Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να προστατεύσει το κράτος τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι της Πάρου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού

Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων στην περιοχή Μαράθι της Πάρου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οπως σημειώνει: «Στην περιοχή Μαράθι της Πάρου βρίσκονται οι στοές εξόρυξης του περίφημου παριανού μαρμάρου, του λυχνίτη, γνωστού για τη λευκότητά του, τη διαύγεια και τη διαφάνειά του, από το οποίο σμιλεύτηκαν περίφημα γλυπτά της αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη της Σαμοθράκης κ.ά. Οι στοές αυτές, όπως είναι κατανοητό, αποτελούν σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και όχι μόνο για το νησί της Πάρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι φορείς του νησιού απαιτούν εδώ και χρόνια να παρθούν μέτρα προστασίας των αρχαίων λατομείων από τη λειτουργία των σύγχρονων λατομείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτά, όπως επίσης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάδειξή τους που θα τα καταστήσουν επισκέψιμα», σημειώνεται στην Ερώτηση και επισημαίνεται: «Οι στοές των αρχαίων λατομείων βρίσκονται σε δασική έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, την οποία κατέχουν ιδιώτες. Είναι κατανοητό ότι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης που βρίσκονται οι στοές αποτελεί προϋπόθεση για οποιονδήποτε προγραμματισμό ανάδειξής τους. Ομως αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται την αγορά αυτής της έκτασης επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στα σύγχρονα λατομεία εξόρυξης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό μέτρα ώστε να αποτραπεί άμεσα αυτή η αγοροπωλησία και να εξασφαλιστεί η ιδιοκτησία της συγκεκριμένης έκτασης από το κράτος μέσω της απαλλοτρίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ