Σάββατο 11 Ιούνη 2022 - Κυριακή 12 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Αλλη μια αντιπυρική περίοδος που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον λαό και το περιβάλλον

Copyright 2021 The Associated

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν την περσινή αντιπυρική περίοδο επέφεραν τεράστιες καταστροφές (κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία) και είχαν ως τραγικό απολογισμό περίπου ενάμισι εκατομμύριο καμένα στρέμματα και μεγάλες απώλειες σε περιουσίες συμπολιτών μας. Αναδείχτηκε πιο έντονα η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, ενώ οι πρώτες δασικές πυρκαγιές έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από την άνοιξη με σχετικά μεγάλη συχνότητα. Παρότι το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση και προστασία των δασών, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, καθώς και την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων δόκιμων πυροσβεστών, με την κατάθεση της Ερώτησης 4727/15 Απρίλη 2022, η κυβέρνηση ποιεί την νήσσα.

Και φέτος ο λαός ενημερώνεται από κυβερνητικές και άλλες ενημερωτικές πηγές ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος και περισσότερο ενισχυμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα:

Τη φετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε δεν έχει αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο, σε σχέση με τις προηγούμενες. Η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τη διαχείριση και προστασία των δασών διατηρεί στα ίδια επίπεδα τις μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, στη Δασική Υπηρεσία και τις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται και συνδράμουν την πυροπροστασία της χώρας (δήμοι, Περιφέρειες κ.ά.).

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αυτή είναι μηδαμινή. Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πραγματοποιούνται μέσα στην αντιπυρική περίοδο καθαρισμοί σε ελάχιστα από τα υπάρχοντα δάση και γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθούν κάποιες αντιπυρικές ζώνες. Δεν έχει προχωρήσει η διεύρυνση του δασικού οδικού δικτύου με τη δημιουργία νέων δασικών δρόμων, ενώ ελλιπέστατη είναι και η συντήρηση του ήδη υπάρχοντος.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από 3.500 πραγματικές κενές οργανικές θέσεις του, δημιουργεί μια νέα κατηγορία πυροσβεστών, αυτήν των επταετούς υποχρέωσης, ενώ περίπου 5.000 πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης. Την τελευταία στιγμή, παραμονές της αντιπυρικής περιόδου, προσλαμβάνονται 500 πυροσβέστες 7ετούς θητείας πανελλαδικά (οι περισσότεροι προέρχονται από το εποχικό προσωπικό), για να στελεχώσουν τις νεοϊδρυθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών). Αυτήν την περίοδο συνεχίζεται η βασική εκπαίδευσή τους που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιούνη, ενώ μέχρι σήμερα, 31 Μάη, δεν τους έχει χορηγηθεί από την υπηρεσία ούτε ο βασικός εξοπλισμός τους, όπως είναι το κράνος, τα γάντια, η κατάλληλη στολή και τα κατάλληλα άρβυλα, η ατομική προσωπίδα, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις ορισμένων παραγόντων ότι έχει χορηγηθεί πλήρως ο εξοπλισμός τους.

Και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν μπορούν να υπολογιστούν εξολοκλήρου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών περίπου 1.700 πυροσβέστες, αφού στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport» και του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων, των υπηρεσιών λιμένων κ.ά.

Πέραν των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ανέρχεται στα 47 έτη. Η πλειοψηφία του προσωπικού αυτού, που εξαντλείται με τις συνεχείς επιφυλακές και τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, συμπληρώνει δεκάδες ώρες απλήρωτης εργασίας κάθε χρόνο και για τους λόγους αυτούς τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό αλλά και αρκετές μέρες αδειών από την υπηρεσία. Συνεχίζεται το ξεσπίτωμα με τις μεταθέσεις και εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία μας κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση άλλων επιχειρησιακών συμβάντων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για προσλήψεις και μονιμοποίηση του μη μόνιμου προσωπικού, για τη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων οχημάτων, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, καταλήγει στις μισθώσεις για τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (και μάλιστα μέσω του ΝΑΤΟ). Δηλαδή, «λεφτά υπάρχουν» μόνο για τις ενοικιάσεις των εναέριων μέσων, που είναι προς όφελος των πολυεθνικών και άλλων μεγάλων εταιρειών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους «αυξάνεται και πληθύνεται» και η περαιτέρω εμπλοκή των άμισθων εθελοντών, των διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών - «δωρητών» και των ΜΚΟ, στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη διατήρηση όλου του αντιδασικού νομικού πλαισίου που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, γιατί δίνει τη δυνατότητα να καταπατούνται και να εκμεταλλεύονται τα καμένα δάση για επιχειρηματικές δραστηριότητες και για την εμπορευματοποίησή τους, αντί να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει την εκμετάλλευση σε όλες τις καμένες εκτάσεις και θα προβλέπει την άμεση αναδάσωσή τους (ό,τι καίγεται να ξαναφυτρώνει και να αποκαθίσταται πλήρως).

Συμπερασματικά, και στη φετινή αντιπυρική περίοδο το μόνο που αναδεικνύεται ξεκάθαρα, είναι οι μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που προκάλεσαν τις μεγάλες ελλείψεις οι οποίες φέρνουν τα τραγικά αποτελέσματα από τις μεγάλες καταστροφές.

Και φέτος η προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, των υποδομών της πατρίδας μας θα επαφίεται αποκλειστικά στην τύχη, στα καιρικά φαινόμενα (όπως στον «στρατηγό άνεμο»), στο φιλότιμο και την ακόμα μεγαλύτερη υπερεργασία των πυροσβεστών και των εργαζομένων των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών που συνδράμουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλος ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες καταστροφές εξαιτίας των πυρκαγιών. Δυστυχώς εμείς οι πυροσβέστες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προστασία του λαού και ότι δεν θα υπάρξουν και φέτος νέες τραγικές καταστάσεις όπως αυτές της περσινής αντιπυρικής περιόδου, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα τη δουλειά μας εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που έχει ο κρατικός μηχανισμός. Για τις ελλείψεις αυτές ευθύνονται αποκλειστικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, γιατί δεν περιλαμβάνουν στην πολιτική τους την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, παρά μόνο την οικονομική υποστήριξη και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η λύση στα προβλήματα θα έρθει αποκλειστικά και μόνο μέσα από τον αγώνα. Παράλληλα με τη μάχη που δίνουμε εμείς οι πυροσβέστες με τις πυρκαγιές, πρέπει να παλέψουμε μαζί με τον λαό και να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος πυροπροστασίας και δασοπροστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης που υπάρχουν σήμερα και που μπορούν να εξασφαλίσουν την επαρκή προστασία του περιβάλλοντος, των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους, των υποδομών της πατρίδας μας.


Δημήτρης Βλάχος
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ