Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
Οχι στα φωτοβολταϊκά για τα κέρδη των ομίλων

Εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι της περιοχής Λάκκας Σουλίου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) και επέβαλαν με την κινητοποίησή τους την αρνητική γνωμοδότηση των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης δυο φωτοβολταϊκών πάρκων στις Δημοτικές Ενότητες Κρανιάς και Θεσπρωτικού του δήμου Ζηρού, στον Νομό Πρέβεζας. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν τα στελέχη του ΚΚΕ Τίνα Ζέκα, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Ηπείρου, και Μενέλαος Γείτονας, δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ζηρού, ενώ για το θέμα έχει κατατεθεί Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών από τους βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση, Ν. Καραθανασόπουλο, Χρ. Κατσώτη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση του ΠΕΣΠΑ ήταν θετική, παρά την καθολική απόρριψη των επενδυτικών σχεδίων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Η «πράσινη ανάπτυξη» των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση «μαύρη κατάρα» για τον λαό. Η απελευθέρωση της παραγωγής της Ενέργειας και η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα την ιεράρχηση της δημιουργίας έργων ΑΠΕ σε βάρος του πρωτογενούς τομέα, τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, η κατασκευή και λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 110,00 MW από την εταιρεία «GREEN REPOWER ΜΙΚΕ» θα καταλάβει εκτάσεις στις οποίες σήμερα λειτουργούν εγγειοβελτιωτικά έργα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να μείνουν χωρίς άρδευση τουλάχιστον 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περίπτωση λειψυδρίας, όπως πιστοποιεί ο τοπικός ΤΟΕΒ της περιοχής.

Επιπλέον, η κατασκευή των δύο αυτών έργων θα αναγκάσει σε εκτοπισμό δεκάδες κτηνοτρόφους, αγρότες και μελισσοκόμους με πάνω από 8.266 ζώα, 202 στρέμματα ελαιώνες και περισσότερες από 510 κυψέλες, όπως αναφέρονται στις επίσημες δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Ακολούθως οι θιγόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε κοντινές κοινότητες, γιατί η περιοχή είναι αγροτοκτηνοτροφική και σύμφωνα και με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον ΤΟΕΒ, δεν δύναται να κατανεμηθούν άλλες παρόμοιες επιλέξιμες εκτάσεις. Τέλος τα φωτοβολταϊκά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν ακριβώς πάνω στον αρχαίο αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, ενώ σύμφωνα με το τοπικό Δασαρχείο η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη κατά 95% ως δάσος.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λάκκας Σουλίου καλεί τους κατοίκους σε επαγρύπνηση, αφού η νομοθεσία επιτρέπει στον επενδυτή να επανέλθει με προσφυγές, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο αγώνας αποτροπής της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Ορη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ