Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Η Τζούλια και η Μήδεια

Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σγιέμπεργκ
Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σγιέμπεργκ
Δύο μοναδικές γυναίκες, δύο μοναδικοί ρόλοι κερδίζουν το ενδιαφέρον μας απόψε το βράδυ. Από τη μια, η Δεσποινίς Τζούλια του Στρίντμπεργκ μέσα από το πρίσμα του Σουηδού Σγιέμπεργκ και, από την άλλη, η Μήδεια, μέσα από το φακό του Ζυλ Ντασσέν.

«Δεσποινίς Τζούλια», σε σκηνοθεσία Αλφ Σγιέμπεργκ.

Τέλη του 19ου αιώνα και η νεαρή δεσποινίς Τζούλια ζει σε ένα αρχοντικό μαζί με τον πατέρα της, ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας της να περιφρονεί τους άντρες. Πρόσφατα, έχει διαλύσει τον αρραβώνα της και τώρα δείχνει ενδιαφέρον σε έναν από τους υπηρέτες τους, τον Γιαν. Οι δύο νέοι περνούν μια ζεστή καλοκαιριάτικη νύχτα μαζί κι εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλον τα μυστικά, τις αναμνήσεις και τα όνειρά τους. Ανάμεσά τους, αναπτύσσεται μια σχέση γεμάτη πάθος. Ξέρουν, όμως, καλά ότι η σχέση ανάμεσα σε έναν «κοινό θνητό» και μια αριστοκράτισσα δεν είναι εύκολο να κρατήσει. Ετσι σχεδιάζουν να φύγουν κρυφά για την Ελβετία. Η Τζούλια κλέβει χρήματα για το ταξίδι, όμως ο ξαφνικός ερχομός του πατέρα της, οι αμφιβολίες που έχει μέσα της και οι κοινωνικές προκαταλήψεις θα την οδηγήσουν σε μια μοιραία απόφαση... Πρωταγωνιστούν: Ανίτα Μπιορκ, Ούλαφ Πάλμε, Μάρτα Ντορφ, Λίσι Αλαντχ (ΕΤ-3, 00.22).

«Κραυγή γυναικών», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, η ηθοποιός Μάγια ετοιμάζεται για τον ομώνυμο ρόλο στη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Στις πρόβες μαθαίνει την ιστορία της Αμερικάνας Μπρέντα Κόλινς, η οποία σκότωσε τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον άντρα της που είχε ερωμένη. Την επισκέπτεται στη φυλακή για λόγους διαφημιστικούς, γρήγορα, όμως, καταλαβαίνει το λάθος της, ζητάει συγνώμη και κερδίζει την εμπιστοσύνη της σύγχρονης Μήδειας. Οι επισκέψεις είναι πια συχνές και οι συζητήσεις με την Μπρέντα την οδηγούν να δει με άλλο μάτι το έργο και να αλλάξει ριζικά την ερμηνεία της. Επανεξετάζει, όμως, και ολόκληρη τη ζωή της, καθώς η πραγματικότητα, τα όνειρα, οι χαμένες ελπίδες, ο ρόλος και το δράμα της Μπρέντα κορυφώνονται σε ένα υπέροχο θεατρικό φινάλε. Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Μερκούρη, Ελεν Μπέρστιν, Ανδρέας Βουτσινάς, Δέσπω Διαμαντίδου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιάννης Βόγλης, Μάνος Κατράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Μπέτυ Βαλάση (ΝΕΤ, 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ