Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παρέμβαση των ΗΠΑ στη λογική εξίσωσης θύτη - θύματος

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και τερματισμό του «κύκλου της βίας»...

Με τη γνωστή πολιτική των ΗΠΑ που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, κάνοντας «πλάτες» στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν κάλεσε προχτές βράδυ τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Λαπίντ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ζητώντας να προβούν σε ενέργειες που θα τερματίσουν... «τον κύκλο της βίας», μετά την επικίνδυνη όξυνση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Μπλίνκεν μιλώντας στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο τόνισε τη «σημασία της συνεργασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων με σκοπό τον τερματισμό του κύκλου της βίας σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Γάζα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και αποχή από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις». Επιβεβαίωσε δε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη βελτίωση «της ζωής των Παλαιστινίων».

Τηλεφωνώντας στον Γ. Λαπίντ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ», καταδικάζοντας την πρόσφατη ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Και στους δύο ανακοίνωσε την αποστολή της Γιάελ Λέμπερτ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, η οποία μεταβαίνει τις επόμενες μέρες και έως τις 26 Απρίλη σε Ιορδανία, Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Αίγυπτο.

Νωρίτερα οι πρέσβεις 5 ευρωπαϊκών χωρών (Ιρλανδία, Γαλλία, Εσθονία, Νορβηγία, Αλβανία) απαίτησαν τον τερματισμό των συγκρούσεων στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ζητώντας να γίνει «πλήρως σεβαστό» το στάτους κβο των ιερών τόπων της πόλης που είναι υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας. Οι πέντε χώρες καταδίκασαν επίσης «όλες τις μορφές τρομοκρατίας», επικαλούμενες τη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάλεσε χτες για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη για τις επεμβάσεις της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακσα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα πάνω από 150 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση (κεκλεισμένων των θυρών) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και η λιτή ανακοίνωση του ειδικού «ειρηνευτικού» απεσταλμένου του Οργανισμού για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουίνσλαντ, που ζήτησε από όλες τις πλευρές... «αυτοσυγκράτηση», ώστε να αποκατασταθεί το πολιτικό κλίμα για την έναρξη «αξιόπιστης ειρηνευτικής διαδικασίας».

Χτες το απόγευμα, στο μεταξύ, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, εκατοντάδες Εβραίοι ακροδεξιοί έποικοι είχαν προγραμματίσει τη λεγόμενη «Παρέλαση των Σημαιών» κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε περίοδο αυξημένης έντασης εν μέσω Ραμαζανιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ