Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Ο αγωνιστής της δημοκρατίας ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΛΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος πέθανε στις 16 Σεπτέμβρη 2001, γεννήθηκε το 1918. Ορφανός από μικρός, αγωνίστηκε για να επιβιώσει.

Το 1940 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο και επί πέντε χρόνια έζησε μελλοθάνατος. Πέρασε από τις φυλακές Αβέρωφ, Γεντί Κουλέ, Τρικάλων, Κέρκυρας και Καβάλας, για να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 20 χρόνια.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αριάδνη και τα παιδιά του Αθανάσιος και Αναστασία Λασιοπούλου προσφέρουν 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Χαλάστρας της ΠΕΑΕΑ, 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χαλάστρας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

23 Φλεβάρη του 2001, μέρα επετείου ίδρυσης της ΕΠΟΝ, διάλεξε ο σύντροφός μας ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ να μας «αφήσει». Ομως, έτσι κι αλλιώς θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Οικογένεια Μπάμπη Αργυρίου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΣΜΕΡΙΔΗΣ υπήρξε σε όλη τη ζωή του πιστός στις προοδευτικές ιδέες, και αγωνιζόταν για την ελευθερία, την αλήθεια και το δίκαιο, από τις γραμμές του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αθηνά Κασμερίδη και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και στο Παράρτημα Νεάπολης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, 40.000 δρχ.

* * *

Σήμερα, 23 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΚΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Βαθύπεδο Ιωαννίνων. Στα 8 χρόνια του έμεινε ορφανός και δοκίμασε τις δυσκολίες και τις πίκρες της ζωής.

Στον πόλεμο του '40-'41 πήρε μέρος στις μάχες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το 1943 οργανώθηκε στο ΕΑΜ, έγινε μέλος του ΚΚΕ και ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, πολέμησε στα Ζαγόρια, στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας επί 32 χρόνια στην Πολωνία.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα,, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως θαρραλέος αγωνιστής, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Ελένη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ο οποίος εκτελέστηκε το Φλεβάρη του 1943 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής από Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους γιατί αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της πατρίδας, και μια καλύτερη ζωή, η αδελφή του Τασούλα προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Γεννήθηκε το 1906. Στην Ελλάδα ήρθε το 1924. Ζούσε στο χωριό Κοίμηση Σερρών. Το 1940 πολέμησε τους Ιταλούς εισβολείς στην πρώτη γραμμή και το Φλεβάρη του 1941 πολέμησε εναντίον των Γερμανών στα οχυρά του Μπέλλες, τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας. Επέστρεψε στο χωριό του έπειτα από δυο μήνες.

Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και μετέφερε όπλα από το Πετρίτσι για τις πρώτες ανταρτικές ομάδες. Στις 9 Σεπτέμβρη 1944, όταν τμήματα του ΕΛΑΣ πέρασαν από το χωριό του, κατατάχτηκε στο 21ο Σύνταγμα. Πολέμησε με το Σύνταγμά του για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη Δράμα, όπου εξόντωσαν το τμήμα του Αντόν Τσαούς.

Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ, ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Το Γενάρη του 1949 προήχθη στο βαθμό του λοχαγού.

Από τα τέλη του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, δούλεψε σε τσιμεντοβιομηχανία επί 27 χρόνια.

Επαναπατρίστηκε στις 12 Νοέμβρη 1977. Ως το 2001, που πέθανε, έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του προσφέραμε, μέσω ΚΟΒ Κοίμησης, 35.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του Θανάσης, Κούλα Η.Μ. Ειρήνη και ο γαμπρός του Πασχάλης Μητολίδης.

* * *

Ο Γεράσιμος από την Κεφαλονιά πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή» Κορυδαλλού 146,74 ευρώ στο ΚΚΕ, 88,4 ευρώ για την Κούβα και 14,67 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών, φίλων και συντρόφων μου, τους οποίους σκεπάζει το χώμα τ' Αναπλιού ΤΑΚΗ ΚΟΪΝΗ, ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΥ, ΠΙΠΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ και των άλλων, τους οποίους το εκτελεστικό απόσπασμα τους έστειλε στην αιωνιότητα, προσφέρω στην ΚΟΒ Μοσχάτου 20 ευρώ.

Θοδωρής Κοΐνης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ