Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Πολύπλευρες κόντρες για το σκηνικό της... επόμενης μέρας

Η συζήτηση για την τύχη των ρωσικών ομάδων και αθλητών ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν οξύνει τη μάχη συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα

Τριγμούς στους κόλπους της Euroleague έχουν προκαλέσει οι απειλές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για αποχώρηση από τη Λίγκα

Eurokinissi

Τριγμούς στους κόλπους της Euroleague έχουν προκαλέσει οι απειλές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για αποχώρηση από τη Λίγκα
Μετά την ...καταιγίδα αποκλεισμών σε ομάδες και αθλητές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στον ρωσικό αθλητισμό, αλλά και αυτόν της Λευκορωσίας, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το ζήτημα της συμμετοχής στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις δείχνει να ξανάρχεται στο προσκήνιο. Τόσο όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα στην Ευρώπη, όπου η σεζόν κυρίως στα ομαδικά αθλήματα οδεύει προς το φινάλε και ετοιμάζεται το καλεντάρι ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, όσο και σε διεθνές επίπεδο ενόψει διεθνών διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα εντός του καλοκαιριού. Ας σημειωθεί πως μέχρι σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση συμμετοχής ομάδων και αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέχρι νεωτέρας ή αλλαγής της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις αναμένεται να επανεξεταστούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο απ' τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς και Ομοσπονδίες το προσεχές διάστημα.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας και οι κόντρες των πολυεθνικών

Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα και κυρίως με την ταχύτητα που εξελίχθηκαν, οδηγώντας στον αποκλεισμό των ομάδων και αθλητών από τις δύο χώρες, ήταν εμφανές πως δεν ήρθαν από μόνα τους. Αντίθετα εντάσσονταν στον γενικότερο πόλεμο της προπαγάνδας και των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στο έδαφος της Ευρώπης και γενικότερα που εξελίσσεται παράλληλα με τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. Με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε αυτόν τον πόλεμο προπαγάνδας να οδηγεί ακόμα και στην καταστρατήγηση επίσης συγκεκριμένων δογμάτων των διοικούντων τον διεθνή αθλητισμό και της θέσης της πολιτικής σε αυτόν (π.χ. το Νo Politica των FIFA - UEFA), τα οποία πάντως έχει αποδειχθεί ότι μέχρι σήμερα εφαρμόζονται επιλεκτικά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι τιμωρίες των Σέρβων παικτών απανταχού της Ευρώπης το 1999 για τις αντιδράσεις τους κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ή αυτές που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί σε αθλητές οι οποίοι υποστήριξαν τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, όπως και σε ομάδες των οποίων οι οπαδοί προχώρησαν σε αντίστοιχη ενέργεια.

Τον δικό τους δρόμο δείχνουν να παίρνουν οι διοργανωτές του γαλλικού τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε αυτό
Τον δικό τους δρόμο δείχνουν να παίρνουν οι διοργανωτές του γαλλικού τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε αυτό
Την ίδια στιγμή στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, πέραν των όποιων απώτερων στόχων - επί το πλείστον πολιτικών - εξυπηρετούνται στο έδαφός του, οι όποιες αποφάσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κυρώσεις στον ρωσικό αθλητισμό, έχουν πολύπλευρες συνέπειες. Για παράδειγμα, σε ό,τι σχετίζεται με τις επίσης αδυσώπητες κόντρες των πολυεθνικών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα να επηρεάζουν άμεσα και το εμπορικό στάτους κβο, όπως αυτό είχε τουλάχιστον διαμορφωθεί την τελευταία 15ετία, ειδικά στα λεγόμενα πρωτοκλασάτα εμπορικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις κ.ά.). Το αλισβερίσι για την αγοραπωλησία της αγγλικής Τσέλσι μετά το πάγωμα των κεφαλαίων του Ρώσου ιδιοκτήτη της, Ρομάν Αμπράμοβιτς, το αγκάθι σχετικά με την τύχη της πανάκριβης χορηγικής συμφωνίας της UEFA με τη ρωσική πολυεθνική «Gazprom», η οποία προς το παρόν έχει παγώσει, αλλά και τα παιχνίδια για το ιδιοκτησιακό μέλλον αρκετών ομάδων οι οποίες ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες, είναι ενδεικτικά αυτής της μάχης.

Μάλιστα, ενόψει των διεργασιών για την τύχη του ρωσικού αθλητισμού στη νέα αγωνιστική σεζόν, οι κόντρες στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο για την όποια απόφαση φαίνεται να οδεύουν προς νέα όξυνση, με νέους ...παίκτες (π.χ. αμερικανικές πολυεθνικές, αραβικά κεφάλαια) να καραδοκούν για να πάρουν κομμάτι από την πίτα των κερδών του αθλητισμού στην Ευρώπη.

Τριγμοί και διαφορετικές τακτικές για την επόμενη μέρα

Ενδεικτικά είναι όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στον χώρο του παγκόσμιου τένις και μάλιστα ενόψει των δύο κορυφαίων διοργανώσεων που παραδοσιακά διεξάγονται στις αρχές καλοκαιριού. Ο λόγος για τα διεθνή τουρνουά κατηγορίας Grand Slam του γαλλικού Ρολάν Γκαρός (Μάης) και του αγγλικού Γουίμπλεντον (Ιούνης). Πριν από λίγες μέρες οι διοργανωτές του δεύτερου γνωστοποίησαν την απόφασή τους για αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο τουρνουά εξαιτίας των κυρώσεων. Με τη διοργανώτρια αγγλική εταιρεία (ΑELTC) μάλιστα να κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση υποστηρίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «είναι ευθύνη μας να παίξουμε τον ρόλο μας στις εκτεταμένες προσπάθειες της (βρετανικής) κυβέρνησης, της βιομηχανίας, των αθλητικών και δημιουργικών ιδρυμάτων να περιορίσουν την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας με τα ισχυρότερα δυνατά μέσα». Ωστόσο τη βδομάδα που πέρασε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα δείχνουν να κινούνται οι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, προτίθενται να επιτρέψουν τη συμμετοχή τενιστών/στριών από Ρωσία και Λευκορωσία στο τουρνουά που αρχίζει σε λιγότερο από έναν μήνα.

Την ίδια στιγμή τριγμούς στον χώρο του μπάσκετ φαίνεται να δημιουργούν οι απειλές της ισχυρής ΤΣΣΚΑ Μόσχας για αποχώρηση από την Euroleague, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη Λίγκα στο δεκαετές εγγυημένο συμβόλαιό της, αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της ομάδας σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης για τη νέα χρονιά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε άλλη Λίγκα (π.χ. Ασιατική), ενώ άναψε περισσότερες φωτιές με τις δηλώσεις του ακόμα και για τη δημιουργία νέας Λίγκας με ομάδες κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, φυσικά με την παροχή ανάλογων οικονομικών κινήτρων. Αν και εντός της Euroleague δεν είναι λίγες οι ομάδες που καλοβλέπουν να πάρουν τη θέση της ΤΣΣΚΑ ως μόνιμου μέλους, ενώ το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Πολύ περισσότερο που η τελευταία φαινόταν τα τελευταία χρόνια να είναι σε συζητήσεις με την «Gazprom» για πολυετή χορηγία.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ