Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ»
«Κόλλησαν στις λάσπες» τα αναγκαία έργα προστασίας στην περιοχή των Φαρσάλων

Δύο χρόνια μετά τις τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες του «Ιανού», εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου, μέσων, κονδυλίων, αντιπλημμυρικών υποδομών και υποδομών πρόληψης, με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων, η περιοχή των Φαρσάλων παραμένει αθωράκιστη λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης.

Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε πολλές φορές μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, όταν μετά από κάποιες βροχές, δρόμοι, σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν ξανά.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι όσα κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, την περασμένη Παρασκευή, οι πρόεδροι των χωριών όπου διέρχεται ο Ενιπέας, δηλαδή των χωριών Ευύδριο, Υπέρεια και Βασιλί.

Σε κάθε νεροποντή οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο και τον φόβο τυχόν επανάληψης του «Ιανού»

Ο Νίκος Γούσιος, πρόεδρος της κοινότητας Ευυδρίου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «έχουν περάσει δύο χρόνια από την ώρα που μας έπληξε ο "Ιανός" και τα έργα δεν έχουν γίνει και συγκεκριμένα στους οικισμούς της κοινότητας Ευυδρίου και Πυργάκια. Εχω την ατυχία εντός των ορίων της κοινότητάς μου να βρίσκονται δύο φράγματα, τα οποία είναι εντελώς διαλυμένα και κατεστραμμένα. Να βρίσκεται ένα ποτάμι που περνάει μέσα από τον οικισμό και είναι ακάθαρτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τη ζωή των κατοίκων που βρισκόμαστε εδώ. Σε κάθε νεροποντή που γίνεται, οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο και τον φόβο τυχόν επανάληψης του "Ιανού". Δεν γίνεται όπως τον περασμένο Γενάρη, στον "Διομήδη", ο κόσμος να σηκώνει τα πράγματα στα τραπέζια του και να φοβάται αν θα ξαναπλημμυρίσει γιατί κάποιοι δεν έχουν κάνει αυτά που έπρεπε να γίνουν. Και ποια ήταν αυτά; Τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα επί του ποταμού. Εχουμε ψηφιακό υλικό με φωτογραφίες που δείχνουν τα δύο φράγματα, το ακάθαρτο ποτάμι και τον δρόμο προς την Κρήνη, που λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων είναι από μέρα σε μέρα να πέσει και να γίνει ατύχημα στους διερχόμενους οδηγούς. Τα δύο φράγματα που βρίσκονται σε Πυργάκια και Ευύδριο έχουν επικινδυνότητα για τον εξής λόγο: Τα φερτά υλικά φρακάρουν στα φράγματα με αποτέλεσμα να σπάνε τα αναχώματα που ήδη είναι καταπονημένα. Ηδη στις δυο πόρτες υπάρχει ακόμα καρούλα ποτίσματος, θα σπάσει το φράγμα και θα πλημμυρίσει το Ευύδριο. Το ίδιο συμβαίνει και στα Πυργάκια.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Σκαντούρης, πρόεδρος της κοινότητας Υπέρειας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ζητάμε να προχωρήσουν ο καθαρισμός του Ενιπέα ποταμού και η ενίσχυση των αναχωμάτων με υψομετρικά. Δεν έχουμε δει τίποτα πέρα από μια αποκατάσταση των αναχωμάτων από τον "Ιανό", αλλά όχι ενίσχυση».

Κλείνοντας, ο Γεώργιος Μπόγκας, πρόεδρος της κοινότητας Βασιλί, πρόσθεσε: «Αν αναφερθώ στα έργα τα οποία έχει επιτελέσει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια θα διαπιστώσω ότι δεν έχει γίνει η σωστή ιεράρχηση των έργων που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχθεί όλοι οι χείμαρροι οι οποίοι χύνονται στην κοίτη του ποταμού Ενιπέα με αποτέλεσμα τον επερχόμενο χειμώνα να έχουμε περισσότερη συσσώρευση νερού και κίνδυνο μεγαλύτερο. Επρεπε πρώτα να ανοιχθεί η κοίτη του ποταμού και μετά τα παρακείμενα κανάλια. Ο καιρός πιέζει, ο χειμώνας πλησιάζει, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επαρχία Φαρσάλων και ειδικά τα 3 - 4 χωριά ήταν εκείνα που πλήρωσαν τη μεγαλύτερη ζημιά όσον αφορά το πλημμυρικό φαινόμενο του "Ιανού". Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και οι υπεύθυνες αρχές ας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για ένα καλύτερο αύριο ώστε να αποφύγουμε αυτά που περάσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ