Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - 18 ΜΑΗ
Η νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ψήφο της

Στις κάλπες προσέρχονται οι φοιτητές στις 18 Μάη, για να εκλέξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους, να δώσουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, να συμβάλουν στο δυνάμωμα των διεκδικήσεων για όσα πραγματικά έχουν ανάγκη, χωρίς αναμονή για «λύσεις από τα πάνω».

Οι φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται μετά από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ οι τελευταίες που έγιναν το 2019 ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» δεύτερη δύναμη στα πανεπιστήμια με ποσοστό 23,32%. Φέτος, ένας στους δύο φοιτητές - οι πρωτοετείς, δευτεροετείς, τριτοετείς - θα ψηφίσει για πρώτη φορά. Οι νέοι αυτοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά, καθώς μπορεί να προσέρχονται πρώτη φορά στις κάλπες, έχουν όμως πείρα από την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αγωνίστηκαν μέσα στην πανδημία για να γίνουν «φοιτητές ξανά», βλέπουν στην πράξη τα εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον τους από τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και πόσο μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες βρίσκεται το σημερινό πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων.

Με οδηγό την πείρα και τις ανάγκες

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την περίοδο της πανδημίας για να θεσμοθετήσει νέα εμπόδια για τους φοιτητές, έκλεισε επί ενάμιση χρόνο τις σχολές για την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ τις άφησε ορθάνοιχτες για την παρέμβαση των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα οι σημερινοί πρωτοετείς έπρεπε να υπερβούν τον κόφτη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για να σπουδάσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης. Οι σημαντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου, που καθυστέρησαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έδωσαν τη θέση τους στην πρωτοπόρα δράση εκατοντάδων φοιτητών τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και στη διεκδίκηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, στελέχωση των ιδρυμάτων, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας που παραδίδεται όλο και περισσότερο σε εργολάβους. Στο έδαφος των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται να κουμπώσει και ο νέος νόμος - πλαίσιο, που θέτει για άλλη μια φορά τα πτυχία των νέων στο στόχαστρο και ενισχύει την κατεύθυνση υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των σπουδών, ενώ αλλάζει για μία ακόμα φορά ο «ακαδημαϊκός χάρτης», με τις στοχεύσεις να ανάγονται στη στρατηγική του κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.


Πέρα από τα ζητήματα των σπουδών τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συνολική επίθεση, με το κύμα της ακρίβειας, που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και οδηγεί εκατοντάδες φοιτητές να αναζητήσουν εργασία ή να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ιδιαίτερα όσοι αναγκάζονται να νοικιάσουν για να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και εμπειρία από αγώνες που «στρίμωξαν» την κυβέρνηση, την έφεραν μπροστά στις ευθύνες της, αποκάλυψαν το πού οδηγεί ο δρόμος της εμπορευματοποίησης και της υποταγής στις επιχειρήσεις, μπλόκαραν μέτρα. Αγώνες που σε συνθήκες μεγάλων περιορισμών και δυσκολιών συνδυάστηκαν με πολύμορφες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις των φοιτητικών συλλόγων, με δράσεις αλληλεγγύης και συμπόρευση με τους γονείς των φοιτητών, τους εργαζόμενους, τα αδέρφια τους, τους μαθητές, τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς. Δράσεις που κλιμακώθηκαν με τη μαχητική αντίθεση των φοιτητών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται, την εμπλοκή της χώρας που βαθαίνει.

Στο διάστημα από το 2019 ιδρύθηκαν νέα τμήματα, έγινε προσπάθεια να ιδρυθούν νέοι φοιτητικοί σύλλογοι και μέσα από αυτούς να πάρουν σάρκα και οστά οι ανάγκες και διεκδικήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΔΙΠΑΕ, όπου μέσα από συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, με συμμετοχή που διευρύνεται, ιδρύθηκε σύλλογος στη Σχολή Επιστημών Υγείας και πρόσφατα προχώρησαν οι διαδικασίες ίδρυσης συλλόγου και στη Σχολή Μηχανικών, εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια κλεισίματος και μετακίνησης τμημάτων σε άλλη πόλη.

Στις 18 Μάη κρίνεται για όλους κάτι σημαντικό

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι φοιτητές που συσπειρώνονται και στηρίζουν τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ πραγματοποιούν όλο αυτό το διάστημα ένα πλατύ άνοιγμα, συνέχεια της πολύμορφης δράσης που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή, μιας διαρκούς μάχης για ζητήματα που αφορούν όλους τους φοιτητές. Κοιτώντας στα μάτια όλους τους νέους που έχουν ενημερώσει υπεύθυνα και προετοιμάσει για όσα έχουν μπροστά τους, απλώνουν το χέρι για να βαδίσουν μαζί.

«Μόνοι τους και όλοι μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής». Ολοι μαζί, για όσα έχουν ανάγκη και δικαιούνται, να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αφήσουν μόνους τους κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα που βαδίζουν με οδηγό τα εχθρικά προς τις ανάγκες τους συμφέροντα των επιχειρήσεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις παρατάξεις της υποταγής και του συμβιβασμού που βάζουν πλάτη στο σάρωμα των νεανικών δικαιωμάτων. Μια ματιά στη δράση που αναπτύσσουν οι σύλλογοι όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι πρώτη δύναμη, δείχνει ότι είναι απόλυτα εφικτό να γίνουν οι σύλλογοι οργανωτές της συλλογικής δράσης, να δίνουν ζωντάνια και διέξοδο στις νεανικές ανησυχίες.

Αντικειμενικά οι εκλογές, λόγω και της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε αλλά και του μεγάλου αριθμού νέων που συμμετέχουν σε αυτές, παίρνουν έναν χαρακτήρα μεγάλου δημοψηφίσματος της νεολαίας. Εξάλλου, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη της ΔΑΠ θα είναι στήριξη στην προώθηση όλου του πλέγματος των αντιδραστικών αλλαγών στα πανεπιστήμια, που συνεχίζει η ΝΔ στον δρόμο των προηγούμενων που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνεται στους φοιτητές η ευκαιρία να τιμωρήσουν αυτή την πολιτική και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη συλλογική διεκδίκηση που την εκφράζει η ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ». Εχουν την ευκαιρία να εκλέξουν αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων, για να δυναμώσει η πάλη, να αποσπάσουν κατακτήσεις. Να ανοίξει ο δρόμος για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει η ριζοσπαστική δράση και διεκδίκηση για το πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ