Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πού βρίσκεται η αλήθεια;

«Βασιλικότερη» των... γραπτών διακηρύξεων της Συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων της εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη. Αναφερόμαστε φυσικά στο επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού τη Δευτέρα το βράδυ σχετικά με τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει επίσημη διάψευσή του με αντίστοιχο δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο του υπουργείου σημειωνόταν πως «οι υπουργοί Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισαν ότι πρέπει να διακοπούν οι σχέσεις της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, καθώς η τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας. Επίσης, πρέπει να κλείσουν στις ευρωπαϊκές χώρες τα ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία». Οσο κι αν ψάξαμε όμως στη διακήρυξη των υπουργών, τέτοια φράση δεν υπήρχε πουθενά. Οι υπουργοί εξέφρασαν την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει υποστήριξη σε ιδρύματα που είναι πρόθυμα να υποδεχθούν Ουκρανούς καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, όπως επίσης στη χρήση οποιουδήποτε διαθέσιμου ευρωπαϊκού προγράμματος, όπως αναφέρει και ο χτεσινός «Ριζοσπάστης».

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι πρόκειται απλά για λάθος του γραφείου Τύπου του υπουργείου, όπως έσπευσε η υπουργός να δηλώσει. Απλά, για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση και μέσα από το υπουργείο Πολιτισμού δεν διστάζει με κάθε τρόπο να υπεραμυνθεί και να προβάλει την ενεργότερη εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική διένεξη.

Βέβαια, η μη επίσημη αναφορά σε κείμενο της ΕΕ δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται στην πράξη, ή ότι δεν αποτελεί επίσημη απόφαση της ΕΕ. Π.χ. είναι απόφαση της ΕΕ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, να απαγορεύσει τη μετάδοση του περιεχομένου του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik» στις χώρες της ΕΕ. Μπορεί να μην το γράφουν στη Διακήρυξη οι υπουργοί, αλλά το έχει ήδη πράξει η επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και ήδη εφαρμόζεται.

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των κινηματογραφικών φεστιβάλ και άλλες επίσημες πολιτιστικές διοργανώσεις στις χώρες της ΕΕ μποϊκοτάρουν ρωσικά καλλιτεχνικά δημιουργήματα και απαγορεύουν τη συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών. Πολλές απ' αυτές τις διοργανώσεις μάλιστα δεν διστάζουν με τον πλέον ωμό και απροκάλυπτο τρόπο να ζητάνε από Ρώσους καλλιτέχνες δηλώσεις νομιμοφροσύνης και αποκήρυξης του σημερινού ρωσικού καθεστώτος, θυμίζοντας εποχές μακαρθισμού... Γι' αυτό και πάει πολύ η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακήρυξη των υπουργών Πολιτισμού, χωρίς να αναφέρει λέξη για το πώς ουσιαστικά χρησιμοποιείται και ο Πολιτισμός σε αυτήν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, που σίγουρα βρίσκεται πολύ μακριά από τον πραγματικό του ρόλο...


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ