Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
40 χρόνια μετά...

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στο «Ολύμπια»

Ο Μάης στο «Ολύμπια» - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» θα είναι αφιερωμένος στον Μάνο Λοΐζο, στον αγαπημένο και πάντα ανήσυχο δημιουργό, που τον Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 χρόνια από το «φευγιό» του.

Ο Μάνος Λοΐζος κατάφερε, με μόλις 10 δίσκους που εκδόθηκαν όσο ζούσε και ακόμα 2 που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του, να αφήσει στη μνήμη και την καρδιά μας ένα από τα πιο ισχυρά αποτυπώματα όσον αφορά στο ελληνικό τραγούδι.

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί σχεδόν το σύνολο του έργο του, 9 από τους 12 κύκλους τραγουδιών του, σε 4 παραστάσεις, με τη συμμετοχή των πρώτων ερμηνευτών που βρίσκονται ακόμα σε δημιουργική πορεία, αλλά και νεότερων σημαντικών ερμηνευτών που έχουν συμπορευτεί μέσα στα χρόνια με τα τραγούδια του.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 4 Μάη ο Γιώργος Νταλάρας, βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου, πιάνει τη μουσική ιστορία του Μάνου Λοΐζου σχεδόν από την αρχή και παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους, τις «Θαλασσογραφίες» (1970) και το «Να 'χαμε τι να 'χαμε» (1972) και οι δύο σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και στιγμές από τον δίσκο «Τα τραγούδια μας» (1976) σε στίχους του Φώντα Λάδη. Συμμετέχουν η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Την Τετάρτη 11 Μάη ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μαζί με την Μαρία Παπαγεωργίου παρουσιάζουν δύο δίσκους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας: «Τα τραγούδια του δρόμου» (1974) σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου, αλλά και του ίδιου του συνθέτη, και τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε ο Μάνος Λοΐζος εν ζωή «Για μια μέρα ζωής» (1980) σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, Μάνου Λοΐζου και σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

Την Κυριακή 22 Μάη η Μαρία Φαραντούρη ανοίγει ένα από τα σπάνια κεφάλαια της καριέρας της και μας παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ολότητά του έναν δίσκο σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας τόσο για το θέμα του όσο και για τον ήχο του «Τα Νέγρικα» (1975) σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Απόστολος Ρίζος παρουσιάζουν το «Καλημέρα Ηλιε» (1973) σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, Μάνου Λοΐζου, καθώς και τραγούδια από τον δίσκο «Γράμματα στην Αγαπημένη» (1983) σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

Την Τετάρτη 26 Μάη η Ελεωνόρα Ζουγανέλη τραγουδά «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979) σε στίχους Μανώλη Ρασούλη. Οι Γιάννης Διονυσίου και Γιάννης Παπαγεωργίου μας γυρνάνε στην αρχή της πορείας του Μάνου Λοΐζου, εκεί απ' όπου άρχισαν όλα και ίσως στον πιο λαϊκό ηχητικά δίσκο του, τον «Σταθμό» (1968), σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Λοΐζου.

Προπώληση: Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα), στο τηλ. 2107234567 και στο www.ticketservices.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ