Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Επιχείρηση Θάνατος»

Οι πρώτοι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι άμαχοι από την επίθεση και το βομβαρδισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης

Κολομβιανός στρατιώτης έξω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Associated Press

Κολομβιανός στρατιώτης έξω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΣΑΝ ΒΙΝΣΕΝΤΕ δελ ΚΑΓΚΟΥΑΝ.-

Η απόφαση για τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών και τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της αποστρατικοποιημένης ζώνης ήταν προειλημμένη.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚ Κολομβίας, όπου τονίζεται ότι απλά η αεροπειρατεία αποτέλεσε την αφορμή για τις εξελίξεις που είχαν προαποφασιστεί για να τερματιστεί οριστικά ο διάλογος για μία άλλη Κολομβία, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να πουλήσουν τα όπλα τους, αλλά κυρίως για να μπορέσουν να επιβάλουν διά της ισχύος και της επέμβασης το δικό τους αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για να πνίξουν τον αγώνα του κολομβιανού λαού και κυρίως για να μπορέσουν να καθυποτάξουν τη χώρα, να εκμεταλλευτούν πλήρως και αποκλειστικά τον πλούσιο φυσικό της πλούτο και να μπορέσουν να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά τους σχέδια τόσο στην περιοχή όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη με ανάλογες κινήσεις - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - όπως στην περίπτωση του Ιράκ.

Υπερβολές ή μήπως συμπτώσεις; Ισως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκθεση της «Rand Corporation» τον Ιούνιο του 2001, εταιρίας που χρηματοδοτείται από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία και η οποία με την έκθεσή της υποδείκνυε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Κολομβία, «κατά το μοντέλο του Ελ Σαλβαδόρ». Ισως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αντρέας Παστράνα Αράνχο εισπράττει από τις ΗΠΑ σχεδόν 550 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, συν την αύξηση των 98 εκατ. που πρόσθεσε ο Πρόεδρος Μπους στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2003.

Πρόσχημα η αεροπειρατεία

Η αεροπειρατεία ήταν η καλύτερη αφορμή, για την αναγγελία του Παστράνα να δώσει ένα τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις FARC-ΕΡ και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή Caguαn. Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Tanatos», που σύμφωνα με το «Ρόιτερς» προέρχεται από την ελληνική λέξη «Θάνατος» και μετέχουν σε αυτή 13.000 στρατιώτες και πέντε χιλιάδες μέλη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (Fuerza de Despligue Rapido - FUDRA).

Με αυτήν την επιχείρηση η κολομβιανή κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την αποστρατικοποιημένη ζώνη και τους εκπροσώπους της FARC-ΕΡ ως νομιμοποιημένους πολιτικούς αντιπροσώπους, την οργάνωση με την οποία βρισκόταν σε διαπραγμάτευση για μία ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης και ενώ σχεδόν είχαν καταληχθεί οι όροι για την κατάπαυση του πυρός, που θα υπογράφονταν σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 7 Απρίλη. Εντούτοις, αυτή η διαδικασία προσέκρουσε σε «εμπόδια»... όπως η άνοδος της δημοτικότητας του δεξιού προεδρικού υποψήφιου Alvaro Uribe και την «απαγωγή» ενός μέλους της Επιτροπής για την Ειρήνη, που είχε συστήσει η Γερουσία, του γερουσιαστή Eduardo Gechem Turbay, κατά την εκδήλωση της αεροπειρατείας, για την οποία οι FARC-ΕΡ αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή.

Συνεχείς βομβαρδισμοί

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούσε να ανατρέψει τα ήδη καταστρωμένα σχέδια. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», 200 επίλεκτα μέλη της FUDRA, με την κάλυψη ελικοπτέρων, εισήλθαν χτες στην πρωτεύουσα του θύλακα, Σαν Βινσέντε δελ Καγκουάν. Την ίδια στιγμή, οι μαζικοί εναέριοι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται με αεροπλάνα και ελικόπτερα που παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου «πολέμου ενάντια στα ναρκωτικά».

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο μικρών παιδιών και ενός ενήλικα, όλοι άμαχοι, κοντά στη Μακαρένα, από τον στρατηγό Φάμπιο Βελάσκο, διοικητή της Αεροπορίας, που επιβεβαίωσε επίσης ότι χτες χτυπήθηκαν 13 στόχοι, δεξαμενές πετρελαίων και χημικών, καθώς και αποθήκες και στρατόπεδα των ανταρτών και πραγματοποιήθηκαν 56 πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων και ένα από αυτά - ένα «Kafir» - χτυπήθηκε σε τρία σημεία από αντιαεροπορικά πυρά των FARC-ΕΡ, αλλά μπόρεσε να επιστρέψει στη βάση του.

Αντιδράσεις και διαδηλώσεις

Οσο φυσικά η κυβέρνηση Παστράνα συναινεί με τον πιο θλιβερό και αιματηρό τρόπο για την επέμβαση στην ίδια του τη χώρα, στις ΗΠΑ χτες είχαν προγραμματιστεί από το Διεθνές Κέντρο Δράσης και άλλες οργανώσεις διαδηλώσεις, κατ' αρχήν σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο, με κύρια συνθήματα «Σταματήστε την επιχείρηση Θάνατος», «Κάτω τα χέρια από τον αγώνα των λαών», «Οχι στην επέμβαση των ΗΠΑ».

Με ανακοίνωσή τους επίσης το ΚΚ Καναδά και το ΚΚ Χιλής καταγγέλλουν την κυβέρνηση Παστράνα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον κολομβιανό λαό και απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να εκφράσουν καθαρά τις αντιρρήσεις τους για την επέκταση του πολέμου στην Κολομβία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και να καταδικάσουν δημοσίως την επιθετική, επεμβατική πολιτική της Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ