Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η γιορτή του ντοκιμαντέρ

Από τις 4-10/3 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας». Από το 1999 που πρωτοδιοργανώθηκε αγαπήθηκε από το κοινό, αφού, τις προβολές του παρακολουθούν ετησίως, κατά μέσο όρο, 15.000 θεατές. Οι θεατές παρακολουθούν και τις παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις για τις Νέες Τεχνολογίες από ξένους και Ελληνες ειδικούς, το τριήμερο «Pitching Forum», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το European Documentary Network και επιτροπή 14 εκπροσώπων μεγάλων ευρωπαϊκών καναλιών, το τμήμα Αγοράς και Βιντεοθήκης).

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η NET, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ET-3. Φέτος θα προβληθούν 100 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, καταχωρημένα στις ενότητες: «Οψεις του Κόσμου», με ταινίες που αφορούν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. «Καταγραφή της Μνήμης», με ταινίες που καταγράφουν γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία. «Πορτρέτα - Ανθρώπινες Διαδρομές», με τον άνθρωπο να προβάλλεται ως κυρίαρχο στοιχείο μιας θεματικής ενότητας όπου η ζωή, η καθημερινότητα, οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. «Μικρές Αφηγήσεις», μικρές προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τους τρόπους καταγραφής τους.

Θα υπάρχουν ντοκιμαντέρ για τα παιδιά του «Τρίτου Κόσμου» και των αναπτυσσόμενων χωρών, που θα προβάλλονται αργά το βράδυ και ένα πανόραμα ελληνικών ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής.

Μεταξύ των αφιερωμάτων ξεχωρίζουν εκείνα για το διακεκριμένο σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρζογκ, με προβολή ντοκιμαντέρ του και τη βράβευσή του για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς και η αναδρομική παρουσίαση του έργου του παγκόσμιας φήμης Αμερικανού φωτογράφου Μπρους Βέμπερ, η απονομή του τιμητικού βραβείου του Φεστιβάλ και η έκθεση έργων του.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται η Διεθνής Αγορά Ντοκιμαντέρ (6-9/3, συνδιοργάνωση με τη NET), που αποτελεί ένα «παζάρι» διανομής για την εμπορική κάλυψη των αναγκών των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων. Από 6-10/3 θα διοργανωθεί το «Pitching Forum» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι μια διεθνής συνάντηση χωρών της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) και Βαλκανικών χωρών (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Ρουμανία, ΦYPOM, Βουλγαρία, Τουρκία), με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής. Ελληνες και ξένοι παραγωγοί, θα παρουσιάσουν σχέδια ταινιών σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών και ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, με σκοπό την πώληση. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Καναδού καλλιτέχνη Ζακ Ντιφρέσν, με το έργο του «Les nouveaux cinemas» και Μαραθώνιος προβολών, με ολονύκτια προβολή των δημοφιλέστερων ντοκιμαντέρ του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ