Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ ΜΑΤΙ
Με παρατηρήσεις από το ΣτΕ, χωρίς να αναιρείται ο αντιλαϊκός σχεδιασμός

Στη γνωμάτευσή του για τον πολεοδομικό σχεδιασμό των πυρόπληκτων περιοχών των δήμων Νέας Μάκρης, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα, στον οποίο προχωρά η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου του Επικρατείας τον κρίνει νόμιμο αλλά διατυπώνει 52 σοβαρές παρατηρήσεις.

Επί της ουσίας, παρά τις παρατηρήσεις δεν αναιρείται το κεντρικό κριτήριο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της Τοπικής Διοίκησης της περιοχής, που είναι η εμπορευματοποίηση της γης και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές σε δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες, οι δικαστές του ΣτΕ διατυπώνουν συγκεκριμένες ενστάσεις σε ό,τι αφορά τα 8 ρέματα της περιοχής - Πευκώνα, Παππά, Ζούμπερι, Νέου Βουτζά, Αγίου Ανδρέα, Καλαβρύτων - και αυτά στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, σημειώνοντας ότι υπάγονται στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος και «δεν νοείται έκδοση οικοδομικών αδειών, ούτε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών». Οπως εξηγούν, στο σχέδιο διατάγματος, εκεί που γίνεται «αναφορά σε "αναστολή" οικοδομικών εργασιών πρέπει να γραφεί ρητά ότι απαγορεύονται οι εν λόγω οικοδομικές εργασίες».

Οι δικαστές επισημαίνουν ακόμα ότι πρέπει να επιδιωχθεί «η ανασυγκρότηση και ανάταξη του περιβάλλοντος, με κριτήριο αφενός τη βελτίωση των πολεοδομικών και οικιστικών συνθηκών και αφετέρου την ταχεία αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη φυσικών στοιχείων όπως τα ρέματα».

Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη του 2018, που οδήγησε στην απώλεια τουλάχιστον 103 ζωών, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οδηγών αυτοκινήτων στους αδιέξοδους δρόμους. Ετσι, επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει ασφαλής κίνηση των κατοίκων και δυνατότητα διαφυγής τους προς τη θάλασσα (σκάλες, πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.) σε περίπτωση ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι 4 χρόνια μετά την καταστροφή οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, ενώ με ευθύνη κυβέρνησης και τοπικών αρχών προωθούνται διάφορα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τροποποίηση της σύμβασης με την Κύπρο - που είχε κάνει μια δωρεά μετά την καταστροφή - την οποία ανέδειξε και καταψήφισε το ΚΚΕ στη Βουλή. Ενώ αρχικά προβλεπόταν η δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ να κατευθυνθεί για τη δημιουργία νοσοκομείου, τροποποιήθηκε για την ανέγερση 14 κατοικιών των 7 διαμερισμάτων (χωρίς να διευκρινίζονται τα κριτήρια των δικαιούχων), την παράδοση σε ιδιώτη χώρου που ανήκει στον Οίκο Ναύτου, προκειμένου να λειτουργήσει επιχείρηση αναψυχής, και άλλα που προωθούν τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των ελλιπών αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών υποδομών, με αποδεκατισμένη τη Δασική Υπηρεσία και ελλείψεις στην Πυροσβεστική, προδιαγράφοντας νέες καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ