Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό και στο ΚΚ της Τουρκίας

Την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό και στο ΚΚ Τουρκίας εκφράζει με χτεσινό του μήνυμα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την προχτεσινή νέα άγρια καταστολή κατά διαδηλωτών από την τουρκική κυβέρνηση.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την 9η επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Τουρκίας και στον τουρκικό λαό, που αγωνίζεται για τα κοινωνικά και δημοκρατικά του δικαιώματα. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που παραμένουν υπό κράτηση».

Να σημειωθεί ότι προχτές έγιναν σε πολλές τουρκικές πόλεις διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τις μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη γύρω από την πλατεία Ταξίμ και στη λεωφόρο Ιστικλάλ, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν στα χέρια φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013.

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με σύνθημα «Στεκόμαστε στα πόδια μας: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει έναν οργανωμένο λαό».

Η κυβέρνηση Ερντογάν έστειλε τις δυνάμεις καταστολής, καθώς επιχειρεί να επιβάλει «σιγή ιχθύος» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου. Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές και προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες διαδηλωτές ήταν 19 μέλη του TKP, που τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χτες, όπως και οι περισσότεροι άλλοι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί.

Το ΤΚΡ καταδίκασε την καταστολή, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τονίζοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν υποκλίθηκαν! Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα υποκύψουν!».

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Σμύρνη, Αδανα, Αττάλεια και άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ