Σάββατο 23 Ιούλη 2022 - Κυριακή 24 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Οι «ήρωες» είναι ... άοπλοι

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου οι πυροσβέστες και φέτος δίνουν τη μάχη έχοντας να αναμετρηθούν με τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, ξέροντας ότι πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν γιατί είναι τεράστια τα κενά από τους συναδέλφους τους που λείπουν για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς η υπηρεσία, με βάση οργανογράμματα ακόμα και παλιότερων χρόνων. Οι κατά τους κυβερνώντες «ήρωες» αφήνονται επίσης χωρίς μέσα, ενώ στους πυροσβέστες που επιχειρούν ακόμα δεν αναγνωρίζονται οι νομοθετικές προβλέψεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αντίθετα, όταν βγαίνουν να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους δέχονται και την επίθεση των ΜΑΤ, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβρη.

Η Πυροσβεστική, που από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση, αφού η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέσπασε την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών - πολιτική που διατήρησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις - υποβαθμίζοντας τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών φτάνει τις 14.616, εκ των οποίων 9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί, με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ). Οπως έχει αποδειχθεί, οι πυροσβέστες δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ και φέτος δεν μπορούν να υπολογιστούν εξολοκλήρου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών περίπου 1.700 πυροσβέστες, επειδή στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport» και του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων, των υπηρεσιών λιμένων κ.ά.

Η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, δημιούργησε τη νέα κατηγορία πυροσβεστών, αυτήν των επταετούς υποχρέωσης (ΕΜΟΔΕ), ενώ περίπου 5.000 πυροσβέστες παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Επιβεβαιώνοντας την έλλειψη σε πυροσβέστες, η κυβέρνηση με τροπολογία σε νομοσχέδιο την Παρασκευή πρότεινε προκλητικά «αν το θέλουν, σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%. Και οι πυροσβέστες που το επιθυμούν να μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Παράλληλα προτείνεται το μηνιαίο επίδομα - κοροϊδία 141,92 ευρώ για επικίνδυνη εργασία στους πυροσβέστες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Πέραν των ελλείψεων ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ανέρχεται στα 47 έτη. Η πλειοψηφία του προσωπικού αυτού εξαντλείται με τις συνεχείς επιφυλακές και τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών. Ανύπαρκτα είναι τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία τους κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση άλλων επιχειρησιακών συμβάντων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για προσλήψεις και μονιμοποίηση του μη μόνιμου προσωπικού, για τη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων οχημάτων, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, καταλήγει στις μισθώσεις για τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (και μάλιστα μέσω του ΝΑΤΟ). Χαρακτηριστικά, από τα συνολικά 3.596 πυροσβεστικά οχήματα, μόνο το 10% - 15% είναι νέα, ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Παράλληλα, ο συντονισμός σε αρκετές επιχειρήσεις είναι προβληματικός, σύμφωνα με πληροφορίες μας, λόγω των διακοπών του αναλογικού σήματος επικοινωνίας με τον σταθμό, το κέντρο ή άλλες μονάδες, τόσο σε ορεινούς όγκους όσο και σε οικιστικές περιοχές, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τους πυροσβέστες. Τέτοιο πρόβλημα εμφανίστηκε έντονα στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πεντέλης, αλλά και στο Πανόραμα της Βούλας στον Υμηττό. Από τον Ιούλη του 2014 έληξε η σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία που παρείχε και υποστήριζε τους ψηφιακούς ασυρμάτους και είχε υπογραφτεί το 2004. Ετσι, την ώρα που ξοδεύονται μεγάλα ποσά για ενοικιάσεις εναέριων μέσων, οι πυροσβέστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αναλογικούς ασυρμάτους, που χρησιμοποιούσε η Υπηρεσία μέχρι το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ