νατζμ. Επίσης, συνέλαβαν ξανά τον Ιμάντ Τζαμάλ Αμπού αλ Χάιτχα, τον οποίο πρόσφατα είχαν αφήσει ελεύθερο μετά από πολύμηνη κράτηση.

Η δολοφονία των δύο νεαρών από τις κατοχικές δυνάμεις προκάλεσε οργή στην Τζενίν, που εκφράστηκε με διαδήλωση χιλιάδων κατοίκων της πόλης.

Ακολούθησε το απόγευμα της Τρίτης η δολοφονία, υπό ασαφείς συνθήκες, του 22χρονου Αμαρ Σαφίκ Αμπού Αφίφα από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αρούμπ κοντά στη Χεβρώνα. Ο νεαρός πυροβολήθηκε θανάσιμα στα περίχωρα του Μπέιτ Φατζάρ κοντά στη Βηθλεέμ.

Τον Φλεβάρη ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιχείρησης υπό το φως της ημέρας στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Την περασμένη βδομάδα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 14χρονο Παλαιστίνιο επειδή - κατά τις ισραηλινές αρχές - πέταξε κοκτέιλ μολότοφ κοντά στη Βηθλεέμ.

Κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των φυλακισμένων

Διαδηλώσεις για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης σε πολλές ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιήθηκαν χτες σε κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις, όπως Βηθλεέμ, Τουλκαρέμ, Χεβρώνα, Ναμπλούς και Ραμάλα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν ανθρώπινη μεταχείριση στους Παλαιστίνιους κρατούμενους και σεβασμό των δικαιωμάτων τους, καθώς επίσης την απελευθέρωση των κρατουμένων που είναι βαριά ασθενείς.

Το ίδιο διάστημα Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν βροχή δακρυγόνων σε τρία σχολεία χωριού νότια της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη, προκαλώντας τραυματισμούς και κυρίως δύσπνοια σε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενώ στο χωριό Λουμπάν Ας Σαρκίγια, επίσης κοντά στη Ναμπλούς, Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του στρατού, που σταμάτησε τις επιθέσεις των εποίκων ρίχνοντας σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα ...στους Παλαιστίνιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ