Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΘΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΘΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε στις 19 Αυγούστου χωρίς την συντρόφισσα ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ - ΛΙΝΑΡΔΗ που μαζί με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΝΑΡΔΗ (1922 - 2010) παρέμειναν αταλάντευτοι και ανυποχώρητοι μέχρι το τέλος για να δει καλύτερες μέρες ο λαός, περνώντας από τη μνήμη στην καρδιά ως στέρεοι κρίκοι που συνδέουν το χτες με το σήμερα και το αύριο.

Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1922 στους Βουτιάνους Λακωνίας. Οντας ακόμα στο Γυμνάσιο, οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ έγινε μέλος και στέλεχός της. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έδρασε στο τμήμα Οινούντας - Σελασίας.

Η Ελένη γεννήθηκε στο χωριό Κεφαλά της Λακωνίας το 1922. Από τα πρώτα νεανικά της χρόνια συμμετέχει στον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ ως μέλος και στέλεχός της.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν και αγωνίστηκαν μαζί στη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής. Το 1944, με την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς, η Οργάνωση έστειλε τον Γιώργο στο Γεράκι Λακωνίας και την Ελένη στην Πάνιτσα Γυθείου.

Κι ενώ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλά και δύσκολα χρόνια χωρίς να είναι ο ένας στο πλάι του άλλου, πάντα «περίμεναν ο ένας τον άλλον ...εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για έναν καινούριο κόσμο...».

Στο Γεράκι συνέλαβαν τον Γιώργο, τον χτύπησαν άγρια και τον έστειλαν στις φυλακές Σπάρτης. Μετά από δέκα μήνες απολύθηκε. Το 1946 στο δημοψήφισμα, μαζί με έναν ακόμα σύντροφο πέρασαν όλη τους τη μέρα στο εκλογικό τμήμα προκειμένου να αποτρέψουν τους συμπατριώτες να ψηφίσουν. Γι' αυτή του την ενέργεια εξορίστηκε έναν χρόνο στην Ικαρία.

Μετά την απόλυσή του, τέλος του 1947, ήρθε στην Αθήνα. Αρχές Μάρτη του 1948 κατέβηκε στον Πάρνωνα και εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο τάγμα του Γιώργου Ατζακλή. Εγινε επιλοχίας και πολιτικός επίτροπος στη διμοιρία ανιχνευτών του διμοιρίτη Τράγκα. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες και τελευταία ήταν στο Λεωνίδιο.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κυνηγημένος από τον στρατό, τραυματίστηκε στο κεφάλι πολύ σοβαρά. Τον συνέλαβαν μετά από τρεις μήνες, στις 19/7/1949, κοντά στο χωριό του. Πέρασε από στρατοδικείο στην Τρίπολη και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο, στις 29/9/1949. Συνέπεσε εκείνες τις μέρες η παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ και ανεστάλησαν οι εκτελέσεις.

Φυλακίστηκε στις φυλακές Κέρκυρας, Ακροναυπλίας, Γιούρας, Κορίνθου, Καλαμάτας, Σπάρτης, Αίγινας, Αβέρωφ. Αποφυλακίστηκε χάρη στη δικηγόρο αγωνίστρια Βούλα Ιατρίδου και την Αφροδίτη Μπούρα, υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από δέκα χρόνια, στις 16/12/1959, λόγω ανήκεστης βλάβης, και οριστικά με τον Ν. 258 περί μέτρων ειρήνευσης το 1960. Το 1967 με τη δικτατορία των χουντικών, συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο. Το 1978 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αρχανών.

Παράλληλα, η Ελένη στις 3 Απρίλη 1951 συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Πειραιά μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της, Παναγιώτη Καλφακάκο. Πριν μεταφερθεί σε κελί, πέρασε στην απομόνωση 40 μέρες και βασανίστηκε άσχημα. Στις 12 Οκτώβρη 1951, δικάστηκαν από Εκτακτο Στρατοδικείο με βάση τον Ν. 509 (ο οποίος επέσυρε θανατική ποινή) η ίδια, ο αδερφός της και σχεδόν τριάντα ακόμη συναγωνιστές. Ηταν ιδρυτικό μέλος της ΠΕΟΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων). Η δράση της ΠΕΟΠΕΦ αποτελούσε ένα διαρκές πλήγμα στο κλίμα τρομοκρατίας και απειλής που σκέπαζε τη χώρα μας, γι' αυτό και κυνηγήθηκε αμείλικτα. Επί πολλά συναπτά χρόνια ήταν γραμματέας του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ Μενιδίου (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης), ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών στο Μενίδι.

Ολα τα χρόνια της ζωής των δύο συντρόφων είναι αξεχώριστα από την ιστορία της ταξικής πάλης στον τόπο μας και της ανειρήνευτης σύγκρουσης δύο κόσμων: Του κόσμου της προόδου και του σοσιαλισμού και του κόσμου της αντίδρασης, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, του παρασιτισμού.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ
Τα παιδιά και τα εγγόνια στη μνήμη των πολυαγαπημένων ακριβών γονιών - παππούδων προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λυκότρυπας - Αγίας Αννας, 300 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΕΛΑΣίτη πατέρα μας ΣΩΤΗΡΗ και της ΕΠΟΝίτισσας μητέρας μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ναυπλίου.

Αγγελικούλα και Γιώργος Κοκκάλας

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΑΒΕΡΚΙΟΥ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αμπελοκήπων Αθήνας.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Πρώτο καλοκαίρι στην Κεφαλονιά, στα Δαμουλιανάτα, χωρίς τον Θανάση...

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΖΑΠΑΝΤΗ, φαρμακοποιού στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο Κόμμα μέσω ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής.

***

ΦΩΤΟ

Ο Παναγιώτης Λυκούδης προσφέρει στο εξαίρετο «Σπίτι του Αγωνιστή» 40 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου ΔΙΟΝΥΣΗ ΘΕΟΔΟΣΗ, που τον αποχαιρετήσαμε στην πολιτική του κηδεία στον Βύρωνα 26/6/2022. Ο Διονύσης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα στο διάβα της ζωής του. Εξαίρετος άνθρωπος, σωστός ιδεολόγος και αγωνιστής για τα δίκαια αιτήματα του λαού.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΩΝΗΣ του Γεωργίου με το ψευδώνυμο Ιλαρίων, γεννημένος στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας το 1923, μην αντέχοντας φτώχεια, πείνα και ανεργία σε ηλικία 18 χρονών κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ (9ο Σύνταγμα Πεζικού), με διοικητή τον Παναγάκο, στο λόχο Καραμουζή σαν οπλοπολυβολητής. Πολέμησε τον κατακτητή σε όλες τις μάχες της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και στη ναρκοθέτηση στο «Μεγάλη Βρετανία». Συμμετείχε ο ίδιος στην παράδοση των όπλων στη Βάρκιζα και για παράσημο το κράτος και ο Βασιλιάς τον έστειλε για διακοπές στη Μακρόνησο. Μετά από πολύ ξύλο και κακουχίες, όπως αναφέρουν οι σύντροφοί του, κατέληξε στο «Σωτηρία» το Πάσχα του 1949 χωρίς να ειδοποιήσουν τους δικούς του να τον θάψουν. Εφυγε πιστός στα ιδανικά του.

ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ
ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ
Στη μνήμη του ο ανιψιός του Γιάννης προσφέρει 50 ευρώ στη μνήμη του μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλίου του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΩΝΗΣ πάλεψε για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του λαού μας στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και αργότερα στον ΔΣΕ και την ΟΠΛΑ. Πιστός μέχρι το τέλος στους σκοπούς και τους στόχους του εργατικού κινήματος και του Κόμματός μας. Του ηρωικού ΚΚΕ. Στη μνήμη του ο γιος του Βασίλης προσφέρει μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλίου το ποσό των 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΓΙ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, έχοντας αγωνιστεί μέχρι τέλους με το ΚΚΕ, προσφέρω 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ρόδου.

Δημήτρης Καραμήτας

***

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗ από τη Ρόδο η Φίλια Βογιατζή και η Ντέπη Μιχαηλίδου προσφέρουν 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ρόδου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συναγωνιστή, δάσκαλου και φίλου από τα χρόνια του Πολυτεχνείου αλλά και ανεκτίμητου καλλιτέχνη ΚΩΣΤΑ ΡΟΘΟΥ. Τα έργα του ξεχωριστά όπως και ο ίδιος! Αντί για στεφάνι προσφέρω 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κω.

Μιμίκα Χαλκιοπούλου

***

ΦΩΤΟ 2

Την Πέμπτη 14/7/2022 «έφυγε» από τη ζωή η αδερφή μου, ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ, σε ηλικία 85 ετών. Η Αρετή από τα μικρά της χρόνια βρέθηκε στο πλάι του ΚΚΕ σαν φίλος και οπαδός έως την τελευταία μέρα της ζωής της.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του πατέρα μου, ΗΛΙΑ ΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Καστοριάς, 20 ευρώ.

Στέργιος Σιδόπουλος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, του πολυαγαπημένου μας νονού, προσφέρουμε 400 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γρηγορούσας Χαϊδαρίου, ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, το κόμμα που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε και στήριξε.

Οικογένεια Τζανοπούλου

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
***

ΦΩΤΟ 5

Η συντρόφισσα ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ «έφυγε» από τη ζωή στις 17/7/2022. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της και συναντηθήκαμε όταν ήταν μέλος της ΚΟΒ Δεσφίνας. Συντρόφισσα στη ζωή και στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή του αείμνηστου συντρόφου ΛΟΥΚΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (φωτ.), πρωτοπόρου συνδικαλιστικού στελέχους της ΟΣΝΙΕ, αλύγιστου της ταξικής πάλης, που - όπως ο ίδιος έλεγε - πέρασε όλες τις «κακές αρρώστιες», Μακρόνησο, φυλακές Αβέρωφ, φυλακές Αμφισσας, Γυάρο, που του επεφύλαξε το μετεμφυλιακό κράτος και το χουντικό καθεστώς 1967-'74.

Με τους αείμνηστους συντρόφους - στελέχη της ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ, ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΝΗ (φωτ.), μέλος ΚΕ και ΚΕΟΕ, ΝΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ (φωτ.), Γρ. ΝΕ Φωκίδας, μέλος ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, ΘΑΝΑΣΗ ΑΓΓΕΛΕΤΟ (φωτ.), Γρ. ΤΣ ΚΝΕ, Γρ. ΝΕ Φωκίδας, πρόεδρο ΕΚΦ, και ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑ (φωτ.) στέλεχος ΚΝΕ Φωκίδας, Σπουδάζουσα Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης), καθώς και με τους αείμνηστους συντρόφους ΘΥΜΙΟ ΠΟΛΥΖΩΗ (Μποσνάκη), ΘΥΜΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΗ (Γιαμπέμ), ΜΗΤΣΟ ΚΡΟΜΜΥΔΑ (Καπνιά), ΔΡΟΣΟ ΤΣΑΦΟΓΙΑΝΝΟ, ΗΛΙΑ ΚΑΠΑΡΕΛΗ, ΑΣΤΕΡΩ ΑΝΔΡΩΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΛΥΒΙΔΑ και ΤΑΚΗ ΝΤΙΝΑ, δώσαμε μάχες και μάχες από τις γραμμές της ΚΟ Φωκίδας και της ΚΟΒ Ιτέας του ΚΚΕ για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στη μνήμη όλων των παραπάνω συντρόφων και συντροφισσών, προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Ιτέας 300 ευρώ και τους αφιερώνω το ποίημα του Φ. Αγγουλέ, «Ο δρόμος μας».

«Ας μην ήρθατε πίσω κι ας μην φτάσατε πουθενά.

Ο δρόμος μας αρχινά από κει που ο δικός σας τελειώνει.

Μέσα στο κάτασπρο χιόνι μια ματωμένη γραμμή στο δρόμο μας δείχνει.

Aς ρίχνει σκοτάδι η νύχτα τριγύρω, ας ρίχνει.

Ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα σας ίχνη».

Ανάγνος Βασιλόπουλος

***


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ

ΑΓΙΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΑΓΙΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΩΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΩΝΗΣ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ
ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ