Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Να επιλυθεί το πρόβλημα μετακίνησης εργαζομένων σε έργα για μνημεία

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα μετακίνησης των ΙΔΟΧ εργαζομένων στα έργα που αφορούν αρχαιολογικά μνημεία της Κεφαλονιάς - Ιθάκης, απαιτεί με Ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση αναφέρονται αναλυτικά τα έργα συνολικού ύψους 7.900.707.59 ευρώ, που αφορούν σε μνημεία του νησιού και εκτελούνται υπό την επίβλεψη του συγκεκριμένου υπουργείου. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε Φισκάρδο, Σάμη, Αγία Ευφημία, Ιθάκη κ.ά., που απασχολούν κυρίως ειδικότητες των αρχαιολόγων και των εργατοτεχνιτών που εργάζονται στο πεδίο και έχουν επωμιστεί το κόστος μετάβασης στην εργασία τους, το οποίο έχει καταστεί δυσβάσταχτο λόγω των μεγάλων και δύσκολων διαδρομών από την έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων που βρίσκεται στο Αργοστόλι.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όπως σημειώνεται και στην Ερώτηση λόγω της τρομακτικής αύξησης της τιμής της βενζίνης, που στην Κεφαλονιά έχει αγγίξει ήδη τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ όταν ξεκίνησαν πέρυσι τα έργα, κυμαινόταν στο 1,40, αλλά και «του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην καλύτερη περίπτωση στις 26 του επόμενου μήνα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις ιδίως στο έργο της Σάμης που έμειναν απλήρωτοι έως και 4 μήνες». Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι φθορές των οχημάτων τους, αλλά και το ότι δεν υπάρχει σταθερή και φθηνή συγκοινωνία.

«Το πρόβλημα της μεταφοράς αφήνει παγερά αδιάφορη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική του ΥΠΠΟΑ για μείωση του εργατικού κόστους, ωστόσο δεν φείδεται καθόλου χρήματος όταν πρόκειται να γίνουν αναθέσεις σε εργολάβους και κατασκευαστικά γραφεία. Μάλιστα, όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την υπηρεσία να διευκολύνει την κατάσταση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων τους απάντησε ότι δεν είναι εφικτό γιατί δεν έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες μεταφοράς προσωπικού και ακόμη μετέθεσε την ευθύνη στους εργαζόμενους, αφού όπως ανέφερε υπέγραψαν τη σύμβαση ενώ είχαν ενημερωθεί ότι η μεταφορά στο χώρο εργασίας είναι δική τους υποχρέωση», σημειώνεται.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε «να διατεθεί υπηρεσιακό όχημα μετακίνησης ή εναλλακτικά να μισθωθεί μέσο μεταφοράς με την πρόσληψη οδηγού, ώστε να μην επωμίζονται οι εργαζόμενοι το δυσβάσταχτο κόστος της μεταφοράς τους, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται με ασφάλεια από και προς την εργασία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ