Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, και την αύξηση της χρηματοδότησής των τριών μουσικών συνόλων της δημόσιας τηλεόρασης, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Ερώτηση που συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο Γ. Δελής ανέφερε ότι στα μουσικά σύνολα υπάρχουν 119 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 56 αφορούν την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ καλύπτονται στο ένα μέρος τους από εξωτερικούς συνεργάτες, από συμβάσεις έργου κάθε φορά και όχι από τακτικούς εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μια συγκεκριμένη θέση σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Και, βέβαια, αυτοί οι μουσικοί, οι οποίοι εργάζονται με αυτό το εργασιακό καθεστώς, στερούνται τα δικαιώματα της απουσίας, της άδειας, της ασθένειας. Ενα άλλο μέρος των κενών οργανικών θέσεων καλύπτεται από 25 μουσικούς που συνάπτουν με την ΕΡΤ συμβάσεις κάθε είδους και κάθε μορφής από το 2003, και παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν ως συμβασιούχοι και όχι ως τακτικό προσωπικό. Μάλιστα, πρόκειται για μουσικούς με εξαιρετικά βιογραφικά, σπουδές και μετεκπαιδεύσεις και έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα.

«Σας καλούμε να μονιμοποιήσετε τους 25 συμβασιούχους, χωρίς τίποτα επιπλέον. Αρκεί μια απλή διοικητική πράξη. Και βεβαίως να καλύψετε όλες τις κενές οργανικές θέσεις όλων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, για να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην τέχνη που υπηρετούν, μια τέχνη εξαιρετικά ωφέλιμη για τον λαό», σημείωσε ο Γ. Δελής, ζητώντας επίσης να εξισωθεί το μισθολόγιο των εργαζομένων στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, ώστε να μην υπολείπεται εκείνου των κρατικών ορχηστρών.

Να κάνει το μαύρο άσπρο επιχείρησε στην απάντησή του ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, με τη μέθοδο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «θεωρούμε ως απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η κατάσταση στα συγκεκριμένα μουσικά σύνολα: Υποβαθμισμένα και πραγματικά υποστελεχωμένα. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που υπάρχει ένα πολυάριθμο και υψηλά ειδικευμένο καλλιτεχνικά δυναμικό να στελεχώσει αυτές τις ορχήστρες. Αντίθετα, επιλέγετε και εσείς την εργασιακή ομηρία για τους συγκεκριμένους, γιατί όπως είπαμε οι προτεραιότητες της κυβέρνησής σας είναι άλλες». Κάλεσε τους εργαζόμενους και σε αυτά τα σύνολα να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ