Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Παζάρια με επίκεντρο τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, όπως αυτό συνεχίζεται στη νέα φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την κυβέρνηση από τη μία να υπερασπίζεται τη ΝΑΤΟική συνοχή, κατηγορώντας την Τουρκία ότι τη διαταράσσει, και από την άλλη να αναδεικνύει τη θέλησή της να προχωρήσει τα παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση, πάντα στο αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο.

Ετσι, μετά τις τις προκλήσεις Ερντογάν, ο οποίος την Τρίτη μιλώντας στη ΓΣ προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, αργά το βράδυ της Παρασκευής (την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας) από το ίδιο βήμα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμενόταν να απαντήσει ότι η Τουρκία είναι αυτή που εργαλειοποιεί τους μετανάστες και πρόσφυγες, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, και ότι παραβιάζει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Ενα κατάπτυστο κείμενο, που εντείνει την καταστολή στα σύνορα και παγιδεύει χιλιάδες ψυχές στα δίκτυα των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, μετατρέποντας και την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.

Διεκδικώντας τον ρόλο του ΝΑΤΟικού τοποτηρητή στην περιοχή, ο πρωθυπουργός θα αναδείκνυε για άλλη μια φορά στην ομιλία του τη σταθερή «συνέπεια» της Ελλάδας απέναντι στη λυκοσυμμαχία και ότι από την άλλη, η Αγκυρα «εγκαταλείπει» το δυτικό στρατόπεδο ενώ διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμενόταν να πλασάρει τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας», ρόλο που εκθέτει τον λαό σε πολλαπλούς κινδύνους και στα επικίνδυνα παζάρια με την τουρκική άρχουσα τάξη.

Σημειωτέον, προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο ενημέρωσε για τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς και για την τουρκική προκλητικότητα, που όπως είπε «εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων όσο και σε επίπεδο ρητορικής».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο CNN, δήλωσε «πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων» στον οποίο επιδίδεται, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση. «Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία, να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης», αντέτεινε, βάζοντας στο τραπέζι ένα πρώτο σημείο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Περαιτέρω, ξεκινώντας από καταγγελίες για «ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας», έστειλε και εδώ σήμα προς την άλλη πλευρά ότι «υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών», επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και σημείωσε με νόημα ότι «ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο», κατέληξε, δίνοντας την επιθυμητή από πλευράς των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων βάση συνδιαλλαγής και διευθετήσεων.

Ολα αυτά με ταυτόχρονη ενημέρωση του αμερικανικού παράγοντα. Διόλου τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας φρόντισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να συναντηθεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, και να συζητήσουν «για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία». Η ίδια έλεγε κατόπιν ότι αναζήτησαν «τρόπους να προωθήσουν την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ συζήτησαν επίσης για «την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και τη στήριξη στην Ουκρανία, στη μάχη της ενάντια στη ρωσική εισβολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ