Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην αιωνιότητα ο σπουδαίος Αγγλος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

Σε ηλικία 97 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Αγγλος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ.

Γεννημένος στις 21/3/1925 στο Λονδίνο, ζούσε και δημιουργούσε από τη δεκαετία του '70 στο Παρίσι. Εχει κερδίσει πολλά βραβεία Tony και Emmy, ένα βραβείο Laurence Olivier, ένα Praemium Imperiale και ένα Prix Italia, ενώ είχε αποσπάσει τον χαρακτηρισμό του «μεγαλύτερου εν ζωή θεατρικού σκηνοθέτη».

Ο Μπρουκ επανακαθόρισε τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος το θέατρο, στις παραγωγές του με το Royal Shakespeare Company και στο Bouffes du Nord. Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Αθήνα το 2005: «Το θέατρο οφείλει να είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ απρόβλεπτο, ώστε να αφυπνίζει τη φαντασία του». Και είχε προσθέσει: «Οταν η κοινωνία ακινητοποιείται μέσα στις αρχές και στους κανόνες της, το θέατρο πρέπει να ταρακουνά το σταθερό και αμετακίνητο. Ο κλονισμός, ο χλευασμός, συχνά βίαιος, είναι απαραίτητα καλλιτεχνικά "όργανα" για να σπάσουμε τα ταμπού, για να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα. Η συγκεχυμένη κατάσταση μέσα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα απαιτεί έναν καινούργιο στοχασμό. Και το θέατρο είναι ο καθρέφτης μέσα στον οποίο λάμπει κάποιες φορές το φέγγος του απολεσθέντος».

Χαρακτηριστικό για το πώς έβλεπε να προχωράει η ανθρωπότητα είναι το εξής απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του («Πίτερ Μπρουκ. Νήματα Χρόνου»): «Το προχώρημα είναι πιο δύσκολο, γιατί όταν η αθωότητα δίνει τη θέση της στην πείρα, εισβάλλουν σαν σμήνος τα παράσιτα, οι συγχύσεις, οι περιπλοκές και οι υπερβολές του κόσμου. Το τέλος είναι το δυσκολότερο απ' όλα, και ωστόσο, αν αφεθείς, νιώθεις τη μόνη αληθινή γεύση ελευθερίας. Τότε το τέλος ξαναγίνεται αρχή και η ζωή έχει τον τελευταίο λόγο. Σε ένα χωριό της Αφρικής, όταν ο παραμυθάς φτάσει στο τέλος της ιστορίας του, ακουμπάει την παλάμη του στη γη και λέει: "Αφήνω εδώ την ιστορία μου". Και έπειτα προσθέτει: "Για να την ξαναπιάσει ίσως κάποιος άλλος μια άλλη μέρα"».

«Με ένα μεγάλο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον κορυφαίο πρωτοπόρο σκηνοθέτη και συγγραφέα Πίτερ Μπρουκ, που αναγέννησε τη θεατρική πράξη και μαζί της τα αριστουργήματα του θεατρικού λόγου», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ