Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Εποχές για συγγραφείς

Στο σπουδαίο σατιρικό ποιητή Γεώργιο Σουρή είναι αφιερωμένη αύριο η σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς». Ο Γ. Σουρής γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1853. Στον Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό του 1876 αποσπά τον έπαινο των κριτών για την ποιητική του συλλογή «Τα τραγούδια μου». Την ίδια εποχή εργάζεται σ' ένα συμβολαιογραφείο και κάνει τα πρώτα του βήματα στη σατιρική δημοσιογραφία. Εκδίδει την εφημερίδα «Ο Ρωμηός» η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλη του 1883. Η εφημερίδα θα σταματήσει προσωρινά την έκδοσή της για να προετοιμαστεί ο Γ. Σουρής για τις πτυχιακές του εξετάσεις στη Φιλοσοφική, ενώ λίγο αργότερα η εφημερίδα θα επανεκδοθεί.

Ο ποιητής στην εποχή του ήταν αποδεκτός τόσο από τους ομότεχνούς του, όσο και από το κοινό. Εξαίρεση αποτελούσαν οι Ψυχάρης και Ροΐδης.

Στην εκπομπή η Λίτσα Χατζοπούλου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έχει την επιμέλεια του κειμένου, καταγράφει τις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το Γ. Σουρή. Ο ποιητής πέθανε στην Αθήνα το 1919. (Πέμπτη ΝΕΤ 19.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ