Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΛΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΛΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ. Γεννήθηκε στο χωριό Αγκαριώνες της Λήμνου το 1920 και πέθανε στις 13/7/1998. Κατετάγη στη χωροφυλακή. Στην Κατοχή υπήρξε ΕΑΜίτης και πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Για τη δράση του γνώρισε μετά τον Εμφύλιο διώξεις, πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες από το μισαλλόδοξο κράτος της δεξιάς.

Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και ως μέλος του ΚΚΕ αγωνίστηκε για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προκοπής, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω 25 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο ανιψιός του Φώτης Μπλιάς

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΕΟΔΟΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗ από τις Βολίμες Ζακύνθου, με τον οποίο υπήρξαμε για χρόνια συνάδελφοι, προσφέρω 25 ευρώ στο ΚΚΕ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του για την απώλειά του.

Φώτης Μπλιάς

  • Στις 23 Ιούνη «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ. Στη μνήμη του αγαπητού και αξέχαστου φίλου του, ο Σπηλιώτης Καμπιώτης του Μηνά αντί για στεφάνι προσφέρει 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.

***

ΦΩΤΟ

Στις 18/12/2017 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφος ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ. Γεννήθηκε στην Υπάτη Λαμίας. Ο πατέρας του, Κώστας Φίτσιος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αιχμαλωτίστηκε σε μάχη κοντά στον Αυλώνα Αττικής τον Απρίλη του 1948 και κατακρεουργήθηκε από τους μοναρχοφασίστες. Ο Μπάμπης από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Υπήρξε δραστήριο μέλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους οικοδόμους, στην Επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, στους αντιστασιακούς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στους συνταξιούχους, ήταν αντιπρόεδρος στην Ενωση Φίλων Μνήμης του καπετάν Διαμαντή. Σεμνός, τίμιος, αταλάντευτος αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ, έμεινε πιστός στα ιδανικά και στις αξίες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κυψέλης Αττικής του ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΑΚΗΣ
Βασίλης Καραντζούνης

***

ΦΩΤΟ

Στις 28/5/2022 «έφυγε» από τη ζωή η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ, δραστήρια μετανάστρια στο Ανόβερο της Γερμανίας, εργαζόμενη στη βιομηχανία «Volkswagen». Για τα εργατικά προβλήματα και στην ελληνική παροικία μέσα στην ελληνική κοινότητα ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες. Αξια μάνα και γιαγιά. Πιστή οπαδός του ΚΚΕ.

Μαρία, καλό σου ταξίδι. Η αδερφή της Βαγγελιώ και ο σύζυγός της Γιώργος Λιάσκος προσφέρουν στη μνήμη της 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αρτεμισίου Βόρειας Εύβοιας. Την Κυριακή 10 Ιούλη θα γίνει μνημόσυνο στη Στροφυλιά Εύβοιας.

***

Πριν από έναν χρόνο «έφυγε» από τη ζωή ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΩΜΑΣ. Παιδί ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αναγκάστηκε να φύγει μαζί με άλλα παιδιά στις σοσιαλιστικές χώρες και συγκεκριμένα στη Ρουμανία. Το 1964, σε ηλικία 26 ετών, οργανώνεται στο ΚΚΕ. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκε στις Οργανώσεις των Πετραλώνων και του Θησείου. Για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Αχτιδικής Οργάνωσης του 3ου - 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας, καθώς και Γραμματέας της ΚΟΒ Θησείου, μέλος της οποίας ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος, κόντρα στην προσπάθεια διάλυσής του δύο φορές, το 1968 και το 1991.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Πετραλώνων - Θησείου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΜΑΝΩΛΗ ΠΛΑΪΤΗ η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του φίλου μας ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΓΙΑΝΝΗ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε το ποσό των 30 ευρώ στο ΚΚΕ, στο οποίο ήταν πιστός μέχρι τέλος, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ
Οικογένεια Θύμιου και Σούλας Γραμμάτικα

***

ΦΩΤΟ

Στην άληστο μνήμη του συντρόφου ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε πιστά το Κόμμα και γαλούχησε τα παιδιά του με τα ιδανικά της παγκόσμιας ειρήνης και του σοσιαλισμού, προσφέρω στο Κόμμα 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Β' ΠΕΣΥ.

Γιάννης Διαμαντόπουλος

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Ιούλη 2022 «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας μας και σύζυγος ΜΑΝΘΟΣ ΜΑΛΛΑΤΟΣ. Γεννήθηκε το 1940 στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από πολύ μικρή ηλικία, αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη κάνοντας διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Το 1954 οργανώθηκε στη νεολαία συμμετέχοντας στους αγώνες του λαού, ακολουθώντας το αγωνιστικό παράδειγμα της οικογένειάς του. Το 1967 η δικτατορία τον βρίσκει μετανάστη στη Γερμανία. Η χούντα τον αναγκάζει να περάσει στην παρανομία και παράλληλα με τον αγώνα να συντηρήσει την οικογένειά του, δίνει και τον ταξικό αγώνα οργανωμένος στο ΚΚΕ. Η πορεία του στο ΚΚΕ συνεχίζεται επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Τη δύσκολη περίοδο για το Κόμμα μας στάθηκε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η οικογένειά του προσφέρει, αντί για στεφάνι, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ξενοδοχείων Συντάγματος, το ποσό των 140 ευρώ.

ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η σύντροφός του, Βασιλική Μαλλάτου, τα παιδιά του, τα εγγόνια του

  • Στη μνήμη του ΜΑΝΘΟΥ ΜΑΛΛΑΤΟΥ, από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, που χάθηκε πρόσφατα, η οικογένεια Αθανασίου Μπαζούκα προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων.

***

Στη μνήμη των συμμαθητών ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΕΥΘ. ΦΡΑΝΤΖΙΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΣΠΥΡ. ΜΑΝΤΕΛΕΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΟΝ. ΦΑΝΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΙΟΝ. ΕΡΤΣΟ ο Φίλιππος Τάντης προσφέρει στο Κόμμα 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Παλικής.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗ.

Μανώλη μου. Για τις αξέχαστες κομματικές στιγμές, που ανακατευόταν η φροντίδα για να εκπληρωθούν τα καθήκοντα, το πείσμα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τους εαυτούς μας, το καλαμπούρι, το γέλιο, η πονηριά κι η ορθάνοιχτη καρδιά, στέλνω μέσω της ΚΟΒ μου, Ν. Σμύρνης, 50 ευρώ.

Κώστας Τζατζάνης

***

ΦΩΤΟ

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν που λείπει από κοντά μας ο σύντροφός μου στη ζωή ΚΩΣΤΑΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ. Στη μνήμη του προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Κουκακίου.

Νικολέτα Βαμβακάρη

***

ΦΩΤΟ

Στις 5/7 συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τον θάνατο του αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΚΙΩΤΗ. Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρουν στο τιμημένο Κόμμα 50 ευρώ η γυναίκα του Ελένη και 50 ευρώ ο γιος του Κώστας, μέσω της ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΥΡΑΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑ - ΚΟΥΤΗΡΗ (φωτ.) και της μαμάς της, ΛΕΛΑΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑ, προσφέρουμε στο αγαπημένο της κόμμα, το ΚΚΕ, το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βόρειου Μενιδίου.

Τ., Δ., Α.

***

ΦΩΤΟ

Στις 27/06/2022 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας φίλη ΡΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, που ως το τέλος της ζωής της ήταν πιστή στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη της προσφέρουμε στο Κόμμα μας 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Α. Πατησίων - Ριζούπολης.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
Λ. Σ., Μ. Χ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 8 Ιούλη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΑΚΗΣ. Μέλος του ΚΚΕ, στα δύσκολα χρόνια στάθηκε αλύγιστος και μέσα στις φυλακές, πάντα πιστός στις αρχές και στα ιδανικά του τιμημένου ΚΚΕ. Σύντροφος, σύζυγος, πατέρας, παππούς. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης.

Η σύζυγος και συντρόφισσα Δήμητρα Γαρυφαλάκη, ο γιος του Γιάννης Γαρυφαλάκης

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Ιούνη έκλεισαν 10 χρόνια από τον θάνατο του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΔΑ. Γεννήθηκε τον Ιούλη του 1926 και μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Ο πατέρας του, τσαγκάρης στο επάγγελμα, ήταν μέλος του ΚΚΕ στον Μεσοπόλεμο και Γραμματέας της ΚΟΒ της συνοικίας. Στην Κατοχή ακολουθεί τα βήματα και των δύο γονιών του, μελών του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ της Αθήνας, και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ των Ανατολικών Συνοικιών. Γρήγορα περνάει στην ΟΠΛΑ και αργότερα, ανταρτοΕΠΟΝίτης πλέον, στην 1η Υποδειγματική του Ι/34 Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ μάχεται για την απελευθέρωση της Αθήνας και μετέπειτα ενάντια στην επέμβαση των Αγγλων, στα Δεκεμβριανά, με συμμετοχή στις μάχες στη Σχολή Χωροφυλακής, στην Καισαριανή και αλλού.

Το 1945 συλλαμβάνεται και ακολουθεί τον δρόμο του ΕΑΜικού κινήματος. Για 14 χρόνια βρίσκεται σε φυλακές και εξορίες μαζί με χιλιάδες άλλους συντρόφους και συναγωνιστές: Χατζηκώστα, Μεταγωγών, Κέρκυρα, Γυάρος, Αίγινα, Αμφισσα. Μέσα στις φυλακές συνεχίζει ανυποχώρητα την κομματική του δράση. Επιστρέφει το 1959 στου Ζωγράφου και συνεχίζει νόμιμη και παράνομη δράση. Στη δικτατορία περνάει στην παρανομία και δρα στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος με διάφορες χρεώσεις.

ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
Με τη μεταπολίτευση συμμετέχει στο κίνημα για την αναγνώριση και αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ. Την περίοδο των ανατροπών αποτέλεσε ένα από τα στηρίγματα του Κόμματος στη συνοικία, δίνοντας τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό και την προσπάθεια αλλοίωσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Παρέμεινε κομματικό μέλος μέχρι τον θάνατό του, πιστός μαχητής της σοσιαλιστικής προοπτικής, της λαϊκής κυριαρχίας, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Τα παιδιά του, η γυναίκα του και ο εγγονός του, στα 10 χρόνια από τον θάνατό του, προσφέρουν 360 ευρώ στην Κομματική του Οργάνωση, την ΚΟΒ Ζωγράφου και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ ως ελάχιστη συνεισφορά στην καθημερινή πάλη του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στις 30 Ιούνη 2022 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας συντρόφισσα, συνοδοιπόρος ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΟΥΤΡΑΚΗ. Δυστυχώς, ενώ πάλεψε με σθένος κι αξιοπρέπεια δεν τα κατάφερε η παλικαρού μας να νικήσει τον καρκίνο. Η Χριστίνα (1948 - 2022) γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά, εργάστηκε στη «Softex» και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε. Το 1976 ένωσε τη ζωή της με τον Σταύρο Κουτράκη. Το 1981 εγκαταστάθηκαν στη Σάμο, τόπο καταγωγής του συντρόφου της. Δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες του ΚΚΕ, της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη (ΠΕΕ), της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου (ΠΚΓΣ) (μέλος του ΔΣ αρκετές δεκαετίες). Συντρόφευαν με τον Σταύρο τις εκδηλώσεις των ΚΚΕ, Εργατικού Κέντρου, ΠΕΕ, ΠΚΓΣ, με τις μουσικές τους επιλογές κι ιδιαίτερα η Χριστίνα με την κρυστάλλινη φωνή της.

Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη, θα είναι στη συνείδησή μας μαζί με τις μορφές των αδούλωτων Σαμιωτών αγωνιστών κι αγωνιστριών της ταξικής πάλης. Αντί λουλουδιών στην πολιτική κηδεία της, προσφέρουμε συμβολικά το ποσό των 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πυθαγορείου Σάμου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
Το Παράρτημα Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

***

Δύο χρόνια πέρασαν που δεν έχουμε κοντά μας τον ΤΑΣΟ ΓΟΥΝΑΡΗ, σύζυγο, πατέρα, παππού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοκκινιά σε εργατική οικογένεια με τους δυο γονείς πρόσφυγες. Από πολύ νεαρή ηλικία μπήκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει το σπίτι. Φοίτησε σε Νυχτερινό Γυμνάσιο και συνέχισε να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Εφηβος εντάχθηκε στο ΕΑΜ και μέχρι την τελευταία του πνοή έμεινε πιστός στις ιδέες του για μια δικαιότερη κοινωνία με ισότητα, χωρίς εκμετάλλευση και χωρίς καταπίεση. Υπερασπίστηκε τις πανανθρώπινες αξίες σαν αληθινός κομμουνιστής από τα πόστα που υπηρέτησε και μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν ακλόνητος στην ιδεολογία του! Στη μνήμη του συνεισφέρουμε οικονομικά στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Η σύντροφός του Νάση, τα παιδιά του Παναγιώτα, Γεωργία, Θανάσης, τα εγγόνια του


ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΡΑΚΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΡΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ

ΜΑΝΘΟΣ ΜΑΛΛΑΤΟΣ
ΜΑΝΘΟΣ ΜΑΛΛΑΤΟΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΚΙΩΤΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΚΙΩΤΗΣ

ΡΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΡΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ