Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργία των δασκάλων στο Σιάτλ

Copyright 2022 The Associated

Χιλιάδες δάσκαλοι και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ ξεκίνησαν επ' αόριστον απεργία την Τετάρτη, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών εκπαιδευτικών σε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους του Σιάτλ, κατά την οποία απαίτησαν αυξήσεις μισθών και κρατικών δαπανών στα σχολεία, καθώς και εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία των εκπαιδευτικών του Σιάτλ από το 2015, μετά την επί μήνες αδιέξοδη διαπραγμάτευση νέων Συλλογικών Συμβάσεων με τη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος της πόλης, Μπρους Χάρελ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα δίκαια αιτήματα των απεργών, αρκούμενος σε προτροπές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στις τάξεις, τάχα για το «καλό» των μαθητών τους.

Το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Σιάτλ, που έχει 6.000 μέλη, σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε πως πρόσφατα το 95% των μελών του ψήφισε υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας.

Την περασμένη βδομάδα απήργησαν επίσης οι εκπαιδευτικοί στο Κολόμπους, πρωτεύουσα του Οχάιο, αποσπώντας ορισμένες δεσμεύσεις για αύξηση μισθών, σχέδια βελτίωσης της κτιριακής υποδομής των σχολείων κ.ά.

Οι αγώνες των εργατών στις αλυσίδες εστίασης

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση συνδικάτων εργαζομένων της Καλιφόρνιας, Labor Today International (που εκφράζει τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) υπογράφηκε πρόσφατα από τον κυβερνήτη της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, νέος νόμος που μπορεί να αυξήσει το ωρομίσθιο των χαμηλόμισθων εργατών στις μονάδες εστίασης και πρόχειρου φαγητού στα 22 δολάρια την ώρα. Προβλέπει επίσης τη συγκρότηση ενός «Συμβουλίου για Καταστήματα Γρήγορου Φαγητού» (Fast Food Council) το οποίο θα καθορίζει ζητήματα όπως τα ωρομίσθια, οι ώρες και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις αλυσίδες πρόχειρου φαγητού με αύξηση του ωρομισθίου από τα 15 στα 22 δολάρια σε επιχειρήσεις πρόχειρου φαγητού της Καλιφόρνιας που απασχολούν πάνω από 26 υπαλλήλους.

Οπως εκτιμάνε οι συνδικαλιστές, μέσα από τον οργανωμένο ταξικό συλλογικό αγώνα μπορούν να έρθουν αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται στον συγκεκριμένο και άλλους κλάδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ