Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παζάρια του Πολωνού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Ανάμεσα στ' άλλα θέματα που συζήτησαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο σοσιαλδημοκράτης Πολωνός πρωθυπουργός, Λέσεκ Μίλερ, με τον Μπους και τα πρωτοπαλίκαρά του, ήταν και το παζάρεμα για την αποστολή των 300 νέων Πολωνών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί εξέφρασαν αμέσως μεγάλη προθυμία, όπως και στις περιπτώσεις του Κοσσόβου και της Βοσνίας, να στείλουν το συντομότερο στο Αφγανιστάν το καινούριο φορτίο με το ανθρώπινο πολωνικό κρέας, με αεροπλάνα δικά τους.

Ετσι λοιπόν ο συνολικός αριθμός των Πολωνών μισθοφόρων που υπηρετούν -βασικά για τα δολάρια και για κανένα άλλο λόγο- τα καταχθόνια σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σύντομα θα ξεπεράσει τα 1.500 άτομα. Παζάρεψε επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός και τη σχεδιαζόμενη αγορά του αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου «F-16» που από καιρό έχει «φάει τα ψωμιά του» και σκουριάζει στις αποθήκες του Πενταγώνου. Δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την αγορά, για το φόβο του πολωνικού λαού που θέτει το δικαιολογημένο ερώτημα: «Γιατί να αγοράσουμε εμείς το αμερικάνικο αυτό ιπτάμενο σαράβαλο, όταν οι Ούγγροι και οι Τσέχοι προτίμησαν το γαλλικό "Μιράζ", που είναι πιο φθηνό και καινούριο αεροσκάφος;».

Μια τρίτη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πολωνός πρωθυπουργός στις ΗΠΑ ήταν, η επιστροφή στους Εβραίους της Αμερικής της λεγόμενης περιουσίας «τους», που κάποτε είχανε στην προπολεμική Πολωνία και την έκαναν τότε με την άγρια εκμετάλλευση και ληστεία των Πολωνών εργαζομένων. Πρόκειται κυρίως για κτίρια, όπου μένουν εικοσαετίες ολόκληρες τώρα, δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες και που τα είχαν ανακαινίσει και τα πιο πολλά από αυτά είχαν εκ νέου κτιστεί με σκληρή δουλειά του λαού της Πολωνίας. Πρέπει δε να προσθέσουμε ότι τα περισσότερα αυτά κτίρια, ιδιαίτερα στη Βαρσοβία, τα είχε κάψει εντελώς ο Χίτλερ. Αν λοιπόν δεν υπήρχε η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, με την ανοικοδόμηση που έκανε μετά τον πόλεμο, σήμερα δε θα υπήρχε κανένα απ' αυτά τα κτίρια όρθιο.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ

Βαρσοβία Πολωνία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ