Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

Το Σάββατο 7 Μάη, στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό

«Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 7 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ.).

«Από καθέδρας διδασκαλία ή ο μαθητής να δομεί μόνος του τη γνώση;», «Είναι πρόβλημα να δίνονται πρακτικές γνώσεις στους μαθητές;», «Παπαγαλία - είναι το ίδιο με την απομνημόνευση;», «Τι φταίει για τη γλωσσική φτώχεια;», «Το πιο αρχαίο μάθημα είναι και το πιο αναγκαίο;», «Τα σχολικά βιβλία λένε ότι το κύριο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια των αγαθών - έτσι είναι;», «Υπήρχε ενότητα σε κορυφαίες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας;»... Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα σαν κι αυτά, που απασχολούν γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και ευρύτερα ανθρώπους που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την Εκπαίδευση, θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν μέσα από τις 23 ομιλίες και παρεμβάσεις της ημερίδας.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη και ο καθένας και η καθεμία μπορούν είτε να την παρακολουθήσουν ολόκληρη είτε να επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις ενότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο ανάλογα το αντικείμενό τους.

Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις σε πέντε θεματικές ενότητες, με μισάωρα διαλείμματα ενδιάμεσα:

  • Η πρώτη ενότητα (11 π.μ. - 12 μ.) αφορά τα γλωσσικά μαθήματα και στο πλαίσιό της θα γίνουν παρεμβάσεις για τη Λογοτεχνία, το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό και τη διδασκαλία των Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Η δεύτερη ενότητα (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.) αφορά τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά και θα γίνουν παρεμβάσεις για τα Μαθηματικά σε όλες τις βαθμίδες, τις Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό, αλλά και ξεχωριστά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη Χημεία, τη Φυσική και τη Βιολογία.
  • Η τρίτη ενότητα (3 μ.μ. - 5 μ.μ.) αφορά ζητήματα ερμηνείας της κοινωνίας και της εξέλιξής της και θα γίνουν παρεμβάσεις για τη «Δημοκρατία» στην αντίληψη του σημερινού σχολείου, τις ιστορικές επετείους του 1821 και του 1922, τα μαθήματα της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Οικονομίας και των Κοινωνικών Επιστημών.
  • Η τέταρτη ενότητα (5.30 μ.μ. - 7 μ.μ.) αφορά την Αισθητική και Φυσική Αγωγή, με παρεμβάσεις για τα αντίστοιχα αντικείμενα, αλλά και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με παρεμβάσεις για τη συγκρότησή τους και για το πώς παρουσιάζονται οι ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων σε αυτά.
  • Η πέμπτη ενότητα (7.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) αφορά την πολιτική και ιδεολογική διαπάλη με επίκεντρο το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, με παρεμβάσεις για την αναπαραγωγή της αστικής κοσμοαντίληψης στα προγράμματα σπουδών, την αξιολόγηση και τον ρόλο του εκπαιδευτικού, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, ενώ στο κλείσιμο θα συνοψιστούν βασικά συμπεράσματα και προοπτικές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ