Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΙΠΑΕ
Θα αντιπαλέψουμε τα σχέδια διοίκησης και υπουργείου διεκδικώντας το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη η κοινωνία

Ξανά στους δρόμους χτες και οι φοιτητές ενάντια στις συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις Τμημάτων

MotionTeam

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν από κοινού ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), ο Σύλλογος Ειδικού Προσωπικού και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος για συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις Τμημάτων σε Σίνδο, Σέρρες και Καβάλα και παρουσιάζοντας τη δική τους πρόταση.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ, η Αντωνία Δελησταύρου, αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ, ο Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ, και η Αννα Αργυρού, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Προσωπικού του ΔΙΠΑΕ.

Στην τοποθέτησή της η Α. Δελησταύρου αναφερόμενη στις αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες επεσήμανε ότι είναι «απλά η βιτρίνα της ουσιαστικής και σε βάθος μετάλλαξής τους από δημόσια πανεπιστήμια σε επιχειρηματικά πανεπιστήμια, και ως τέτοια λειτουργούν στη βάση κόστους - οφέλους. (...) Οπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά για επιχειρηματικές μονάδες, οπότε και την ακαδημαϊκή διοίκηση τη μετέτρεψαν σε οικονομική διαχείριση, αρχικά με τη θεσμοθέτηση του "αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων", και πλέον σε κανονική στρατηγική διοίκηση, με την "αυτονομία των πανεπιστημίων". Τώρα μιλάνε για διοικητικά συμβούλια και διοικητές - μάνατζερς, όπως στις ανώνυμες εταιρείες».

«Το πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν και παρέχει υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένη Ανώτατη Εκπαίδευση στα παιδιά μας», συνέχισε. «Ο δρόμος προς το πανεπιστήμιο που θέλουμε ξεκινά από την κατάργηση όλων των νόμων που το μετατρέπουν σε επιχειρηματική μονάδα», με τη διεκδίκηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Παιδεία, για άμεση και πλήρη στελέχωση στα επίπεδα των αναγκών, εκσυγχρονισμό των υποδομών, γενναία αύξηση για φοιτητική μέριμνα.

Σχέδια ενταγμένα στην ευρύτερη πολιτική υποβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από την πλευρά του ο Γ. Γιοβανάκης τόνισε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει αναδείξει συνεχώς προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΙΠΑΕ ακόμα και σε στοιχειώδη θέματα, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα και η θέρμανση. Τα νέα αυτά σχέδια, επεσήμανε, έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξει τόσος κόσμος τη ζωή του «γιατί το αποφάσισε το υπουργείο, το υπαγόρευσε στη Διοικούσα Επιτροπή και αυτή το εκτέλεσε (...) Είμαστε αντίθετοι ως εργαζόμενοι, δεν συμφωνούμε, δεν συμμετείχαμε σε κανένα μέρος της διαδικασίας αυτής (...) και με όλες μας τις δυνάμεις θα σταθούμε δίπλα στους φοιτητές και στους αγώνες τους για να μην περάσει αυτό το σχέδιο».

Την αντίθεση των εργαζομένων ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του ΔΙΠΑΕ στο σχέδιο αυτό εξέφρασε και η Α. Αργυρού, προσθέτοντας ότι μαζί με τους φοιτητές θα παλέψουν για να μην περάσει αυτό το σχέδιο, όπως και το σχέδιο «Αθηνά».

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας είναι ενταγμένο στη συζήτηση για τον νόμο - πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει προαναγγελθεί η κατάθεσή του, μαζί με το νομοθετικό πλαίσιο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την επαγγελματική ισοδυναμία των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των κολεγίων, σε μια λογική εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δ. Σταμάτης στην τοποθέτησή του.

Και χτες στους δρόμους οι φοιτητές

Μαχητική κινητοποίηση στην Καμάρα πραγματοποίησαν και χτες το μεσημέρι οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και εξέφρασε την αλληλεγγύη της αντιπροσωπεία περιφερειακών συμβούλων Κεντρικής Μακεδονίας εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί κανένας να παίζει με τις αγωνίες, με τα όνειρα νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, που θέλουν να σπουδάσουν και αύριο να εργαστούν με αξιοπρεπείς όρους πάνω στο αντικείμενό τους. Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που υπάρχουν ελάχιστοι επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να καταργείται το Τμήμα των Μηχανικών Περιβάλλοντος». Τέλος, δήλωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταθέσει ως ψήφισμα τα αιτήματα των φοιτητών στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ