Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Μια απ' τα ίδια, με ίδιους κινδύνους για τον λαό

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου υπουργείου

Η φιλότιμη προσπάθεια των πυροσβεστών δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει κρατική φροντίδα για πρόληψη

Eurokinissi

Η φιλότιμη προσπάθεια των πυροσβεστών δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει κρατική φροντίδα για πρόληψη
«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, ξεκινώντας τη χτεσινή ενημέρωση για τα κυβερνητικά μέτρα στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Με αυτήν τη φράση ο υπουργός έδωσε «στίγμα» για το ότι και αυτήν τη χρονιά τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν απροστάτευτα, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και προστασία. Πέρυσι αυτή η πολιτική κόστισε 1.300.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες.

Η Πυροσβεστική, που θυμίζουμε ότι από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση, με απαξιωμένη τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο (χαρακτηριστικά, πέρυσι το καλοκαίρι εργάζονταν 15 24ωρα τον μήνα) στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη), όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους (9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί), με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ) - οι οποίοι θα είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη - σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο. Οπως έχει αποδειχθεί, οι πυροσβέστες δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, και απ' αυτούς περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.

Ενώ τονιζόταν τόσο από τον υπουργό όσο και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ε. Τουρνά, ότι τις φωτιές τις σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, ο τελευταίος ανέφερε ότι «δεν μπορούν να προσληφθούν 3.500», παραδεχόμενος το κενό που υπάρχει σε προσωπικό. «Χρειάζεται άλλος τρόπος δόμησης, είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το πώς θα βγαίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, οι στρατιώτες. Θα βάλουμε με κάποιον τρόπο πενταετούς ή επταετούς, όπως πήραμε τους ΕΜΟΔΕ», ανοίγοντας «παράθυρο» που θα υπονομεύει παραπέρα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στην Πυροσβεστική. «Φέτος πήραμε αυτούς. Του χρόνου θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό, όπως τον έχει κάνει το ΠΣ, για να το ενισχύσουμε και να μειώσουμε το όριο ηλικίας». Παράλληλα, «βρήκαμε τους εθελοντές» που, όπως ειπώθηκε, από 2.000 φέτος θα είναι 4.000, «που μας δίνουν 400 8ωρες βάρδιες». Ο τελευταίος σχεδιασμός, βέβαια, θα ανοίξει για άλλη μια φορά την «όρεξη» ορισμένων που θέλουν να ενισχύσουν τη λεγόμενη εθελοντική «εργασία» και στην Πυροσβεστική. Αλλωστε «έδαφος» υπάρχει, αφού έχουν γίνει αιτήσεις για 74 νέα πυροσβεστικά κλιμάκια σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν 320 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Παράλληλα, τονίστηκε, στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί και 470 οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκπαιδεύτηκαν (για 90 ώρες) 2.100 εθελοντές στο πλαίσιο δήμων και Περιφερειών.

Οσον αφορά τα επίγεια μέσα, θα διατεθούν 1.955 υδροφόρα οχήματα, 1.222 βοηθητικά και 232 ειδικού σκοπού, χωρίς όμως να αναφερθεί στη συνέντευξη ότι τα περισσότερα απ' αυτά έπρεπε να είχαν «συνταξιοδοτηθεί» προ πολλού. Την ίδια ώρα σημειώθηκε ότι φέτος το κόστος των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων θα αυξηθεί κατά 30% και θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για 42 εναέρια μέσα (συν 4 χορηγία από ιδιωτικά επιχειρηματικά ιδρύματα), 31 περισσότερα σε σχέση με το 2021, που θα προστεθούν σε 40 εναέρια του εθνικού στόλου. Τα 50 από αυτά είναι αεροσκάφη και τα 36 ελικόπτερα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, ανακοίνωσε ως ...προληπτικά μέτρα τον καθαρισμό 38.000 στρεμμάτων κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, όταν αυτοί πρέπει να είναι δεκαπλάσιοι, και τη διάνοιξη ή συντήρηση 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών, αλλά και 10.719 χλμ. δασικών δρόμων, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό από τις πραγματικές ανάγκες. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ