Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Συζήτηση με τον Μιχάλη Σοφικίτη, ταξίαρχο ΠΖ ε.α.

Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μίλησε με τον Μιχάλη Σοφικίτη, ταξίαρχο ΠΖ ε.α., σχετικά με τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Για 66η μέρα συνεχίζονται η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας και οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση;

-- Καταδικάζω απερίφραστα την εισβολή και εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον λαό της Ουκρανίας, που πληρώνει τα τελευταία χρόνια τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Από τη μια οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη στρατηγική της «ευρωατλαντικής διεύρυνσης» και, από την άλλη, η Ρωσία για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό «Ευρασιατική Οικονομική Ενωση και Συλλογική Ασφάλεια» στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ.

Η εισβολή αυτή ήταν αναμενόμενη και προετοιμάστηκε σε βάθος 10ετίας με επίκεντρο το μοίρασμα του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου της Ουκρανίας, των εδαφών, των απέραντων πεδιάδων, του δικτύου των ενεργειακών αγωγών, του εργατικού δυναμικού και της στρατηγικής της θέσης. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, χρόνια τώρα, προωθούν την οικονομική, πολιτική και στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας, μεταφέροντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, εγκαθιστούν βάσεις θανάτου, αντιπυραυλικές ασπίδες και άλλα επιθετικά όπλα.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη κρίκος στην αιματηρή αλυσίδα των ανταγωνισμών στην περιοχή των Βαλκανίων που δυνάμωσαν μετά το 1990, όταν ξεκίνησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με τη σφραγίδα της ΕΕ και τη ΝΑΤΟική επέμβαση. Τα προσχήματα των Ευρωατλαντικών για την εισβολή τότε, είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί τώρα η Ρωσία για τη δική της ιμπεριαλιστική επέμβαση, που έγινε τάχα για την «προστασία από εθνοκάθαρση και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» των ρωσόφωνων περιοχών.

Ολες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη γειτονιά μας, όπως σε Μ. Ανατολή, Β. Αφρική, Ιράν, Συρία, Λιβύη και Κύπρο με την τουρκική εισβολή, πραγματοποιήθηκαν με την ανοχή και την ευθύνη του ΝΑΤΟ. Είδαμε πάλι εικόνες φρίκης που μεταφέρονται επί 66 μέρες από το ουκρανικό πολεμικό μέτωπο και σε αυτές διακρίνουμε τις δύο ίδιες όψεις του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από τη μια, και της Ρωσίας, από την άλλη. Αυτές οι εικόνες καταρρίπτουν με τρόπο τραγικό τους πανηγυρισμούς για την ανατροπή της ΕΣΣΔ, αφού οι δύο λαοί ζούσαν εκεί ειρηνικά 70 χρόνια περίπου. Ο πόλεμος αυτός πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου να βρίσκεται τόσο κοντά όσο ποτέ.

-- Με ποιους τρόπους και μέσα η κυβέρνηση εμπλέκει τις Ενοπλες Δυνάμεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και πώς κρίνετε αυτήν την κυβέρνηση;

-- Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και με τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων, κλιμακώνει την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στηρίξει τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και τις εγκληματικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών που αντιστέκονται στα εκμεταλλευτικά τους σχέδια. Το ίδιο έκαναν για να στηρίξουν τη διεύρυνσή του, την περικύκλωση της Ρωσίας, αφού εδώ και χρόνια υπάρχουν πολεμικά σχέδια και διεξάγονται ασκήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ανατ. Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική με μέτωπο απέναντί της. Δρομολόγησαν στη χώρα μας την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων δίπλα στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο που έγινε κόμβος αερομεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς Ανατ. Ευρώπη.

Η Ελλάδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις της με τον τρόπο αυτό γίνονται στόχος αντιποίνων και ο λαός μας πληρώνει πάλι το βαρύ οικονομικό τίμημα των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, την καπιταλιστική οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου με την ενεργειακή ακρίβεια, την έκρηξη στις τιμές των αγαθών που τον οδηγούν σε φτωχοποίηση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, αφού εξήγγειλε τη μεταφορά οπλισμού και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, δήλωσε απερίφραστα την πρόθεση της κυβέρνησής του να σύρει τη χώρα και τον λαό μας μέσα στη θύελλα της πολεμικής αναμέτρησης στο πλευρό της λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την πολεμική σύγκρουση είναι άμεση και επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό ιδιαίτερα, σε μια πιθανή γενίκευση αυτού του πολέμου. Αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας και στους άλλους λαούς που δοκιμάζονται δεν γίνεται με τη συμμετοχή μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και «συμμαχίες» που επιβάλλουν οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους για το μερίδιο στη λεία από τον πλούτο των χωρών αυτών. Αληθινή αλληλεγγύη είναι μόνο η κοινή πάλη με τα λαϊκά και εργατικά κινήματα, για να μείνουν οι λαοί μακριά από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, γιατί μόνο έτσι θα ζήσουν καλύτερα και ειρηνικά, καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης.

-- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ και να κλείσουν οι βάσεις. Το σχόλιό σας;

-- Αποδέσμευση ανεπιφύλακτα, γιατί σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι εμφανές ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αμαρτωλές «συμμαχίες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στα ιμπεριαλιστικά τους δόγματα σπρώχνει τον λαό μας στη μυλόπετρα των ανταγωνισμών με επιχειρήματα και προσχήματα αναξιόπιστα, επικίνδυνα και αποπροσανατολιστικά εκ μέρους των κυβερνήσεων. Η παραμονή μας στις εκμεταλλευτικές αυτές πολεμοκάπηλες «συμμαχίες» δεν διασφαλίζει την άμυνα της χώρας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τη θωράκιση των νησιών μας από την «τουρκική απειλή». Αντίθετα στρώνει τον δρόμο για επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και αλλού, σε βάρος φυσικά της χώρας μας, αφού οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα, καθώς τα θεωρούν ενιαίο «ΝΑΤΟικό χώρο». Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, γιατί χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Κανένα ελληνικό σώμα να μη σταλεί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός να υπηρετεί εκτός συνόρων, γιατί το καθήκον τους είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

-- Γιατί είναι υπέρ των στρατευμένων το αίτημα να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ;

-- Οι νέοι μας που υπηρετούν τη θητεία τους αισθάνονται ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και δεν είναι διατεθειμένοι να λειτουργήσουν ούτε σαν πραιτοριανοί ούτε σαν στρατός κατοχής σε βάρος κάποιου άλλου λαού στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών αποστολών. Αυτή η απροθυμία των νέων από τα κράτη - μέλη υποχρέωσε τη «συμμαχία» να καθιερώσει τον μισθοφορικό στρατό, με ευέλικτες μονάδες ταχείας αντίδρασης και με προσωπικό πλήρως ενταγμένο στη ΝΑΤΟική λογική. Οι στρατευμένοι μας δεν είναι άβουλα όντα χωρίς αρχές και αξίες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν εξαρτήματα της αιματοβαμμένης ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής, όπως οι μισθοφόροι. Οι ΝΑΤΟικοί επιχειρούν να καθυποτάξουν τη συνείδηση των νέων στρατευμένων που βρίσκονται σε μια εύπλαστη ηλικία και υπηρετούν σε στρατεύματα στεγανοποιημένα και αποκλεισμένα από την κοινωνία. Είναι απαράδεκτο ένας στρατευμένος, αν χρειαστεί, να δώσει και τη ζωή του για τέτοιες αποστολές εκτός συνόρων. Ακόμα, το να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είναι συμφέρον τόσο για τους νέους όσο και όλο τον λαό, καθώς τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα για χάρη του, θα μπορέσουν να κατευθυνθούν για κάλυψη σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι χειροκροτητές του ΝΑΤΟ μπορεί να υλοποιούν πρόθυμα τα δόγματά του. Ομως, οι στρατευμένοι μας σωστά αντιδρούν δημόσια, παρά τις επιθέσεις που δέχονται, γιατί δεν επιθυμούν να μετέχουν, όπως και ο λαός μας, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ