Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας

Στη δολοφονία ακόμη ενός νεαρού Παλαιστίνιου προχώρησαν χτες ξημερώματα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κατά τη διάρκεια εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό «Ακαμπατ Τζαμπρ» στην Ιεριχώ.

Ο 20χρονος Ιμπραχίμ Ογουεϊντάτ τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα και ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της Ιεριχούς, στην οποία χτες προκηρύχθηκε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ άλλοι δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά και έγιναν 12 συλλήψεις.

Από τα τέλη Μάρτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 νεαροί Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί στη διάρκεια επιθέσεων.

Χτες, δεκάδες συγγενείς και φίλοι του 14χρονου μαθητή Αθάλ αλ Αζέχ διαδήλωσαν έξω από το στρατοδικείο της περιοχής Οφερ, που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του μετά την αναίτια σύλληψή του από στρατιώτες. Πάνω από 160 παιδιά και έφηβοι βρίσκονται κλεισμένοι στις ισραηλινές φυλακές.

Τριγμοί στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι αντιπαραθέσεις εντός της οκτακομματικής κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, με κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής (Κνέσετ) να αποφασίζει χτες ομόφωνα (7-0) να κηρύξει έκπτωτο τον βουλευτή Αμιχάι Σίκλι, του δεξιού κόμματος Γιαμίνα του πρωθυπουργού Ν. Μπένετ επειδή επέκρινε και αποδοκίμασε τον κυβερνητικό συνασπισμό για πολλοστή φορά.

Η απόφαση να αποπεμφθεί από το βουλευτικό του αξίωμα ήταν έμμεση προειδοποίηση και σε άλλους βουλευτές του Γιαμίνα καθώς ακολούθησε την πρόσφατη παραίτηση της Ιντίτ Σίλμαν. Η Σίλμαν είχε εκλεγεί επίσης βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με το κόμμα του πρωθυπουργού Μπένετ και παραιτήθηκε στις αρχές Απρίλη προσχηματικά για «θρησκευτικούς» λόγους.

Προ ημερών το μοναδικό ισλαμικό κόμμα που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Μπένετ, Ρά΄αμ, είχε ανακοινώσει πως «παγώνει» την κοινοβουλευτική του στήριξη «μέχρι νεωτέρας».

Ρουκέτα και πυρά πυροβολικού μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Πρόσθετη ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Λιβάνου προκάλεσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η ρίψη ρουκέτας σε ακατοίκητη μεθοριακή περιοχή του Ισραήλ από τον γειτονικό Λίβανο, δίχως κάποια οργάνωση να αναλάβει άμεσα την ευθύνη. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στη ρουκέτα μετά από περίπου δύο ώρες με πυρά πυροβολικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ