Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Σε εξέλιξη απεργίες σε όλη την Ευρώπη

Από τις κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια του Παρισιού
Από τις κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια του Παρισιού
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, με αιχμή την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη τριήμερη απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια του Παρισιού, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι πυροσβέστες των αεροδρομίων, αλλά και οι εργαζόμενοι στις υπεργολαβίες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και στο αεροδρόμιο Μασσαλίας - Προβηγκίας, όπου οι εργαζόμενοι επιστρατεύτηκαν από τη νομαρχία προκειμένου να μην απεργήσουν.

Απεργίες στις αερομεταφορές πραγματοποιούν ήδη ή προγραμματίζουν ακόμα σωματεία εργαζομένων στις εταιρείες «Ryanair», «Easy Jet», «British Airways» και SAS.

Σε πανεθνική απεργία στις 6 Ιούλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηρόδρομους SNCF, ενώ στις 28/6 πραγματοποιήθηκε απεργία στον όμιλο «Total».

Στη Βρετανία, μετά τις απεργίες των σιδηροδρομικών και δικηγόρων, 115.000 ταχυδρομικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν για απεργία στα ταχυδρομεία «Royal Mail Group». Παράλληλα, στα 114 «Crown Post Offices» της Βρετανίας, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία στις 11 Ιούλη, για τρίτη φορά φέτος. Μεγάλη στήριξη σε απεργιακές κινητοποιήσεις καταγράφεται και σε ψηφοφορίες εργαζομένων του ομίλου τηλεπικοινωνιών ΒΤ, όπως στη θυγατρική «Openreach».

Στη Δανία πραγματοποιήθηκε μαζική απεργία στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, τη γέφυρα που θα ενώνει τη Δανία με τη Γερμανία. Την απεργία αποφάσισαν οι πάνω από 300 εργαζόμενοι από Πολωνία και Ρουμανία, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ κατώτερα μεροκάματα, ενώ και οι πάνω από 500 Δανοί εργαζόμενοι, κόντρα στη γραμμή της Ομοσπονδίας που πάλι πρόβαλε σαν λύση τον «κοινωνικό διάλογο», απεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και στο Καζακστάν

Σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν (ΣΚΚ) εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς της περιοχής του Μανγκιστάου.

Οι απεργοί, σε πολλές επιχειρήσεις της βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου και μεταφορικές επιχειρήσεις, πραγματοποιούν καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις, όπως και έξω από την έδρα της περιφέρειας.

Βασικά αιτήματά τους: Αύξηση μισθών, εξόφληση δεδουλευμένων, βελτίωση συνθηκών εργασίας, σύναψη ΣΣΕ, επαναπρόσληψη των απολυμένων, επιστροφή των επιχειρήσεων στο Δημόσιο.

Οι απεργοί στις πόλεις Ακτάου και Ζαναοζέν αντιτίθενται στην απεργοσπαστική πρακτική της εργοδοσίας, που, μετά την κήρυξη των απεργιών ως «παράνομων» από τα δικαστήρια, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις και στη μεταφορά απεργοσπαστών από άλλες περιοχές. Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται τα μέλη των οικογενειών τους.

Το ΣΚΚ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των απεργών και ζητά να διερευνηθούν οι αιτίες θανάτων εργαζομένων στους χώρους εργασίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξουν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας. Επιπρόσθετα, τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των επιχειρήσεων και της ακύρωσης των συμβολαίων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας από ξένες εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ