Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Ακλόνητα αφοσιωμένη» στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό υποδέχτηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος

«Την ακλόνητη αφοσίωση της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά μας ότι θα μείνουμε δεσμευμένοι στην ασφάλεια όλης της περιοχής (της Μέσης Ανατολής)», μετέφερε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ, που βρέθηκε στο Παρίσι για να συζητήσει μια σειρά εξελίξεων στην περιφέρεια, μεταξύ άλλων τα παζάρια για μια ενδεχόμενη «αναβίωση» της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA).

Με φόντο το ευρύτερο αλισβερίσι (και) για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό παλιών και νέων αγορών που ανατροφοδοτεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να διασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια με το Ιράν, όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του (επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας) Ζοζέπ Μπορέλ στην Τεχεράνη, ο οποίος «κήρυξε» άμεση επανέναρξη των σχετικών διαβουλεύσεων, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται μέσα σε νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον» και σε μια «τεκτονική αλλαγή που θα διαρκέσει». Ωστόσο τα παζάρια μοιάζουν ακόμα πιο «σύνθετα» ως προς τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον (έμμεσες αμερικανο-ιρανικές επαφές που έγιναν στην Ντόχα έληξαν «χωρίς αποτέλεσμα»), ενώ έντονα παραμένουν και οι ενστάσεις συμμάχων των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ.

Ο Λαπίντ έσπευσε να σημειώσει ότι το Ισραήλ διαφωνεί με την JCPOA ενώ την ίδια στιγμή επισήμανε ότι το 2018 ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν «ο πρώτος ηγέτης παγκοσμίως που μίλησε για την ανάγκη σύναψης μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν, η οποία δεν θα είχε ημερομηνία λήξης και θα εμπόδιζε το Ιράν να φτάσει στο πυρηνικό κατώφλι. Είχατε δίκιο εκείνη την εποχή και αυτό ισχύει και σήμερα. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται». Την ίδια στιγμή, βέβαια, με κάθε ειλικρίνεια έσπευσε να προσθέσει ότι «μερικές φορές, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον πόλεμο για να προστατεύσει κανείς την ειρήνη. Γαλλία και Ισραήλ είναι στρατηγικοί εταίροι με μια αμυντική συνεργασία. Η Γαλλία είναι ηγετική χώρα στην Ευρώπη και καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία».

Ο δε Μακρόν υπογράμμισε κι αυτός ότι «η πυρηνική συμφωνία δεν αρκεί για να περιορίσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν. Πρέπει να προστατεύσουμε τη συμφωνία, να λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα στην ασφάλεια των φίλων μας, με πρώτο το Ισραήλ, και να την ενισχύσουμε με διαπραγματεύσεις ακόμα πιο ισχυρές για τις βαλλιστικές δραστηριότητες (της Τεχεράνης)». Δεν παρέλειψε δε να μιλήσει για «όλη τη στήριξή μου» που έχει «η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - αραβικών χωρών» που κατά τη γνώμη του «δίνει μια σταθερότητα στην περιοχή»...

Κατά τ' άλλα, ο Μακρόν εξέφρασε λύπη επειδή «το Ιράν εξακολουθεί να αρνείται να αδράξει την ευκαιρία που του προσφέρεται για μια καλή συμφωνία», αλλά «εμείς θα συνεχίσουμε, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας, όλες τις προσπάθειες για να λογικεύσουμε το Ιράν».

Στη συνάντηση ο Λαπίντ κατήγγειλε - εμμέσως πλην σαφώς - πρόσφατα πλήγματα από τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» (που η Τεχεράνη στηρίζει) κατά εξέδρας του κοιτάσματος «Καρίς», το οποίο βρίσκεται σε περιοχή για την οποία Λίβανος και Ισραήλ διαφιλονικούν.

Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα φτάνει στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, κατεχόμενη Δυτική Οχθη και Σαουδική Αραβία) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ