Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Τίμησαν τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους

Σε κλίμα συγκίνησης ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς τιμήν των αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο μεγάλο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17/8/1944.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα «στεφανώματα», με την κατάθεση στεφάνων σε διάφορα σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν Κοκκινιώτες αγωνιστές.

Αφετηρία η πλατεία Αγίου Νικολάου, που βάφτηκε συχνά με αίμα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν την κεντρική πλατεία της πόλης και ως χώρο εκτελέσεων προς «φρόνηση και παραδειγματισμό». Ο λαός της πόλης όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις τρομοκρατικές πράξεις, αλλά έδωσε και έναν μεγάλο συμβολισμό σε αυτή την πλατεία, καθώς εδώ το ΕΑΜ με μπροστάρη τους κομμουνιστές διοργάνωνε τις πιο σημαντικές του απαγορευμένες από τους κατακτητές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Επόμενος σταθμός το μνημείο ομήρων της Κατοχής, αφιερωμένο στους χιλιάδες Κοκκινώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, αποτελειώνοντας το αποτρόπαιο έργο τους στο Μπλόκο, έσυραν μαζί τους εγκαταλείποντας την πόλη και κλείνοντάς τους στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου. Από αυτούς 1.500 περίπου στάλθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης του γερμανικού Ράιχ, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ.


Στη 19χρονη Διαμάντω Κουμπάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες μορφές στις μάχες που έδωσαν οι ΕΛΑΣίτες με τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες της στις 17 Αυγούστου 1944 στην περιοχή της Νεάπολης, ήταν αφιερωμένη η επόμενη στάση στην ομώνυμη πλατεία. Οταν έπεσε στα χέρια τους και την οδήγησαν για εκτέλεση μαζί με τον ΕΠΟΝίτη Λεωνίδα Μαραθρεύτη, η Διαμάντω βλέποντάς τον να λυγίζει κάποια στιγμή τού χάρισε ένα χαμόγελο και του φώναξε: «Σύντροφε, μία ζωή τη χρωστάμε. Τι πιο ωραίο να τη δώσουμε για τον αγώνα».

Αμέσως μετά στα «Αρμένικα» Νεάπολης (στο γήπεδο του Ιωνικού) οι συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής στους 46 Κοκκινιώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι συνεργάτες τους εκτέλεσαν εκεί στην τότε «μάντρα του Κόκκινου» το απόγευμα της 17ης Αυγούστου του 1944, μεταφέροντάς τους από την πλατεία της Οσίας Ξένης. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν διαπράξει στην ίδια περιοχή και ένα ακόμα αποτρόπαιο έγκλημα, λυσσασμένοι από την αντίσταση που προέβαλαν μαχητές του ΕΛΑΣ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό Γερμανού αξιωματικού. Πυρπόλησαν τον τότε αραιοκατοικημένο συνοικισμό, καίγοντας 95 σπίτια και αφήνοντας άστεγους 500 περίπου ανθρώπους, καίγοντας μέσα στα σπίτια τους τον Ηλία Μαλάνο και τον Αχιλλέα Τριγώνη.


Επειτα στην πλατεία Ηρώων, που αποτέλεσε γειτονιά - μετερίζι του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Εκεί, στην περιοχή του Δημοτικού Κήπου, γράφτηκε ακόμα μία σελίδα της ένδοξης μάχης της Κοκκινιάς. Σε αυτή την περιοχή Κοκκινιώτες ΕΛΑΣίτες αντιμετώπισαν υπέρτερες δυνάμεις Γερμανών και ταγματασφαλιτών. Σε αυτήν τη μάχη έπεσαν ηρωικά ο ΕΛΑΣίτης Δημήτρης Ψαρράς ή Ψαρρός, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο φίλος του και συναγωνιστής Θανάσης Λαμπαδίτης. Λίγο πιο πέρα γερμανοτσολιάδες σκότωσαν τους άοπλους αδελφούς Μηνά και Κίμωνα Σολάκα.

Επόμενος σταθμός, Μαινεμένης και Γέμελου. Το σημείο αυτό και η γύρω περιοχή αποτέλεσαν τόπο εκτέλεσης της 26χρονης Ν. Γιάκαλου, του 26χρονου Αγγ. Βαρδόπουλου, του Γ. Βενετά αλλά και του 47χρονου τσαγκάρη Γιάννη Κεχαγιά, από τη «δρακογενιά» των κομμουνιστών της Ακροναυπλίας και προέδρου της Ομοσπονδίας επαγγελματιών της πόλης.

Προτελευταίος σταθμός στη διασταύρωση Κασταμονής και Ιωνίας, εκεί όπου στις 7 Μάρτη του 1944, στο πλαίσιο της μάχης της Κοκκινιάς (4-8 Μάρτη), που αποτέλεσε μια από τις σημαντικές μάχες στην Ευρώπη με τους Γερμανούς κατακτητές μέσα σε πόλεις, έπεφτε νεκρός και ο ταγματάρχης του ΕΛΑΣ Γιώργος Βογιατζής, καπετάνιος ομάδας ΕΛΑΣιτών που αντιστάθηκε για πολλές ώρες στις πολυάριθμες ορδές των γερμανοτσολιάδων. Οι μισθοφόροι των κατακτητών βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν το μίσος τους για τους ήρωες του λαού, κρεμώντας ανάποδα και σκυλεύοντας το γυμνό σώμα του Βογιατζή.

Τελευταίος σταθμός η μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Την ομιλία εκεί έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας κατήγγειλε τις κυβερνήσεις που έχουν εμπλέξει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στους πολέμους που εξαπολύουν και κάλεσε σε αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, όχι στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια στην Ενέργεια και στα άλλα αγαθά. Τέλος, διάβασε την καταγγελία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον δήμο Καισαριανής για τη συμφωνία με το Ελληνογερμανικό Ταμείο για μελλοντική προμήθεια εξοπλισμού για την προστασία του θυσιαστηρίου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, την ώρα που οι αντιστασιακές οργανώσεις διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα στη χώρα μας.

Στο Μπλόκο στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά, ενώ στεφάνι κατέθεσε και το ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκπρόσωποι των Παραρτημάτων Πειραιά, Κορυδαλλού και Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. Θα γίνει εκδήλωση στις 6 μ.μ. στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με ομιλία από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ