Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Από τις 15 Ιούλη οι εκδηλώσεις του προγράμματος

Εκατό σαράντα εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιφέρειας περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται για τρίτη χρονιά και οι εκδηλώσεις του θα παρουσιαστούν από τις 15 Ιούλη έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και στη δυναμική την οποία έδωσαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τις εστίες τους στην Ελλάδα και αυτός είναι ο άξονας των παραγωγών που έχουν επιλεγεί στο πρόγραμμα. «Με μαρτυρίες πραγματικών προσώπων, καταγραφές από τις σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας και τα επίκαιρα της εποχής, φωτίζουν προσωπικές διαδρομές με συλλήψεις, διωγμούς, διαφυγές κ.τ.λ. Ξεθάβουν από τα κιτάπια της Ιστορίας ονόματα πλοίων που συνέβαλαν στη μεγάλη διάσωση και διάφορα άλλα θέματα. Εστιάζουν στις οικογενειακές αναμνήσεις, επισημαίνουν τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας», είπε για τις παραγωγές ο Γ. Κουμεντάκης στη χτεσινή συνέντευξη και πρόσθεσε: «Η Τέχνη ελπίζουμε ότι λειτουργεί ή ότι θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της μνήμης, ως γνώστης ιστορίας, ως υπενθύμιση, ως μαρτυρία».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις, για 70 παραγωγές, από τις οποίες οι 23 αφορούν το θέατρο, 18 τη μουσική, 6 τον χορό, 6 τα εικαστικά, είναι 14 παραστάσεις για παιδιά και εφήβους και 3 το μουσικό θέατρο. Να σημειωθεί ότι αυτές οι παραγωγές επιλέχθηκαν από τις 323 συνολικά προτάσεις που υποβλήθηκαν, οι οποίες σύμφωνα με την υπουργό ήταν «εξαιρετικά υψηλού επιπέδου».

Από τους 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που θα παρουσιαστούν, οι 28 συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα.

Ολες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ. Το μόνο αντίτιμο που καταβάλλεται είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ