Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα

Αυξάνονται οι τριβές μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετά και τη χτεσινή αφαίρεση 27 καμερών κλειστού κυκλώματος σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Νατάνζ και Ισπαχάν, ένα 24ωρο μετά την αφαίρεση των πρώτων δύο καμερών σε χώρο εμπλουτισμού ουρανίου.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος εκτίμησε ότι το μέτρο «φυσικά θέτει σοβαρό εμπόδιο στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί». Την Τετάρτη το Ιράν επιβεβαίωσε την αποσύνδεση ορισμένων καμερών, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση του Συμβουλίου των Κυβερνητών της IAEA να υιοθετήσει απόφαση με την οποία η Τεχεράνη ανακαλείται επισήμως στην τάξη για έλλειψη συνεργασίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ικανοποίησε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αξιώνοντας από το Ιράν «να τηρήσει τις νομικές του υποχρεώσεις». Η απόφαση εγκρίθηκε από 30 μέλη του ΔΣ της IAEA, που συνεδριάζει στη Βιέννη. Καταψήφισαν η Ρωσία και η Κίνα, ενώ απείχαν Ινδία, Λιβύη και Πακιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δεν έχασε την αφορμή και εξήρε τη «μείζονα απόφαση, που αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του Ιράν», βλέποντας σε αυτήν «προειδοποιητικό μήνυμα».

Αργότερα, χτες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο αν η Τεχεράνη εγκαταλείψει τις υπερφίαλες απαιτήσεις της» και έσπευσε να επικρίνει την αφαίρεση των καμερών.

Η απόφαση της ΙΑΕΑ μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα σε αυτό το στάδιο, στη συνέχεια όμως μπορεί να μεταφέρει τη διένεξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ