Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Μεγάλος Αδελφός» σε σχολεία και υπεκφυγές

Επιστολή του υπουργείου Παιδείας στο «Ρ»

Η αποκάλυψη που έκανε ο «Ρ» (φύλλο 8/3/02) ότι σε σχολεία και μάλιστα Γυμνάσια, οι υπεύθυνοι για το τηλεσκουπίδι του Αντέννα «Big Brother» επιχειρούν να «ψαρέψουν» νέα παιδιά ως ζωντανό κοινό για την εν λόγω «εκπομπή», αλλά και η κριτική που άσκησε η εφημερίδα μας στο υπουργείο Παιδείας για τις πολιτικές ευθύνες που έτσι και αλλιώς έχει, ανάγκασαν την ηγεσία του να πάρει θέση στο θέμα. Ετσι χτες από το Γραφείο Τύπου λάβαμε επιστολή (και όχι Δελτίο Τύπου που θα πήγαινε σε όλα τα ΜΜΕ και θα δημοσιοποιούσε το θέμα), την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

«Βάσει του νόμου, διανομή οποιουδήποτε υλικού και αίτηση για συμμετοχή σε εξωσχολική δραστηριότητα οποιουδήποτε τύπου φορέα, ακόμα και του Δημοσίου, απαιτεί πρώτα την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Στην περίπτωση της διανομής υλικού από εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής σε Γυμνάσιο της Δυτικής Αθήνας, τονίζεται ότι παρόμοια άδεια ουδέποτε ζητήθηκε και ούτε βεβαίως δόθηκε. Για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού διατάχτηκε ήδη από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου η διενέργεια προανάκριση».

Βέβαια, μια τέτοια απάντηση μπορεί να είναι τυπικά εντάξει και να «ρίχνει κάτω από το χαλί», τις ευθύνες του υπουργείου που βγαίνει και ευαισθητοποιημένο, μόνο που το πρόβλημα παραμένει. Η συγκεκριμένη εταιρία «Ena productions» όπως δήλωσε και στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος κοινού κ.Παρώνης Δημήτρης, θεωρεί κάτι «συνηθισμένο να απευθύνονται εταιρίες παραγωγής εκπομπών σε σχολεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινό για τις παραγωγές τους». Δηλαδή στην «κρεατομηχανή» τους, που λέγετε «Μεγάλος Αδελφός», «Μπαρ» ή όπως αλλιώς θα βρίσκουν από την ελεύθερη αγορά ό,τι θέλουν και όποτε το θέλουν.

Γι' αυτό έχει να απαντήσει τίποτα ο υπουργός πέρα από το τυπικό της διερεύνησης της υπόθεσης; Γιατί η γενικότητα ότι «η διανομή οποιουδήποτε υλικού απαιτεί πρώτα έγκρισή του», μόνο ως υπεκφυγή μπορεί να εκληφθεί. Τη στιγμή που μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι π.χ. από διακίνηση εντύπων πολιτικού ή συνδικαλιστικού περιεχομένου (που και θεμιτό και επιτρεπτό πρέπει να είναι) μέχρι διαφημιστικά και προσκλήσεις σε νέους για συμμετοχή(!) σε τηλεσκουπίδια και άλλα σχετικά διαφθορεία, φαίνεται ότι το υπουργείο μάλλον αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ