Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Κύμα αλληλεγγύης για να δοθεί άσυλο στον πρόσφυγα μαθητή Σ. Καμαρά

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο κτίριο Κεράνη στου Ρέντη

Στο κέντρο ο μαθητής που έχει τη στήριξη όλων των συμμαθητών του και φορέων της πόλης
Στο κέντρο ο μαθητής που έχει τη στήριξη όλων των συμμαθητών του και φορέων της πόλης
Διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον πρόσφυγα μαθητή της Γ' τάξης του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου Σαϊντού Καμαρά με καταγωγή από τη Γουινέα, που απειλείται με απέλαση γιατί ενηλικιώθηκε! Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου, εκπαιδευτικοί, μαζικοί φορείς της πόλης καλούν αύριο, Τετάρτη 30 Μάρτη στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο κτίριο «Κεράνη» στου Ρέντη, όπου θα συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου του.

Ο Σαϊντού Καμαρά έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανήμερα της 25ης Μάρτη παρέλασε με το σχολείο του. Η ιστορία του ταξιδιού του προς την Ελλάδα ξεκινάει στα 15 του χρόνια και μετά από μια επικίνδυνη διαδρομή κατόρθωσε μέσω Σενεγάλης και Τουρκίας να φτάσει στην Ελλάδα διακινδυνεύοντας τη ζωή του στο Αιγαίο. Φιλοξενήθηκε σε δομές με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου και εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα στο σχολείο που είναι σήμερα.

Μετά την οργή που ξεσήκωσε η άδικη απόφαση της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, δήλωσε ότι ...μερίμνησε «για την ενίσχυση του φακέλου του (σ.σ. του Σαϊντού) με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών». Ουσιαστικά δηλαδή αρκείται στην επίδοση του μαθητή, που είναι πολύ καλή, αλλά επί της ουσίας ...νίπτει τα χείρας της και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που ενηλικιώνονται αφήνεται άθικτο.

Ο Σαϊντού μένει εδώ!

Οι συμμαθητές όμως του προσφυγόπουλου συνεχίζουν μαζί του τον αγώνα για να μην απελαθεί. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας φτώχειας στη χώρα του, τη Γουινέα, μόλις στα 15 του χρόνια, πήρε μόνος του τον δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς κανέναν συγγενή ή κάποιο άλλο στήριγμα στο εξωτερικό, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, προκειμένου να αποκτήσει άσυλο. Απόφαση την οποία βέβαια δεν θα έπαιρνε κανένα παιδί αν δεν βρισκόταν σε συνθήκες απόγνωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει για όλους τους πρόσφυγες - μετανάστες σε όλες τις χώρες του κόσμου!!!

Ολοι οι μαθητές πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας! Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό! Οι κυβερνήσεις και το κράτος, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν τους μαθητές - πρόσφυγες κατ' αυτόν τον τρόπο. Είτε τους πετάνε έξω από τα σχολεία είτε τους αφήνουν αβοήθητους, αναθέτοντας την ευθύνη σε ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές με τις ευλογίες κυβερνήσεων και ΕΕ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συμμαθητής μας, όπως και χιλιάδες άλλοι πριν από αυτόν, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Η προσφυγιά και η μετανάστευση γεννιούνται από τις συγκρούσεις των "ισχυρών" αυτού του κόσμου, όπως είναι και αυτή που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία. Ολοι οι μαθητές γεμίζουμε με οργή και αγανάκτηση στο άκουσμα των σειρήνων του πολέμου και στη θέα των βομβαρδισμένων πόλεων στην Ουκρανία, και όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι κι αυτός, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε του ουκρανικού ούτε κανενός άλλου λαού, δεν μετράει μπροστά στα κέρδη των ισχυρών από το μοίρασμα των αγορών».

Καλώντας στην αυριανή συγκέντρωση καταλήγουν:

«Ολοι οι μαθητές δίνουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας για τη ζωή και τα δικαιώματα του Σαϊντού και όλων των "Σαϊντού" του κόσμου! Ολοι μαζί ενωμένοι αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες - συμμαθητές μας σε κάθε σχολείο και βροντοφωνάζουμε: Ο Σαϊντού μένει εδώ!».

Στήριξη από εκπαιδευτικούς, γονείς και φορείς

Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας στηρίζει το αίτημα να δοθεί στον πρόσφυγα μαθητή το καθεστώς ασύλου, ενώ συμμετέχει και στην αυριανή κινητοποίηση. Γι' αυτό προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας για τους συναδέλφους των σχολείων του Αγ. Δημητρίου, για αύριο, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, καταγγέλλει την έως τώρα στάση του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας: «Φυσικά και με την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας. Αλήθεια, αν εξαιρέσουμε το γνήσιο, ανθρώπινο και παιδαγωγικό ενδιαφέρον, την έγνοια και τον αγώνα των καθηγητών του Σαϊντού, την αλληλεγγύη των συμμαθητών του, των γονιών, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κάνει κάποια επίσημη ενέργεια για το μέλλον του μαθητή της;

Αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς μεμονωμένη ούτε "ατυχής". Εχουμε πείρα αρκετών ετών για το πώς μεταχειρίζεται το κράτος τον πρόσφυγα - μαθητή, ακόμα κι όταν δεν τον απειλεί με απέλαση. Είτε τον πετάει έξω από το σχολείο είτε τον αφήνει κατ' ουσίαν αβοήθητο (π.χ. τεράστιες ελλείψεις σε Τμήματα Υποδοχής) αναθέτοντας την ευθύνη στις ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων και ΕΕ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αγίου Δημητρίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Δημητρίου - Αλίμου και γύρω δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ