Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - G7 - NATO
«Προετοιμασίες» για μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη

Ολα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ετοιμάζονται για ευρύτερη σύγκρουση

«Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ

Copyright 2022 The Associated

«Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ
Για μια στρατηγική, παρατεταμένη και ευρύτερη σύγκρουση προετοιμάζονται και εξοπλίζονται ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία, ενώ ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει συνολικά τη γεωπολιτική αντιπαράθεση, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα επισήμανε ο νέος αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Π. Σάντερς: «Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά. Υπάρχει τώρα επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό: Να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους», τόνισε ο Σάντερς.

Ολα τα κράτη της Ευρώπης αλλά και τα ισχυρότερα κράτη του υπόλοιπου κόσμου εγκρίνουν στρατιωτικούς προϋπολογισμούς - μαμούθ και εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους, καθώς όλες οι πλευρές προσπαθούν να ετοιμαστούν για ευρύτερη αντιπαράθεση, ενώ και στο εσωτερικό ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, εντείνεται η προσπάθεια ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να ενισχύσουν και στρατιωτικά τη θέση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο των «προετοιμασιών» για να ενισχυθεί οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά η Δύση, οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται με διαφορά λίγων ημερών, έχουν ως βασική ατζέντα την αυξανόμενη «πίεση» προς τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στην Ευρώπη, την ενίσχυση της επιρροής της ΕΕ (από την ευρωπαϊκή πλευρά του ευρωατλαντικού μπλοκ) και τη μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της μπροστά σε «πιθανές απειλές και κινδύνους», διαμήνυσε ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του έτους θα αναπτυχθούν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Sarmat», οι οποίοι είναι ικανοί να μεταφέρουν 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές. Εκτός των άλλων, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας «S-500».

Προτεραιότητα αποτελεί για τη Ρωσία και η ενίσχυση των «συμμαχιών» της, όπως το «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (Καζακστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν), ώστε - παρά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό τους - να λειτουργούν πιο συνεκτικά στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, με κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ.

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία

Με στόχο να «δεθούν» η Ουκρανία και η Μολδαβία στο ευρωενωσιακό «άρμα», η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποφάσισε να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν «διαδικασίες - εξπρές» και απαιτούνται οι αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις». Για τη Γεωργία αποφασίστηκε να διατηρηθεί η «ευρωπαϊκή προοπτική», χωρίς να γίνει ακόμη υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Η διαδικασία με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται μακρόχρονη και σε κάθε περίπτωση η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν απαραίτητο, μαζί με τη διεύρυνση της ΕΕ (όπου εκκρεμεί και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων), να προχωρήσουν και «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ, ανάμεσα σε άλλα για «λιγότερη ομοφωνία και περισσότερες αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, π.χ. στην εξωτερική πολιτική», όπως επισημαίνει ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

Η Γερμανία φοβάται ότι η «ικανότητα δράσης» της ΕΕ και η επιρροή του Βερολίνου στις αποφάσεις θα μειώνονται σημαντικά αν ενταχθούν στο μπλοκ νέα μέλη, στα οποία έχουν αυξημένη επιρροή οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παράλληλα προτεραιότητα της ΕΕ και της Γερμανίας είναι ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, πεδίο όπου ήδη εξελίσσεται έντονος ανταγωνισμός μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα ενώ ακόμα μαίνονται οι μάχες.

«Η θέση μας ήταν πάντα ότι η ΕΕ δεν είναι πολιτικό μπλοκ, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», και η ανάπτυξη των σχέσεων με όποιες χώρες το επιθυμούν «δεν δημιουργεί απειλές και κινδύνους» για τη Ρωσία, σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, για την υποψηφιότητα Ουκρανίας και Μολδαβίας.

«Πρόκειται για εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση», είπε αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ενώ τόνισε ότι είναι «σημαντικό» για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μη φέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία και στις σχέσεις με αυτές τις χώρες».

Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν κατέληξε σε έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αντιθέσεων, οικονομικών και ενεργειακών πιέσεων, παρότι τα σκανδιναβικά κράτη, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής το επιδίωκαν.

Η Ουγγαρία ήταν από τις χώρες που ανοιχτά αντιτάχθηκαν σε νέες κυρώσεις, ενώ προτάσσει ως προτεραιότητα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας. Οπως σημείωσε συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού, πρέπει να σταματήσει η διαδικασία των κυρώσεων γιατί η Ευρώπη χάνει περισσότερο από τη Ρωσία. «Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε άλλες οδούς. Διαπραγματεύσεις, κατάπαυση του πυρός, ειρήνη, διπλωματία. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε», είπε.

«Η Κίνα μελετά με ενθουσιασμό ευκαιρίες που αναδύονται στη ρωσική αγορά με την αποχώρηση μεγάλων δυτικών εταιρειών», επισήμανε όλο νόημα ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, προσθέτοντας πως χρειάζεται νέο εμπορικό πλαίσιο προκειμένου οι κινεζικές εταιρείες να μην πληγούν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: Με στόχο τον στρατιωτικό «μετασχηματισμό» της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει «χρόνια», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όχι μόνο να επιταχυνθούν αλλά και να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου οι προμήθειες προηγμένων όπλων στα ουκρανικά στρατεύματα. «Ακόμη κι αν το κόστος είναι υψηλό, όχι μόνο αυτό της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων», πρόσθεσε, σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις και «γκρίνιες» για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συμφωνηθεί νέο πακέτο μακροπρόθεσμης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, με αντικατάσταση του εξοπλισμού σοβιετικής εποχής με ΝΑΤΟικά όπλα.

Εξάλλου, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει νέες δεσμεύσεις για να ενισχυθεί η «ευρωπαϊκή ασφάλεια», ενώ η συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας δείχνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποσπά την προσοχή από την Κίνα.

Στο ίδιο πλαίσιο της «σε βάθος χρόνου» στρατηγικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, πρότεινε στον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης έως και 10.000 Ουκρανών στρατιωτών κάθε 120 μέρες, σε διάφορες χώρες. Η Βρετανία χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «ορόσημο», που θα άλλαζε θεμελιωδώς την εξίσωση του πολέμου, διασφαλίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός θα έχει την αναγκαία ανθεκτικότητα «για να είναι νικητής». Η προηγούμενη βρετανική επιχείρηση «Orbital» εκπαίδευσε πάνω από 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες από το 2015 μέχρι τη ρωσική εισβολή.

Αναδεικνύοντας στο μεταξύ ευρωατλαντικές αντιθέσεις για το ζήτημα των «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, ο Τζόνσον υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η Βρετανία θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι την τελική σας επικράτηση» και «αυτή θα είναι η στιγμή για συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας».

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο Κίεβο, όπου σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ πρότειναν στην ουκρανική ηγεσία να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενδεχομένως και να εγκαταλείψει ορισμένα εδάφη της, εξασφαλίζοντας ορισμένα «ανταλλάγματα».

«Ενα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία» θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη Βαυαρία από την Κυριακή ως την Τρίτη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Το ζήτημα της Ενέργειας, οι τιμές της οποίας εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων», όπως και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Ακόμη, πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο του G7, όπως και σε αυτή του NATO, αναμένεται να τονιστεί η «ανησυχία» για την Κίνα και τις κινεζικές «εξαναγκαστικές οικονομικές πρακτικές», που έχουν γίνει «ακόμη πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια».

Οξύνεται η γεωπολιτική κόντρα για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Σε τέλμα βρίσκονται προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Οδησσού, με φόντο μια γεωπολιτική κόντρα στην οποία όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιδιώκουν οφέλη κι ανταλλάγματα.

Ο ΟΗΕ προωθεί μια συμφωνία για ένα κομβόι πλοίων που θα βγάλει με ασφάλεια τα σιτηρά από την Ουκρανία, καθώς και να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά τα λιπάσματα και τα τρόφιμα που παράγονται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να αποναρκοθετήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανοιχτά της Οδησσού και παζαρεύει την άρση ορισμένων κυρώσεων που εμποδίζουν ρωσικές εξαγωγές. Επίσης, «ανησυχεί» ότι τα πλοία που θα προσεγγίσουν τα λιμάνια της Οδησσού θα μεταφέρουν δυτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Το Κίεβο απαντά ότι αν αποναρκοθετήσει την περιοχή, τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα προσεγγίσουν τις ακτές.

Σε αυτό το φόντο η Τουρκία προτείνει ένα «κέντρο ελέγχου» στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ελέγχονται τα πλοία που θα εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Βρετανία δήλωσε έτοιμη να προσφέρει «τεχνογνωσία» και να συμβάλει στην αποναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία πάντως εμφανίστηκε να απορρίπτει τη βρετανική πρόταση για έναν τέτοιο «διεθνή συνασπισμό», λέγοντας πως στοχεύει μόνο στο να παρέμβει στις «περιφερειακές υποθέσεις» της Μαύρης Θάλασσας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην υπουργική σύνοδο του G7 την Παρασκευή για την απειλή επισιτιστικής κρίσης, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε μια τοποθέτηση που μοιάζει να συμπεριλαμβάνει τη θέση της Μόσχας, είπε πως «δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική λύση στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των τροφίμων και των λιπασμάτων που παράγει η Ρωσία, στις παγκόσμιες αγορές, παρά τον πόλεμο».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ